Σφουγγοκωλάριοι…

Από τη στήλη «Αλάτι & πιπέρι» του ygeionomikoi.gr

Φαίνεται ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν από την απάντηση του Νίκου Ποταμίτη, προέδρου της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ζακύνθου, στις κατηγορίες για ρατσιστική συμπεριφορά που του απηύθυναν κυβερνητικά στελέχη και κυβερνητικοί συνδικαλιστές.

Συνεχίζοντας τον ολισθηρό δρόμο που έχουν επιλέξει, παρομοίασαν την απάντηση του συναδέλφου Ποταμίτη με τη χειρονομία ενός αυλικού στα οπίσθια του βασιλιά. Ενδιαφέρουσα ιστορία που, πέρα από τα διδάγματα που βγάζει κανείς ακούγοντάς την, δείχνει ότι αυλικοί και υποτελείς δεν υπάρχουν μόνο σήμερα, υπήρχαν και παλιότερα.

Η ιστορία αυτή, όμως, μας θύμισε συνειρμικά ότι εκτός των γνωστών αυλοκολάκων στο Παλάτι υπήρχε και μια ειδικότητα που είχε άμεση σχέση με τα οπίσθια του βασιλιά κι αναλάμβανε τη βρόμικη (κυριολεκτικά) δουλειά.

Αντιγράφουμε από το διαδίκτυο προς ενημέρωση όλων των αναγνωστών: Ο σφουγγοκωλάριος ήταν υψηλό αξίωμα και ταυτοχρόνως επάγγελμα στα χρόνια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Το έργο του ήταν να σκουπίζει τα οπίσθια των αυτοκρατόρων. Ήταν αξίωμα που πολλοί ζήλευαν και μόνο έμπιστα άτομα διορίζονταν, αφού είχαν το προνόμιο να βρίσκονται τόσο κοντά στον αυτοκράτορα όταν αυτός ήταν γυμνός και άοπλος. Με το πέρασμα του χρόνου, το επάγγελμα αυτό εξέλιπε. Παρέμεινε όμως ως συγκεκριμένη συμπεριφορά στην πολιτική μας κουλτούρα.

Προφανώς, ο Νίκος Ποταμίτης συκοφαντείται διότι δεν έχει συμπεριφορά σφουγγοκωλάριου απέναντι στην εξουσία. Φανταζόμαστε, όμως, ότι ακόμα και σήμερα υπάρχουν άλλοι πρόθυμοι να αναλάβουν αυτόν το ρόλο.