Απεργίες-πλειστηριασμοί: Διπλή κυβερνητική αναδίπλωση σε μια μέρα

Από τον Ανειδίκευτο Συνεργάτη

Δύο βήματα προς τα πίσω σε λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, καθώς μετά την απόσυρση της τροπολογίας για το δικαίωμα στην απεργία τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς Τρίτη, ανακοίνωσε ότι αναβάλλονται οι προγραμματισμένοι για σήμερα πλειστηριασμοί.

Παρά την προσπάθεια του Μαξίμου να εμφανίσει τις παραπάνω κινήσεις ως διαδικαστικού χαρακτήρα (στην πρώτη περίπτωση για να κατεβάσει μία «νομοτεχνικά βελτιωμένη» ρύθμιση εντός Γενάρη, στη δεύτερη επειδή δεν υπάρχουν επαρκείς αστυνομικές δυνάμεις λόγω της επίσκεψης Ερντογάν), είναι παραπάνω από πρόδηλο πως συνιστούν τακτική αναδίπλωση υπό την πίεση του λαϊκού κινήματος.

Όπως γράφτηκε πολλάκις σε χτεσινά δημοσιεύματα, η τροπολογία για τις προϋποθέσεις κήρυξης απεργίας υπήρχε κίνδυνος (για την κυβέρνηση) να καταψηφιστεί σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας, βάσει του συσχετισμού βουλευτών που ήταν παρόντες στη Βουλή το βράδυ της Δευτέρας. Αυτό που δεν γράφτηκε, και κατά τη γνώμη μας είναι το καίριο, ήταν η κατακραυγή που προκάλεσε, σε συνδυασμό με τα ταχύτατα αντανακλαστικά που επέδειξαν οι εργαζόμενοι – και εδώ πρέπει να γίνει αναφορά στις δυνάμεις του ΜΕΤΑ, οι οποίες έπαιξαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο να τεθεί το εργατικό κίνημα σε «θέση μάχης» από την πρώτη στιγμή.

Όσον αφορά τους πλειστηριασμούς, η προπαγάνδα της κυβέρνησης περί μπαταχτσήδων αποδεικνύεται τόσο σαθρή που δεν έχει πείσει ούτε καν τη στενή κομματική της βάση – εκεί προφανώς πατούν ορισμένοι βουλευτές της που ψήφιζαν μονίμως ναι σε όλα, αλλά τώρα για λόγους εκλογικής επιβίωσης εμφανίζονται προβληματισμένοι. Οι διαρκώς ογκούμενες κινητοποιήσεις έξω από τα ειρηνοδικεία και η πίεση προς τους συμβολαιογράφους, αποτυπώνουν ανάγλυφα τη διάθεση του κινήματος να ακυρώσει στην πράξη την κορωνίδα της κυβερνητικής πολιτικής. Το δε πρόσχημα ότι οι πλειστηριασμοί αναβάλλονται ελλείψει ικανών αστυνομικών δυνάμεων, αποτελεί έμμεση πλην σαφέστατη παραδοχή ότι η υφαρπαγή των λαϊκών περιουσιών μπορεί να επιτευχθεί μονάχα με συστηματικά οργανωμένη και άγρια καταστολή.

Πραγματικός στόχος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι να παίξουν για λίγο καθυστερήσεις, τουλάχιστον όσο τους παίρνει βάσει των δεσμεύσεών τους στους «θεσμούς». Να προσπαθήσουν σε αυτό το διάστημα, με επικοινωνιακούς και μόνο όρους (γιατί άλλο τρόπο πλέον δεν έχουν), να απονομιμοποιήσουν στην κοινή γνώμη τις αντιδράσεις και να τις οδηγήσουν σε ξεφούσκωμα. Ξεχνούν όμως πως όταν πετάς την μπάλα στην εξέδρα, το πιθανότερο είναι αυτή να λάβει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Είναι στο χέρι μας, οι τακτικές αναδιπλώσεις της κυβέρνησης να εξελιχτούν σε στρατηγικού χαρακτήρα ήττες μέσα από την ένταση της πάλης στους εργασιακούς χώρους, τα συνδικάτα, τα ειρηνοδικεία, οπουδήποτε ανοίγονται μέτωπα σύγκρουσης με τις μνημονιακές πολιτικές και τους εκφραστές τους. Η απεργία της επόμενης Πέμπτης θα είναι ένα κρίσιμο πρώτο τεστ – για την κυβέρνηση και τη δυνατότητά της να κατευνάσει τις αντιδράσεις, αλλά και για το εργατικό κίνημα και την ετοιμότητά του να ξεκινήσει μαζική αντεπίθεση.