Από την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου | 17-11-2017 (φωτογραφίες)

Φωτογραφίες | ΜΕΤΑ

Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 20.00 η πορεία για την 44η επέτειο του Πολυτεχνείου. Εργατικές συλλογικότητες, όπως το ΜΕΤΑ που μετείχε με δικό του μπλοκ, φοιτητικοί σύλλογοι, πολιτικοί και κοινωνικοί φορείς, οργανώσεις και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, αντιρατσιστικές και αντιφασιστικές οργανώσεις, όπως η Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» και το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών, συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και στην Ομόνοια και περίπου στις 17.00 ξεκίνησαν με κατεύθυνση την αμερικάνικη πρεσβεία.

Όπως έχει γράψει το ΜΕΤΑ, στο σχετικό του κάλεσμα για την πορεία του Πολυτεχνείου: «Σήμερα, αποτελεί πολιτικό και αξιακό χρέος όλων μας να βαδίσουμε με τα ίδια αποφασιστικά βήματα ενάντια στη «δικτατορία των μνημονίων και των αγορών», μια πολιτική που σαρώνει τα εργασιακά, κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα και έχει επιβληθεί στο λαό και στη χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τη συνδρομή και συναίνεση του ντόποιου πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου. Μια πολιτική που μοναδικό στόχο έχει τη σωτηρία των τραπεζών και τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

»Τις ιστορικές μέρες που διανύουμε αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα η δημιουργία ενός μεγάλου αντιμνημονιακού κοινωνικού μετώπου, με πρωταγωνιστή το εργατικό-συνδικαλιστικό κίνημα, που μαζί με τη νεολαία, τα μεσαία στρώματα που καταστρέφονται και τη μικρομεσαία αγροτιά, θα οργανώσει την πάλη για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

»Ενός προοδευτικού ριζοσπαστικού κινήματος, που θα αγωνιστεί ενάντια στα μνημόνια, στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της λιτότητας και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που ισοπεδώνουν τα πάντα προς όφελος της κερδοφορίας των ολίγων. Που δεν διστάζουν στο όνομα των δικών τους συμφερόντων να δημιουργούν κύματα προσφύγων, «κυοφορώντας» ταυτόχρονα το τερατούργημα του κοινωνικού αυτοματισμού, του ρατσισμού του φασισμού και του φοντεμενταλισμού.

»Οι δυνάμεις του ΜΕΤΑ θα συνεχίζουν να αγωνίζονται στους δρόμους, μέσα από τα συνδικάτα, για την υπεράσπιση των δημοκρατικών ελευθεριών και των δικαιωμάτων του κόσμου της εργασίας.

»Θα προβάλλουν την ανάγκη για μια αληθινά ριζοσπαστική πολιτική, που θα υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Εργατικής Τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και όλων των λαών του κόσμου.

»Θα συνεχίσουν και θα εντείνουν την πάλη τους για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων, επιδιώκοντας το εργατικό κίνημα να οικοδομήσει με τα άλλα λαϊκά στρώματα ευρύτερες κοινωνικές συμμαχίες, για την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που υλοποιεί και η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στη χώρα μας.

»Θα απλώνουν το χέρι στις άλλες ριζοσπαστικές αγωνιστικές δυνάμεις μέσα στο εργατικό κίνημα επιδιώκοντας την κοινή δράση, με στόχο την υπεράσπιση των εργατικών συμφερόντων.

»Θα βρίσκονται στην ίδια πλευρά με όλους όσοι αγωνίζονται για την ακύρωση των μνημονίων, τη διαγραφή του χρέους, την εθνικοποίηση και το εργατικό-κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών, τη φορολόγηση του κεφαλαίου και τον παραγωγικό μετασχηματισμό της χώρας, προς όφελος του λαού και του τόπου.

»Έτσι, αντιλαμβανόμαστε εμείς ότι υπηρετούμε με συνέπεια τις ιδέες του Νοέμβρη».