Κύπρος: Τους εξανάγκαζαν να εργάζονται 7ήμερο και 12ωρα για €300 – Ξύλο και ύπνος με νυφίτσες

Καταπέλτης η απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για 5 πρόσωπα που καταδικάστηκαν για υπόθεση εμπορίας ενήλικων προσώπων, συνωμοσίας και εκμετάλλευσης προσώπων στην εργασία. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση, οι λεπτομέρειες της οποίας είναι εξοργιστικές, ήταν δύο πρόσωπα από το Μπαγκλαντές και τρεις κύπριοι εργοδότες, εκ των οποίων οι δυο είναι σύζυγοι και διατηρούν καλλιέργειες και ο τρίτος διατηρεί φάρμα ζώων.

«Είναι αδιαμφισβήτητο πως η Κύπρος για τους παραπονούμενους αντί παράδεισος εργασίας και ευτυχίας μετατράπηκε σε ένα εφιάλτη μιας άκρως δυσάρεστης και άθλιας διαβίωσης τους, σπέρνοντας τον φόβο ο οποίος ήταν ακόμα εμφανής στα μάτια τους όταν έδιναν μαρτυρία στο Δικαστήριο και την αγωνία του πώς θα μπορούσαν να ξεπληρώσουν τα χρέη τους και να προσφέρουν στους δικούς τους στη χώρα τους», είπε στην απόφαση του το Κακουργιοδικείο, καταδικάζοντας τους κατηγορούμενους.

Στον ένα αλλοδαπό που στρατολόγησε τους 4 παραπονούμενους στην Κύπρο για να εργαστούν επιβλήθηκε ποινή 5 ετών, στο δεύτερο αλλοδαπό και συνεργάτη του 12 μήνες φυλάκιση και στους τρεις κύπριους εργοδότες 18 μήνες φυλάκιση.

Τους έταξε ουρανούς με άστρα…

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, οι 4 αλλοδαποί από το Μπαγκλαντές, έφθασαν στην Κύπρο έπειτα από εισήγηση του «εγκέφαλου» – κατηγορούμενο αλλοδαπό, ότι θα τους εξασφάλιζε εργασία με πολύ καλό εισόδημα, καλούς όρους εργασίας, δωρεάν στέγαση και σίτιση ενώ θα λάμβαναν πολύ καλό εισόδημα.

Οι παραπονούμενοι αφού έδωσαν στον ομοεθνή τους 8 – 11 χιλιάδες ευρώ, πωλώντας ότι είχαν και δεν είχαν, έφθασαν στην Κύπρο για εργασία, ωστόσο κατέληξαν να εργάζονται σε διαφορετικές δουλειές και κάτω από άθλιες συνθήκες. Μέχρι που δεν άντεξαν και προέβησαν σε καταγγελία στην αστυνομία.

Όπως ανέφερε στην απόφαση του το δικαστήριο, οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν «την ευπαθή και ευάλωτη θέση των αλλοδαπών λόγω της δεινής οικονομικής τους κατάστασης και του χαμηλού μορφωτικού τους επιπέδου, και τους δελέασε να υποταχθούν και πεισθούν όπως έρθουν στην Κύπρο για εργασία ενώ γνώριζε τις οικονομικές τους δυσκολίες και πως οι υποσχέσεις του προς αυτούς ήταν ψεύτικες χωρίς πρόθεση τήρησης τους».

Απίστευτη δουλεία…

Σύμφωνα με τα γεγονότα της υπόθεσης, οι 4 αλλοδαποί εργάζονταν 7 φορές την εβδομάδα επί 12 ώρες την ημέρα, με πολύ χαμηλό μισθό, αντιμετώπιζαν τη βία και τις απειλές των εργοδοτών τους ενώ ζούσαν σε άθλιες συνθήκες.

Μάλιστα ο ένας εκ των τεσσάρων διέμενε σε σπίτι όπου σε ενιαίο χώρο βρίσκονταν το κρεβάτι, η κουζίνα, η τουαλέτα και το μπάνιο, χωρίς παροχή νερού για την τουαλέτα και χωρίς θέρμανση τον χειμώνα. Υπήρχαν έντομα, ποντίκια και νυφίτσες ενώ οι εργοδότες του δεν του έδιναν φαγητό. Επίσης άλλος αλλοδαπός, δεν είχε καν τουαλέτα στο χώρο που διέμενε. Το εισόδημα των τεσσάρων παραπονούμενων ήταν περίπου 300 ευρώ.

Τον απειλούσαν με ράβδο…

Ο ένας εκ των τεσσάρων παραπονουμένων κατέθεσε επίσης στο δικαστήριο ότι το ζεύγος Κυπρίων τον εξανάγκαζαν για να εργάζεται και στο σπίτι τόσο το δικό τους όσο και της κόρης του. Του έδιναν πολύ λίγο φαγητό και μόνο ρύζι, ντομάτες και αγγούρια. Μάλιστα όπως ανέφερε όταν μια φορά ζήτησε φαγητό, ο σύζυγος, ο οποίος ήταν αλκοολικός, θύμωσε και του επιτέθηκε.

Από την πλευρά της η σύζυγος του, κρατούσε μια ράβδο και τον εκφόβιζε κατά τη διάρκεια της εργασίας του ενώ τον απειλούσε πως εάν δεν εργαζόταν θα καλούσε την αστυνομία. Επίσης κρατούσε όλα του τα προσωπικά έγγραφα και τον εξανάγκαζε να υπογράφει ότι λάμβανε χρηματικό ποσό το οποίο δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.