Όταν ο Ευκλείδης… καταψηφίζει τον Προϋπολογισμό 2018 του Τσακαλώτου

Διαλλεκτική… με τον αντιπολιτευόμενο Ευκλείδη Τσακαλώτο έκανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού 2018, στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Θέμα… το δίκαιο του Προϋπολογισμού και το… δίκαιο της καταψήφισής του, με παρανομαστή την εξουσία.

Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Υπουργός Τσακαλώτος: «Είναι ο προϋπολογισμός δίκαιος; Αυτό είναι το κρίσιμο ερώτημα», αναρωτήθηκε.

Αντιπολιτευόμενος Ευκλείδης: «Με απόλυτο τρόπο δεν είναι δίκαιος αυτός ο προϋπολογισμός!».

Υπουργός Τσακαλώτος: «Είναι ένας προϋπολογισμός που αυξάνει την δικαιοσύνη όσο μπορεί και ανοίγει δρόμο για έξοδο από μνημόνια;», αναρωτήθηκε εκ νέου χωρίς να δώσει απάντηση, αφήνοντάς την να… αιωρείται.

Προσέθεσε, όμως, ότι: «Θα μπορούσαμε να πούμε ότι επειδή είναι άδικος τον καταψηφίζουμε και εμείς και πάμε σε εκλογές για να έρθει άλλος συνασπισμός. Δεν το επιλέξαμε. Επιλέξαμε να παλέψουμε μέσα στους συσχετισμούς», δηλαδή να παραμείνουμε στις καρέκλες μας με όποιο κόστος για τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους, το λαό, υπηρετώντας παράλληλα το κεφάλαιο και τους δανειστές, που μας δίνουν και βραβεία υποτέλειας και καλού παιδιού στο Παρίσι.

ΚΑΙ ΕΥΚΛΕΙΔΕΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Ο υπουργός Τσακαλώτος, πάντως, δεν έμεινε μόνον στην… κρίση ειλικρίνειας, αλλά προχώρησε και στην εφαρμογή των… ευκλείδειων μαθηματικών (σ.σ.: το ευκλείδειο θεώρημα στη γεωμετρία είναι παρελθόν), υποστηρίζοντας πως το 1 εκατ. ευρώ επιπλέον φόροι που προβλέπονται στον Προϋπολογισμό 2018 δεν είναι 1 εκατ. αλλά… 189 εκατ. ευρώ!

Ιδού η ανάλυση και η λύση του αγνώστου Χ: «Η αύξηση 1 δισ. ευρώ που καταγράφεται στον προϋπολογισμό είναι 456 εκατ. ευρώ από το φόρο εισοδήματος και 439 εκατ. ευρώ από τον φόρο κατανάλωσης. Η αύξηση φόρου εισοδήματος είναι 178 εκατ. ευρώ από αύξηση του ΑΕΠ, 278 εκατ. ευρώ από εφαρμογή διαφόρων μέτρων (48 εκατ. ευρώ θα είναι από airbnb, 41 εκατ. ευρώ από την κατάργηση απαλλαγής βουλευτών, 121 εκατ. ευρώ από έκπτωση φόρων ιατρικών δαπανών, 68 εκατ. από κατάργηση έκπτωσης σε παρακρατούμενους φόρους). Αυτή είναι η αύξηση φορολογίας από εισόδημα… Η αύξηση του φόρου κατανάλωσης οφείλεται στην αποθεματικοποίηση καπνικών προϊόντων. Άρα, από το σκέλος εισόδων η μόνη διαφορά είναι τα 189 εκατ. ευρώ».

Συμπερασματικά: Μήπως η λογική και η μετάλλαξη σηκώνουν τα χέρια ψηλά; Τα σηκώνουν, κι αναλαμβάνουν οι ειδικοί ψυχολόγοι…