«Ρήτρα μη επιστροφής» στην προ μνημονίων εποχή

Από τον ταξικό «αποστάτη»

Πώς το είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και μάλιστα και χθες, όταν ανακοίνωσε το μέρισμα για τους συνταξιούχους και τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες, χρήματα που προέρχονται από το «ματωμένο» πρωτογενές πλεόνασμα; Ότι το καλοκαίρι του 2018 βγαίνουμε από τα μνημόνια.

Λογικά, κάποιος θα σκεφθεί: «Και πού θα πάμε; Προς μια χώρα, ελεύθερη, ανεξάρτητη και μη υποτελής, με εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα στην προ των μνημονίων εποχή;»

«Ναι», θα απαντούσαν χωρίς καμία αιδώ οι κυβερνητικοί. Και αυτό λένε, εξάλλου.

Αμ, δε!…

Και την πλήρη αλήθεια, απέναντι στα «fake news» και τα επικοινωνικά… μερίσματα της κυβέρνησης τι δίνει το πρακτορείο Bloomberg.

Επικαλούμενο ευρωπαίους και έλληνες αξιωματούχους, υποστηρίζει ότι μετά την ολοκλήρωση του 3ου μνημονίου ένας πιθανός συμβιβασμός είναι να υπογράψει η Ελλάδα μια ρήτρα «μη επιστροφής», διασφαλίζοντας ότι δεν θα αντιστρέψει καμία από τις μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο του μνημονίου.

Στο σενάριο αυτό, το α’ εξάμηνο του 2018 η κυβέρνηση θα πρέπει να βάλει την υπογραφή της σε ένα κείμενο το οποίο μεταξύ άλλων θα ορίζει ότι δεν επανέρχονται οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, οι συντάξεις μετά τις περικοπές θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι και το 2022, ενώ καμία από τις «μεταρρυθμίσεις» που προβλέπονται από τα μνημόνια -4 τον αριθμό- δεν θα ξηλωθεί τουλάχιστον έως το 2022.

Θα μπορούσε αυτή η «ρήτρα μη επιστροφής» να είναι ένα 5ο μνημόνιο; Με δεδομένο το ότι αυτή η κυβέρνηση τα έχει δώσει όλα στους δανειστές και στο κεφάλαιο, με δεδομένο ότι είναι η μακριοβιότερη μνημονιακή κυβέρνηση ever, με δεδομένο πως έχει βάλει το μεταλλαγμένο της δάχτυλο στο μέλι της εξουσίας, ΝΑΙ.