Απλήρωτοι και εξοντωμένοι οι μάγειρες στις εστίες της Πάτρας

mageiras-ksenodoxeio

Οι συνθήκες εργασίας των μαγείρων στην φοιτητική λέσχη του Πανεπιστημίου Πατρών ίσως και να προσομοιάζει το μέλλον που μας επιφυλάσσουν. Δουλεύουν με ατομικές 15νθήμερες συμβάσεις εργασίας ενώ από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς έχουν μείνει απλήρωτοι.

Ήδη από τους 35 μάγειρες που απασχολούνται στην φοιτητική εστία, οι 4 από αυτούς έχουν παραιτηθεί γιατί δεν έχουν χρήματα να πάνε στην δουλειά τους, ενώ ακολουθούν και άλλοι. Οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ κακές για τους εργαζομένους, οι οποίοι αναγκάζονται να αναπληρώνουν την δουλειά περισσότερων μαγείρων, ενώ και με την τελευταία απόλυση του μόνιμου συντηρητή, η σίτιση δεν είναι καθόλου δεδομένη καθώς οι εστίες λειτουργούν με πολλά προβλήματα.

Να συμπληρωθεί ότι οι 15νθήμερες συμβάσεις εργασίας, πέρα από το ότι οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν αν μετά από 15 μέρες θα έχουν δουλειά, δεν τους επιτρέπουν να σκέφτονται καν το ενδεχόμενο της απεργίας.

Όλα αυτά την ίδια ώρα που όλες οι φοιτητικές λέσχες έχουν μπει σε αναστολή λειτουργίας όπως ακούστηκε από την προσωρινή διοίκηση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ (Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης)- που είναι υπεύθυνο για την σίτιση και στέγαση των φοιτητών ως η κύρια πηγή χρηματοδότησης τους.

Ταυτόχρονα με αυτό, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι του πανεπιστημίου δεν γνωρίζουν εάν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους που λήγουν τον Δεκέμβριο. Μιλάμε δηλαδή για προσωπικό όπως καθαριστές-ιες αλλά και πολλούς ακόμα που είναι αναγκαίοι για την φυσιολογική λειτουργία των ιδρυμάτων.

Είναι σαφές, ότι είναι κατεύθυνση των μνημονίων η κατακρεούργηση του δημόσιου-δωρεάν πανεπιστημίου και το πέρασμά του σε ιδιώτες και εργολάβους. Η συνεχής μείωση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων υποβαθμίζει συνεχώς το πανεπιστήμιο μας και την ζωή μας, με την τωρινή κατάσταση να αποτελεί την χειρότερη που έχουμε βρεθεί.