Το «συνδικαλίζεσθαι» στο απόσπασμα: Στόχος να εμποδιστεί η «άνθηση» νέων αγωνιστών

Φωτογραφία αρχείου

Στο πογκρόμ των διώξεων εργαζομένων και συνδικαλιστικών του Δημοσίου, μέσα από την άσκηση ατομικής τρομοκρατίας, πειθαρχικών και δυσμενών μετακινήσεων, επειδή επιλέγουν να υπηρετήσουν με τη στάση τους το δημόσιο συμφέρον, τα συμφέροντα των πολιτών, κι όχι της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, των δανειστών και του κεφαλαίου, αναφέρεται μεταξύ άλλων η Κατερίνα Γιαννούλια, μέλος του ΓΣ της ΑΔΕΔΥ, στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, κάθε Σάββατο (12.00-13.00).

Όπως τονίζει, «στόχος, από μια κυβέρνηση που πριν υποτίθεται υπερασπιζόταν τους εργαζομένους, τα δικαιώματά τους, ήταν αντίθετοι στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των οργανισμών κ.λπ., είναι να φοβηθούν οι εργαζόμενοι, και ειδικά οι νέοι, ώστε να μην “ξεπηδήξουν” καινούργιοι συνδικαλιστές. Εμείς όμως φοβόμαστε, δε θα φοβηθούμε». «Θέλουν», συμπληρώνει, «να καταπνίξουν οποιαδήποτε συλλογική δράση και δύναμη, να χτυπήσουν το συνδικαλισμό». Να σημειωθεί πως ήδη έχει αρχίσει να το κάνει η σημερινή κυβέρνηση με διάταξη του Μεσοπρόθεσμου (σ.σ.: ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο) και οσονούπω ετοιμάζεται -στο πλαίσιο της γ’ αξιολόγησης- να χτυπήσει και την απεργία, με την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα τελευταίων διώξεων συνδικαλιστών είναι αυτή εργαζομένης και γενικής γραμματέα του Σωματείου Εργαζομένων Αλίμου Αναστασίας Παπαχρίστου από τη δημοτική Αρχή επειδή επέστρεψε στη δουλειά της. Η δημοτική Αρχή Αλίμου δε σταμάτησε, όμως, εκεί καθώς στράφηκε με αγωγή, προσπαθώντας να ποινικοποιήσει τη συνδικαλιστική δράση, και κατά του προέδρου του Σωματείου Εργαζομενων Σπύρου Καπράλου, του αντιπροέδρου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Βασίλη Γκιτάκου, του μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ Μάριου Κατσουρού και της ίδιας της συνεντευξιαζόμενης και μέλους του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ Κατερίνας Γιαννούλια.

Άλλα τελευταία παραδείγματα συνδικαλιστών διώξεων είναι και αυτά του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, των εκπροσώπων των εργαζομένων ΙΓΜΕ που αντιστέκονται στην απαξίωσή του και στο ξεπούλημά του, η «Κοντονιάδα» στη Ζάκυνθο με διώξεις πέντε γιατρών, αλλά και χθες Κυριακή (σ.σ.: αφορά στον ιδιωτικό τομέα, αλλά είναι ο ίδιος στόχος) με το ανθρωποκυνηγητό και τις συλλήψεις εργαζομένων της «Καρυπίδης» στα Ιωάννινα.

Με αφορμή, τέλος, την «προτροπή» της διοίκησης του ΕΦΚΑ να δουλέψουν οι εργαζόμενοι και τα Σαββατοκύριακα (σ.σ:. καταργώντας ουσιαστικά τις αργίες αυτές και στο δημόσιο τομέα) προκειμένου να εκδοθούν οι εκκρεμείς συντάξεις, επισημαίνει πως το Δημόσιο πλέον εξισώνεται σε εργασιακές συνθήκες και με τον ιδιωτικό τομέα, που ξεκινά από την κατάργηση αργιών μέχρι την εργασιακή ομηρία και την απληρωσιά, όπως γίνεται αυτή τη στιγμή με τους επικουρικούς στα νοσοκομεία.

  • Ακούστε αναλυτικά στο οπτικοποιημένο ηχητικό απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι λέει αναλυτικά η Κατερίνα Γιαννούλια. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 25-11-17.