19 C
Athens
Κυριακή, 25 Φεβρουαρίου, 2024

ΣΟΜΕΔΠ για συνάντηση Σκουρλέτη: Ποιος κοροϊδεύει ποιον ….

Δελτίο Τύπου του Σωματείου Οδηγών – Μηχανικών & Εργατοτεχνικών του Δήμου Πειραιά

Πρόσφατα

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017 η παράσταση διαμαρτυρίας του Σωματείου μας στο Υπουργείο Εσωτερικών για τον αυθαίρετο αποκλεισμό του αιτήματος κάλυψης νέων κενών οργανικών θέσεων στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Πειραιά, από την επικείμενη προκήρυξη διαγωνισμού του Υπουργείου Εσωτερικών για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των Δήμων και των νομικών τους προσώπων.

Στην συνάντηση που πραγματοποίησε το Δ.Σ. του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε ο Υπουργός κ.Πάνος Σκουρλέτης ότι εκτός του διαγωνισμού των 9.000 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που καλύπτει όλα τα αιτήματα των Δήμων που κατατέθηκαν στο υπουργείο μέχρι τις 10 Νοεμβρίου και που πρόκειται σύντομα και πριν τα Χριστούγεννα να προκηρυχτεί, θα υπάρξει και νέος διαγωνισμός με τα αιτήματα των Δήμων που στάλθηκαν καθυστερημένα στο υπουργείο.

Aν τελικά υλοποιηθεί η δέσμευση του υπουργού και δεν προσκρούσει σε αντιδράσεις των «θεσμών» ή «αλλού», γεγονός που απέρριψε ο υπουργός, μπορεί να αποτελέσει μια θετική εξέλιξη δημιουργώντας περισσότερες θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας καλύπτοντας κατά ένα σημαντικό βαθμό τις πραγματικές ανάγκες των υπηρεσιών καθαριότητας με μόνιμο προσωπικό ενώ θα λειτουργήσει ανασταλτικά στις προσλήψεις εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας αλλά και στις ιδιωτικοποιήσεις των υπηρεσιών καθαριότητας.

Ωστόσο όμως σε ότι αφορούσε τον κύριο σκοπό της συνάντησης για τον αποκλεισμό των θέσεων του Δήμου Πειραιά από την απόφαση της ΠΥΣ 33/2006της έγκρισης των θέσεων, ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης έριξε εμμέσως πλην σαφώς την ευθύνη στις υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά και υποστηρίζοντας ότι σε αυτήν την φάση οποιαδήποτε παρέμβαση γινόταν θα έφερνε πίσω χρονικά τον διαγωνισμό και δεν θα μπορούν να πραγματοποιηθούν οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού μέχρι τις 31 Μαρτίου που λήγουν και οι συμβάσεις των εργαζόμενων συμβασιούχων με παρατάσεις.

Γνωρίζουμε όμως πολύ καλά ότι ο Δήμος Πειραιά μετά και τις παρεμβάσεις του Σωματείου Οδηγών Μηχανικών και Εργ/των στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων, προχώρησε άμεσα στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που έθετε το άρθρο 24 του Ν.4479/2017 και η εγκύκλιος 19/οικ.22159/30-6-2017. Πιο συγκεκριμένα στις 3/7/2017 το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την κάλυψη 191 κενών οργανικών θέσεων του ισχύοντος Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας και με αυτήν την απόφαση προχώρησε στην σύναψη νέων συμβάσεων με τους εργαζόμενους συμβασιούχους όπως ακριβώς ορίζει ο νόμος. Στις 10/7/2017 συνεδρίασε εκ νέου το Δημοτικό Συμβούλιο και αποφάσισε την τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας συστήνοντας 74 νέες κενές οργανικές θέσεις μόνιμου προσωπικού ανταποδοτικών υπηρεσιών καθαριότητας (8 ΔΕ Χειριστών Μηχ. Έργου – 60 ΔΕ Οδηγών – 6 ΔΕ Μηχανοτεχνιτών). Στις 11/7/2017 το Υπηρεσιακό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά γνωμοδότησε θετικά υπέρ της τροποποίησης του Ο.Ε.Υ. και στις 13/7/2017 στάλθηκε στον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής για να δημοσιευθεί η απόφαση του στις 8/9/2017 στο ΦΕΚ ΤΕΥΧΟΣ Β’ – ΑΡ.ΦΥΛ.3110 και να ακολουθήσει η διαδικασία κατάθεσης του αιτήματος, σύμφωνα με τις οδηγίες της εγκυκλίου 25 Αρ.Πρωτ.40703 / 16-12-2016 όπως επίσης όριζε ο νόμος.

Από τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι ο Δήμος Πειραιά κινήθηκε μέσα στα χρονικά περιθώρια του νόμου και δεν χρειάστηκε ούτε τη χρήση της σιωπηρής παράτασης που αναφέρει το Δελτίο Τύπου της 12/12/2017 του Υπουργείου Εσωτερικών ότι δόθηκε στους Δήμους.

Η ενέργεια του αποκλεισμού θέσεων εργασίας και μάλιστα χωρίς να διευκρινίζονται τα αίτια του, όπως έχουμε επισημάνει αφαιρούν από τους σημερινούς εργαζόμενους συμβασιούχους αλλά και από ανέργους το δικαίωμα στην μόνιμη και σταθερή εργασία, ενώ αφήνουν την υπηρεσία καθαριότητας ενός από τους μεγαλύτερους δήμους χωρίς προσωπικό, αδυνατώντας να εξυπηρετήσει πλήρως τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών λόγω της ύπαρξης του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών να ξεπεράσει τις δυσκολίες της πολυδαίδαλης γραφειοκρατίας, να διορθώσει και να βγάλει ορθή επανάληψη των αποφάσεων της ΠΥΣ 33/2006 (ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./172/39755 και ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚΡ./170/34183) συμπεριλαμβάνοντας το αίτημα του Δήμου Πειραιά αλλά και όλα τα αιτήματα των δήμων και των νομικών τους προσώπων, προκειμένου οι υπηρεσίες να μπορούν να λειτουργήσουν και να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των δημοτών.

Καλούμε επίσης την Δημοτική Αρχή του κ. Γιάννη Μώραλη που από την αρχή έδειξε ότι έχει την βούληση για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού να παλέψει μαζί με το Σωματείο μας και τους εργαζόμενους για να ανατρέψουμε την αδικία που επιχειρείται να συντελεστεί κατά του Δήμου μας και η υπηρεσία καθαριότητας μείνει χωρίς προσωπικό.

Το Σωματείο Οδηγών Μηχανικών και Εργ/των Δήμου Πειραιά θα συνεχίσει μαζί με τους εργαζόμενους τον αγώνα για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρης δικαιώματα και για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των Δήμων που έχουν ερημώσει από την μνημονιακή απαγόρευση.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις