Νέες αλλαγές στο ωράριο των φαρμακείων

Ανατροπές φέρνει στο ωράριο των φαρμακείων το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης, με τους πολέμιους του διευρυμένου ωραρίου να αποδεικνύονται οι μεγάλοι χαμένοι. Και αυτό διότι δρομολογείται η θέσπιση υποχρεωτικού ελάχιστου ωραρίου λειτουργίας αλλά και αυστηροποίηση του μέτρου της υποχρεωτικής συμμετοχής όλων των φαρμακείων σε διημερεύσεις και διανυκτερεύσεις.

Ειδικότερα και σύμφωνα με πληροφορίες οι θεσμοί ήταν ανυποχώρητοι σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του επαγγέλματος, παρά την πρόταση της ελληνικής πλευράς για επιστροφή στο «μοντέλο» λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων με μοναδική εξαίρεση περιοχές ειδικού καθεστώτος ή ενδιαφέροντος (π.χ. τουριστικές περιοχές).

Μάλιστα, ένα από τα βασικά επιχειρήματα που έπεσε το προηγούμενο διάστημα στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης είναι ότι το ισχύον ωράριο έχει δημιουργήσει ένα «άναρχο» πλαίσιο στο σύστημα εφημεριών και διημερεύσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πρόσβαση των πολιτών στο φάρμακο – κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία όσοι φαρμακοποιοί επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν το διευρυμένο ωράριο – δηλαδή, να λειτουργούν το φαρμακείο τους από τις 8 το πρωί έως και τις 11 το βράδυ.

Και παρόλο που οι διημερεύσεις και οι διανυκτερεύσεις είναι υποχρεωτικές, εντούτοις στην πράξη δεν τηρούνται από το σύνολο των φαρμακοποιών – κυρίως από τα μικρότερα, «γειτονικά», φαρμακεία – με τους ιδιοκτήτες να επικαλούνται συχνά λόγους υγείας ή οικονομικούς.

Άλλωστε, το πρόβλημα παραδέχτηκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, αναγνωρίζοντας τη περασμένη εβδομάδα ότι «υπάρχει άρνηση από φαρμακοποιούς, που δεν έχουν εφαρμόσει το διευρυμένο ωράριο, να μπουν στο σύστημα εφημέρευσης και διανυκτέρευσης».

Όπως ωστόσο ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρη Τζανακόπουλος, συμφωνήθηκε η επαναρρύθμιση του ωραρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυστηροποιείται το πλαίσιο των εφημεριών. Αντιθέτως, δεν φαίνεται να ικανοποιείται το αίτημα του υπουργείου Υγείας για … πλαφόν ωρών λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου τηρούν στάση αναμονής, κάνοντας λόγο για νέο κύκλο κινητοποιήσεων.