Πρόκληση από τη «δικαιοσύνη»: Με απόφασή της, εξισώνει τους χρυσαυγίτες με τα θύματά τους!

Τα ρόπαλα των χρυσαυγιτών που χρησιμοποιήθηκαν στην επίθεση

Τη λογική των δύο άκρων υιοθέτησαν δικαστής και εισαγγελέας, στη διάρκεια της δίκης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Νοέμβρη, στο Β’ Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για την δολοφονική επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής, στις 7 Νοέμβρη του 2012, σε βάρος μελών της ΚΝΕ που μοίραζαν προκηρύξεις έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά στο πλαίσιο 48ωρης απεργίας και σε εργάτες που έτρεξαν να τους βοηθήσουν.

Το δικαστήριο καταδίκασε τους δύο χρυσαυγίτες σε 21 μήνες φυλάκιση για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών και οπλοχρησία, όμως καταδίκασε και σε 12 μήνες φυλάκιση και τα τρία θύματα της επίθεσης τους, επειδή αμύνθηκαν και προσπάθησαν να τους αφοπλίσουν. Το δικαστήριο απέρριψε τον ισχυρισμό της άμυνας για τα θύματα και προσέγγισε τα γεγονότα στη λογική της συμπλοκής δύο πλευρών με εκατέρωθεν χτυπήματα. Η δικογραφία για αυτή τη δίκη έχει συσχετιστεί με τη γνωστή δίκη της Χρυσής Αυγής που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η δικηγόρος των θυμάτων που παρέστη ως πολιτική αγωγή, ανέδειξε ότι η επίθεση που δέχθηκαν ήταν εξαιρετικά βίαιη κατά τη γνωστή τακτική των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής. Και τόνισε ότι το κίνητρο της επίθεσης στα μέλη της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ, ήταν πολιτικό. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής ενοχλήθηκαν από την εξόρμηση της ΚΝΕ και την αφίσα που είχαν κολλήσει για καταδίκη και απομόνωση της ΧΑ.

Ο συνήγορος υπεράσπισης των χρυσαυγιτών προσπάθησε να παρουσιάσει το γεγονός ως μια απλή συμπλοκή δύο πλευρών χωρίς πολιτικό κίνητρο, λέγοντας ότι «δεν υπάρχει Χρυσή Αυγή και ΚΝΕ, έχουμε έναν απλό ξυλοδαρμό».

Το ιστορικό της επίθεσης

Θυμίζουμε ότι τα μέλη της Χρυσής Αυγής, Διχταπανίδης και Παναγιωτίδης, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η εξόρμηση έξω από το ΕΠΑΛ Λαγκαδά, έβρισαν τα δύο μέλη της ΚΝΕ, τους επιτέθηκαν και τους απείλησαν ότι θα τους σκοτώσουν, αν εμφανιστούν ξανά έξω από το σχολείο.

Σε βοήθεια των μελών της ΚΝΕ έσπευσαν απεργοί εργάτες από την ΑΓΝΟ στο Λαγκαδά, που συμμετείχαν στην περιφρούρηση της απεργίας στο εργοστάσιο. Οι χρυσαυγίτες που στο μεταξύ είχαν αποχωρήσει, επέστρεψαν και επιτέθηκαν με δολοφονικές διαθέσεις και εναντίον τους. Οι εργαζόμενοι κατάφεραν και πήραν από τους μπράβους της Χρυσής Αυγής τα ρόπαλα, δύο ξύλινα και ένα μηχανικό. Πριν τραπούν σε φυγή, οι χρυσαυγίτες επιχείρησαν να επιτεθούν και με στιλέτο.

Από την επίθεση των τραμπούκων της Χρυσής Αυγής τραυματίστηκαν ένας απεργός εργάτης της ΑΓΝΟ και ένας νεολαίος της ΚΝΕ, ο οποίος νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης με τραύματα στο κεφάλι.

Για την επίθεση σε βάρος των μελών της ΚΝΕ και των απεργών εργατών, ασκήθηκε αυτεπάγγελτη δίωξη, ενώ στο πλαίσιο της υπερασπιστικής τους τακτικής οι δύο χρυσαυγίτες κατέθεσαν μήνυση κατ’ αγνώστων επικαλούμενοι ότι αυτοί δέχθηκαν επίθεση. Μάλιστα μήνυσαν και έναν άνθρωπο άσχετο με τα γεγονότα, ο οποίος δεν βρίσκονταν στην περιοχή εκείνη την ημέρα.

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαυρίου, χαρακτηρίζει πρόκληση την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που εξισώνει τους ναζιστές με τα θύματά τους. Καλεί τον λαό να πάρει θέση και να απομονώνει τους φασίστες, να εντείνει την πάλη ενάντια στην αντεργατική επίθεση, να βγει στην αντεπίθεση για τα δικαιώματα του.

«Αυτή η φασιστική επίθεση που έγινε από μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προς δύο νέους που ενημέρωναν για την 48ωρη απεργία, θεωρήθηκε από το δικαστήριο μια απλή “συμπλοκή” χωρίς πολιτικά κίνητρα και καταδίκασε θύτες και θύματα. Δηλαδή με βάση το σκεπτικό του δικαστηρίου, κακώς αντέδρασαν οι μαθητές και οι εργαζόμενοι στην φασιστική επίθεση, κακώς δεν έκατσαν να τους δείρουν αδιαμαρτύρητα», σημειώνει και συμπληρώνει:

«Τεράστιες είναι οι ευθύνες της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων για την μεγάλη καθυστέρηση στην δική της εγκληματικής-ναζιστικής οργάνωσης, για την ανοχή που δείχνουν η οποία έχει ως αποτέλεσμα να αποθρασύνονται οι θρασύδειλοι και να εξαπολύουν επιθέσεις, όπως έγινε πρόσφατα με την δικηγόρο στην Αθήνα. Η ανοχή στις εγκληματικές ναζιστικές επιθέσεις και στην φασιστική ρητορεία είναι συνενοχή. Το Εργατικό κίνημα δεν θα ανεχτεί την λογική της εξίσωσης που προσπαθούν να δημιουργήσουν με αυτές τις αποφάσεις, έχει χρέος να περιφρουρήσει τον αγώνα του. Καλούμε τον λαό να πάρει θέση και να απομονώνει τους φασίστες, να εντείνει την πάλη ενάντια στην αντεργατική επίθεση, να βγει στην αντεπίθεση για τα δικαιώματα του».

Τον φασισμό καλά κατάλαβε τον,
δεν θα πεθάνει μόνος τσάκισε τον!