Βαγενάς: Ανυπακοή στην εντολή της διοίκησης ΕΦΚΑ για δουλειά και τα Σαββατοκύριακα

Για την κατάργηση της σαββατιάτικης αργίας αλλά και της κυριακάτικης αργίας στο Δημόσιο, με «Δούρειο Ίππο» την έκδοση συντάξεων από τον ΕΦΚΑ, μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται κάθε Σάββατο από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, ο Χρήστος Βαγενάς από το ΜΕΤΑ και μέλος του ΔΣ της ΠΟΠΟΚΠ (με τη συνεργαζόμενη με το ΜΕΤΑ, Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων ΟΑΕΕ). Αφορμή σχετικό έγγραφο του διοικητή του ΕΦΚΑ προς τους εργαζομένους.

Όπως σημειώνει ο Χρ. Βαγενάς, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στον ιδιωτικό τομέα θα έφερνε γρήγορα και την κατάργηση των ημερών ανάπαυσης (Σάββατο, Κυριακή) και των εργαζομένων στο δημόσιο τομέα. «Είναι αλυσίδα αυτά τα γεγονότα. Εμείς ως ΜΕΤΑ το θέταμε και λέγαμε πως εάν καταργήσουν την κυριακάτικη αργία στον ιδιωτικό τομέα, αύριο θα χτυπήσουν και σε εμάς την πόρτα, για το Σάββατο, για περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου, για περιορισμό των κανονικών αδειών, για επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας κ.λπ.».

«Θέλουν εργαζομένους “λάστιχο” και εργαζομένους πολλών ταχυτήτων και στο δημόσιο τομέα. Χρησιμοποιούν το Δημόσιο ως αφορμή τα διάφορα υπαρκτά προβλήματα και τις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου, για να πιέσουν τους εργαζομένους, να “χτυπήσουν” το φιλότιμό τους, ώστε να δουλέψουν Σαββατοκύριακα», συμπληρώνει.

Μάλιστα, στηλιτεύει τη στάση της κυβέρνησης, του υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΕΦΚΑ, που ουσιαστικά προσπαθώντας να δημιουργήσουν κοινωνικό αυτοματισμό ρίχνει τις ευθύνες στις πλάτες των εργαζομένων για την καθυστέρηση στην έκδοση συντάξεων, σε μια προσπάθεια να κρύψουν την ανοργανωσιά και τη σημαντική έλλειψη προσωπικού. Κι αυτό, την ώρα που από την υπερεντατικοποίηση της εργασίας οι εργαζόμενοι επιβαρύνονται σωματικά και ψυχικά, με αποτέλεσμα την καταπόνησή τους. Είναι χαρακτηριστικό πως το τελευταίο τρίμηνο καταγράφηκαν τρεις θάνατοι εν ώρα εργασίας στον ΟΑΕΕ.

Όσον αφορά στην εντολή του διοικητή του ΕΦΚΑ να δουλέψουν οι εργαζόμενοι και τα Σαββατοκύριακα, ξεκαθαρίζει: «Εμείς ως παράταξη δηλώνουμε ανυπακοή και ως Ομοσπονδία καλούμε τον κόσμο να μην πάει να δουλέψει τα Σαββατοκύριακα».

Ακούστε στο οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε αναλυτικότερα ο Χρ. Βαγενάς. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 25-11-17.