Η ΑΠΕΡΓΙΑ είναι ΔΙΚΑΙΩΜΑ του εργάτη, ΔΕΝ θα του ΠΕΡΑΣΕΙ του ΚΕΦΑΛΑΙΟΚΡΑΤΗ

Δυναμική ήταν σήμερα η συγκέντρωση της ΑΔΕΔΥ και σωματείων κατά της τροπολογίας για το μπλόκο στην απεργία, που πέρασε χθες στα μουλωχτά η κυβέρνηση αλλά λίγο πριν από τα μεσάνυχτα την απέσυρε. Στην κινητοποίηση συμμετείχε με δικό του μπλοκ το ΜΕΤΑ.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους ο Γρηγόρης Καλομοίρης, από την εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ (η οποία αντέδρασε άμεσα στην κατάθεση της τροπολογίας και κήρυξε για την Τρίτη 5/12 πανελλαδική στάση εργασίας), σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση με τη σπουδή της στην υλοποίηση των αντιδημοκρατικών, αντεργατικών και αντισυνδικαλιστικών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και το κεφάλαιο, προδίδει την προσπάθειά της να αποφύγει όσο μπορεί την οργή του κόσμου της εργασίας και την οργανωμένη αντίδραση των εργαζομένων.

Κάλεσε, δε, τους συγκεντρωμένους να δώσουν νέο, δυναμικό «παρών», ώστε να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης στη Γενική Πανεργατική Απεργία της 14ης Δεκέμβρη.

Να σημειωθεί πως με την (ν)τροπολογία, η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει το συνδικαλιστικό νόμο και να περιορίσει το δικαίωμα στην απεργία, ένα δικαίωμα που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα! Επιπλέον, κάνει ένα ακόμη δώρο στους εργοδότες, καθώς περιλαμβάνεται διάταξη που προβλέπει πως για την καταβολή αποζημίωσης σε εργατικό ατύχημα απαιτείται η διαπίστωση με δικαστική απόφαση πως το ατύχημα οφείλεται σε δόλο του εργοδότη.

Προοδευτική Κίνηση Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων

Η Προοδευτική Κίνηση Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων, εξ αφορμής των εκλογών στο ΣΙΕΕ-ΦΣΕΚ αλλά και της Γενικής Απεργίας στις 14 Δεκέμβρη, χαρακτηρίζει την τροπολογία ως «κομμένη και ραμμένη στο “κοστούμι” των εργοδοτών». Καλεί, δε, τους εργαζομένους του κλάδου να δώσουν δυναμικό «παρών» στη Γενική Πανεργατική Απεργία, στις 14 Δεκέμβρη 2017, και στις απεργιακές συγκεντρώσεις που θα γίνουν σε όλη τη χώρα.

ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ

Από την πλευρά της, η συλλογικότητα του ΣΕΚΕΣ σχολιάζει σχετικά: η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «χτυπάει μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις του εργατικού κινήματος, που καμία κυβέρνηση από το 1982 δεν τόλμησε να αγγίξει. Ότι επί 8 μνημονιακά χρόνια δε τόλμησαν ή δε μπόρεσαν να κάνουν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, ΣαμαροΒενιζέλου το αποτολμούν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». «Νομίζουν ότι προσφέροντας αυτό το δώρο στην εργοδοσία θα εμποδίσουν την εκδήλωση της εργατικής οργής και της λαϊκής αγανάκτησης στην αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόζουν. Δεν θα τα καταφέρουν… και η απεργία της 14ης Δεκεμβρίου 2017 είναι μια αφορμή για να αντεπιτεθούμε».

Αγωνιστική Συνεργασία ΟΤΕ

Σε σχετική της ανακοίνωση, με αφορμή την απεργία στις 13-14 Νοέμβρη στον ΟΤΕ, η Αγωνιστική Συνεργασία σημειώνει μεταξύ άλλων: «για τα σωματεία με πανελλαδική συγκρότηση, όπως είναι τα δικά μας πρωτοβάθμια σωματεία στον ΟΤΕ, η επίμαχη διάταξη, δεν φαλκιδεύει απλώς το δικαίωμα στην απεργία, αλλά το καταργεί πλήρως. Η πίεση για την εισαγωγή μιας τέτοιας διάταξης δεν έρχεται μόνο από την τρόικα και τον ΣΕΒ, αλλά και από την μνημονιακή αντιπολίτευση. Το εργατικό κίνημα δεν μπορεί να επαναπαύεται με την προσωρινή απόσυρση της διάταξης και οφείλει να εντείνει την πάλη του για την υπεράσπιση στοιχειωδών συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».


Σχετική ανάρτηση: Πρόεδρος ΠΕΝΕΝ: Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν υποτάσσεται και δεν πειθαρχεί στην κατάργηση της απεργίας