15.3 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στον αέρα πάλι ο ΕΔΟΕΑΠ! Δανειστές και κυβέρνηση μπλόκαραν την εφαρμογή του Ν.4498/2017!

Η δέσμευση στη «συμφωνία» για την γ' αξιολόγηση

Πρόσφατα

Είκοσι ημέρες μετά την ψήφιση του Ν.4498/2017, στον οποίο υπάρχει το άρθρο για τη σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης («Supplemental Memorandum of Understanding: Greece, Third Review of the ESM Programme» Chapter 2.5.1.v, page 15), ενέπαιξε για άλλη μια φορά τους δημοσιογράφους. Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλει η ΕΝΥΠΕΚΚ, «συμφώνησε με τους εκπροσώπους των δανειστών να εξαρτήσει τη λειτουργία του νέου θεσμικού πλαισίου από προηγούμενη γνωμοδότηση (!) της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), καθώς και από άλλους ευρωπαϊκούς θεσμούς που διοικούνται και εποπτεύονται από την τριαρχία των δανειστών».

Ειδικότερα, πριν από την εφαρμογή του νέου πλαισίου, όπως ορίζεται από τον Ν.4498/2017, η Eurostat θα πρέπει να γνωμοδοτήσει για το αν ο ΕΔΟΕΑΠ είναι «ιδιωτική οντότητα» (δηλαδή Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου) ή όχι, γεγονός που, αναλόγως, θα οδηγήσει στην ένταξή του ή στην αποβολή του από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. «Εάν η Eurostat αποφανθεί ότι ο ΕΔΟΕΑΠ είναι ΝΠΙΔ, που είναι απολύτως βέβαιο, τότε θα ανασταλεί η εφαρμογή του νέου θεσμικού πλαισίου του ν. 4498/2017 (σύστημα εργοδοτικής εισφοράς, νέα δομή και λειτουργία κ.ά.)», σημειώνει η ΕΝΥΠΕΚΚ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί οργανισμοί, αλλά και η ελληνική δικαιοσύνη (απόφαση 5/2002 ΑΕΔ), έχουν ήδη αποφανθεί για τη νομική φύση του ΕΔΟΕΑΠ, κάτι που γνώριζε η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι όταν υπέγραφαν τη συμφωνία για την γ’ αξιολόγηση!

Το απόσπασμα της «συμφωνίας» στα ελληνικά: «ii. ως προαπαιτούμενη δράση, οι αρχές (Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία-ΕΛΣΤΑΤ) θα ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat) να γνωμοδοτήσει για το αν ο EΔΟΕΑΠ αποτελεί ιδιωτική οντότητα (ΝΠΙΔ) με συνέπεια, να είναι εκτός γενικής κυβέρνησης από δημοσιονομικής άποψης (σύμφωνα με τον ορισμό του ESA 2010).

iii. ως βασικό παραδοτέο, οι αρχές, μέσα σε ένα μήνα από τη γνωμοδότηση για τη στατιστική κατάταξη του EΔΟΕΑΠ από την EUROSTAT, θα υιοθετήσουν τα αναγκαία μέτρα (βλ. Τεχνικό Μνημόνιο Συνεργασίας TMU XX) σε διαβούλευση με τους θεσμούς (και σύμφωνα με την απόφαση 5/2002 του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου-ΑΕΔ)».

Το απόσπασμα της «συμφωνίας» στα αγγλικά: «ii. as a prior action, the authorities (ELSTAT) will ask Eurostat to deliver an official opinion on whether EDOEAP is a private entity and thus, from a fiscal point of view, stays outside the general government (according to ESA 2010 definition);

iii. as a key deliverable, the authorities, within one month following the official opinion on the statistical classification of EDOEAP by EUROSTAT, will adopt the necessary measures (see TMU XX) in consultation with the institutions and in compliance with the supreme court ruling (5/2002);».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις