14.4 C
Athens
Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, 2024

Αγωνιστική Συνεργασία ΕΚΑ: Ανοιχτό κάλεσμα προς τη διοίκηση του ΕΚΑ

Η Αγωνιστική Συνεργασία ΕΚΑ στηρίζεται από τις δυνάμεις του ΜΕΤΑ, το Ρεσάλτο στη Γαλέρα και το Συνδικαλιστικό Δίκτυο Εργαζομένων στις τράπεζες

Πρόσφατα

Την ώρα που οι ελαστικές και μαύρες σχέσεις εργασίας επεκτείνονται μέρα με τη μέρα στον ιδιωτικό τομέα, η απλήρωτη εργασία και η καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων γίνονται “συνηθισμένες καταστάσεις”, μια νέα επίθεση εξαπολύεται από την κυβέρνηση και την εργοδοσία κατά του κόσμου της δουλειάς: Με την τροπολογία που επιχειρεί να αλλάξει το καθεστώς της λήψης των αποφάσεων στα πρωτοβάθμια σωματεία, απαιτώντας το 50%+1 των μελών για την απεργία.

Μπορεί να αναδιπλώθηκαν προσωρινά κάτω από την γενικότερη κατακραυγή, αλλά είναι σαφές, μετά και από τις πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου αλλά και άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων, ότι σχεδιάζουν να ψηφίσουν την συγκεκριμένη τροπολογία μέχρι τις 12 Γενάρη.

Πρόκειται για μια ρύθμιση που καθιστά πρακτικά απαγορευμένο το δικαίωμα στην απεργία για πολλά πανελλαδικά πρωτοβάθμια σωματεία, και δυσκολεύει συνολικά τη λήψη απεργιακών αποφάσεων για τις πρωτοβάθμιες εργατικές οργανώσεις.

Δεν είναι τυχαίο ότι η ρύθμιση αυτή στοχεύει ακριβώς στα «κύτταρα» της οργάνωσης των εργαζομένων, στη βάση δηλαδή του εργατικού κινήματος, και ουσιαστικά χτυπάει όσες εργατικές οργανώσεις συνεχίζουν και λειτουργούν με μαζικές διαδικασίες, συναποφασίζουν, δρουν και διεκδικούν, βάζοντας φραγμούς στην εργοδοτική επέλαση που διαδραματίζεται στα μνημονιακά χρόνια στην Ελλάδα, συνεπικουρούμενη από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις

Δεν πρέπει να το αφήσουμε να περάσει έτσι!

Η απραξία της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ είναι δεδομένη, όπως και η απαράδεκτη στάση της, και φάνηκε από την πρώτη στιγμή, όταν δεν ακολούθησε ούτε καν τώρα την απόφαση της ΑΔΕΔΥ για στάση εργασίας την Τρίτη 5/12, αμέσως μετά την πρώτη κατάθεση της τροπολογίας στη βουλή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε εάν και πότε θα ξυπνήσει από το «λήθαργο» η ΓΣΕΕ.

Η κυβέρνηση νομοθετεί ουσιαστικά τις επιταγές των εργοδοτικών ενώσεων, αλλά η προσωρινή της αναδίπλωση κάτω και από την πίεση των κινητοποιήσεων δείχνει ότι οι αγώνες μπορούν να νικάνε. Μια πρωτοβουλία εκ των προτέρων κήρυξης της απεργίας, θα κάνει σαφές ότι τέτοια μέτρα δεν θα περάσουν αναίμακτα , θα διαμορφώσει αγωνιστικό κλίμα στους εργαζομένους, και θα δώσει μεγαλύτερη βαρύτητα και στην απεργία στις 14 Δεκεμβρίου καθώς θα μετατραπεί σε “σκαλοπάτι” για επόμενες κινητοποιήσεις, προσδίδοντάς της αυτόματα πιο μαζικά χαρακτηριστικά.

Υπό αυτό το πρίσμα, καλούμε τη διοίκηση του ΕΚΑ να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες κήρυξης απεργίας μόλις κατατεθεί εκ νέου η τροπολογία, σε συνεννόηση με την ΑΔΕΔΥ και τα άλλα Εργατικά Κέντρα της χώρας.

Όλοι και όλες στην Απεργία την Πέμπτη!


Αθήνα, 11 Δεκέμβρη 2017
Αγωνισιτκή Συνεργασία ΕΚΑ

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις