Το «brain drain» καλά κρατεί…

Σχόλιο από το ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Τη συνεχιζόμενη τάση της διαρροής επιστημόνων υγείας από την Ελλάδα προς το εξωτερικό, επιβεβαιώνει σημείωμα του βρετανικού κοινοβουλίου. Πιο συγκεκριμένα, μόνο στο αγγλικό ΕΣΥ εργάζονται σχεδόν 3.000 Έλληνες πολίτες, ως επί το πλείστον γιατροί και νοσηλευτές. Ο αριθμός θα ήταν ακόμα μεγαλύτερος εάν στο σημείωμα γινόταν λόγος και για τις υπόλοιπες περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας (Σκωτία, Ουαλία, Βόρεια Ιρλανδία).

Ιδιαίτερη και συνάμα σοκαριστική εντύπωση προκαλεί το εξής εύρημα: Η μεγάλη πλειοψηφία (64%) των αλλοδαπών γιατρών του αγγλικού ΕΣΥ σπούδασαν στη Βρετανία κι αποφάσισαν να συνεχίσουν εκεί την καριέρα τους. Αντίθετα, στην περίπτωση των Ελλήνων έχουμε κατά 80% αποφοίτους ελληνικών πανεπιστημίων!

Το συγκεκριμένο γεγονός, κατά την άποψή μας, αποδεικνύει ότι πρόκειται για ξεκάθαρη μετανάστευση εξαιτίας της διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, των προσλήψεων με το σταγονόμετρο και των μισθολογικών περικοπών που επέβαλαν -και συνεχίζουν να επιβάλλουν- τα γαλαζοπράσινα και ροζ μνημόνια. Δυστυχώς δεν υπάρχουν αντίστοιχα στατιστικά στοιχεία για τους νοσηλευτές, όπου είναι κοινό μυστικό πως η κατάσταση είναι παρόμοια.

Για αναλυτικότερη ενημέρωση, παραθέτουμε στη συνέχεια την ανταπόκριση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων:

Οι Έλληνες γιατροί καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας

Οι Έλληνες γιατροί καταλαμβάνουν την τέταρτη θέση μεταξύ των μη Βρετανών και τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας (NHS England), ενώ γενικότερα οι Έλληνες που απασχολούνται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας καταλαμβάνουν τη δωδέκατη θέση μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων και την έβδομη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Αυτά αναφέρονται στο πρόσφατο συνοπτικό σημείωμα της Βουλής των Κοινοτήτων σχετικά με τον αριθμό προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας της Αγγλίας που δεν είναι Βρετανοί υπήκοοι, και αφορά στοιχεία του Ιουνίου 2017.

Όπως σημειώνεται σε ενημερωτικό έγγραφο του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της πρεσβείας της Ελλάδας στο Λονδίνο, με βάση όσα αναφέρονται στο σχετικό σημείωμα, ο αριθμός των Ελλήνων που εργάζονταν τον Ιούνιο 2017 στο NHS ήταν 2.959, καταλαμβάνοντας τη δωδέκατη θέση μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων και την έβδομη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι Έλληνες γιατροί που εργάζονται στο NHS, ανέρχονταν σε 1.700, καταλαμβάνοντας την τέταρτη θέση μεταξύ των μη Βρετανών και τη δεύτερη θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ. Οι υπόλοιποι 1.259 είναι νοσηλευτικό και επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών.

Αναλυτικότερα, περίπου 138.000 από 1,1 εκατομμύρια υπαλλήλους του NHS αναφέρουν μη βρετανική ιθαγένεια. Πρόκειται για το 12% περίπου του συνολικού προσωπικού για το οποίο είναι γνωστή η εθνικότητα, ενώ για περίπου 7% των εργαζομένων του NHS η εθνικότητα δεν έχει δηλωθεί. Περίπου 62.000 είναι υπήκοοι άλλων χωρών της ΕΕ, ήτοι 5,6% του προσωπικού της NHS στην Αγγλία. Οι υπήκοοι άλλων χωρών της ΕΕ απαρτίζουν σχεδόν το 10% των ιατρών στο NHS. Επίσης, αποτελούν το 7% όλων των νοσηλευτών και το 5% του επιστημονικού, θεραπευτικού και τεχνικού προσωπικού.

Το ποσοστό των γιατρών και των νοσηλευτών με ιθαγένεια της ΕΕ αυξήθηκε μεταξύ του 2009 και του 2016, αλλά δεν έχει αλλάξει πολύ από το δημοψήφισμα του Ιουνίου 2016. Οι υπήκοοι της ΕΕ, μάλιστα, έχουν μειωθεί ως ποσοστό αυτών που εντάσσονται στο NHS.

Το 36% των νοσοκομειακών γιατρών απέκτησε τα βασικά ιατρικά προσόντα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 20% έχει εξειδίκευση στην Ασία και το 9% είναι εξειδικευμένο στην ΕΕ. Για τους οικογενειακού ιατρούς (GPs), τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 4% στην ΕΕ και 13% στην Ασία.

Αναφορικά με τους Έλληνες εργαζομένους στο NHS, η πλειοψηφία είναι ιατροί και νοσηλευτές. Ο αριθμός τους παρουσίαζε συνεχή άνοδο από το 2009 και έπειτα. Μετά όμως το δημοψήφισμα για έξοδο του ΗΒ από την ΕΕ, φαίνεται πως υπάρχει ανακοπή της ανοδικής τάσης. Ο αριθμός των Ελλήνων ιατρών που εργάζονται στο NHS, σύμφωνα με το σημείωμα, τον Ιούνιο 2017, ανερχόταν σε 1.700 ιατρούς, ήτοι περίπου το 1,5% του συνολικού αριθμού των νοσοκομειακών γιατρών. Σε σχέση με το 2009, ο αριθμός τους έχει υπερδιπλασιαστεί. Εξ αυτών, 1.351 απέκτησαν τα βασικά ιατρικά προσόντα (πτυχίο Ιατρικής) στην Ελλάδα, δηλαδή περίπου το 80%. Η πλειοψηφία αυτών εντάσσονται ως Επιμελητές Β΄ (Specialty Registrars) σε ηλικίες 30-39 ετών. Ο αριθμός των Ελλήνων νοσηλευτών δεν μνημονεύεται στο εν λόγω σημείωμα. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία Μαρτίου 2017, ο αριθμός τους ανερχόταν σε 457 νοσηλευτές. Αντίθετα με τους ιατρούς, οι ηλικίες Ελλήνων νοσηλευτών που εντάσσονται στο NHS είναι κυρίως 25-29 ετών.

Όμως εκτός από τους Έλληνες, ακόμα ισχυρότερη αύξηση του αριθμού των νοσηλευτών παρουσιάστηκε για χώρες όπως Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία, τάση η οποία έχει ανατραπεί μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου.

Πέραν των γιατρών και των νοσηλευτών, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που κατατάσσεται ως επαγγελματικό κλινικό προσωπικό, προσωπικό κλινικής υποστήριξης και προσωπικό υποστήριξης υποδομών.