To ΜΕΤΑ για το σχέδιο «σωτηρίας» του ΕΔΟΕΑΠ

Από 6-8 Νοέμβρη, πραγματοποιείται στις Ενώσεις δημοσιογράφων «δημοψήφισμα» για το σχέδιο – τροπολογία για τη «σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ». Ουσιαστικά, χωρίς κανένα διάλογο με τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους του κλάδου, οι διοικήσεις των συνδικαλιστικών Ενώσεων αλλά και του ίδιου του Ταμείο τούς καλούν να εγκρίνουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην περίθαλψη, στις επικουρικές συντάξεις και στο εφάπαξ, τους καλούν να εγκρίνουν νομιμοποίηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, χωρίς η κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί για την επίμαχη ρύθμιση και χωρίς εγγυήσεις για τη στοιχειώδη βιωσιμότητα του νέου Ταμείου.

Οι εισφορές των εργοδοτών στο νέο Ταμείο θα είναι σημαντικά μικρότερες από τις αντίστοιχες στα άλλα ασφαλιστικά Ταμεία. Υπάρχει βέβαια και μια μερίδα εκδοτών που «επαναστατούν» και αντιδρούν υποκρύπτοντας τις πραγματικές τους προθέσεις: αφενός μεν πιέζει για άλλου είδους «αντισταθμιστικά» οφέλη (μείωση φόρων ή εισφορών, συχνότητες), αφετέρου σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την όποια επιβάρυνσή του ως άλλοθι για να εξαπολύσει νέο κύμα απολύσεων, μειώσεων μισθών και προσλήψεων με μπλοκάκι.

Ειδικότερα, για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους οι επιπτώσεις θα είναι άμεσες και βαριές:

  • Το εφάπαξ συρρικνώνεται δραματικά και, για τους νέους εργαζόμενους, εκμηδενίζεται.

  • Η αύξηση των εισφορών θα οδηγήσει σε αυτόματη, σημαντική μείωση των καθαρών μισθών (4%) και συντάξεων, ενώ οι παροχές και οι προσδοκίες μειώνονται.

  • Σε ένα σύστημα ασφάλισης που παραμένει υποχρεωτικό, δεν τηρείται η στοιχειώδης προϋπόθεση για εγγυημένες παροχές και θεμελιωμένες ασφαλιστικές προσδοκίες. Πέραν αυτού, και οι ετήσιες «αναλογιστικές μελέτες», που προβλέπονται, παραπέμπουν στους νόμους της αγοράς, σε ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, με το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ να αποφασίζει με απλή πλειοψηφία «κόφτη» στις παροχές.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας υπολογίζουν πως με τη νέα τροπολογία που σκοπεύουν να φέρουν «για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ» θα μπει ένα οριστικό τέλος στις διεκδικήσεις των εργαζομένων δημοσιογράφων από τα κλεμμένα αποθεματικά του Ταμείο λόγω του PSI, και παράλληλα θεωρεί και σκοπεύει να… λύσει τα χέρια της και να «χτίσει» νέες συμμαχίες με τους «βαρόνους» της Ενημέρωσης, ώστε να την ελέγξει πλήρως.

Η πρόταση που έχει κατατεθεί δεν αποτελεί λύση σωτηρίας. Η «λύση» που προτείνεται δίνει λευκή επιταγή στο μνημονιακό μπλοκ, στην εργοδοσία και στα στηρίγματά τους στον κλάδο για το διαρκή ακρωτηριασμό των δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων και των άνεργων στα Μέσα Ενημέρωσης.

Αποτελεί θνησιγενή λύση, γέφυρα προς την πλήρη ιδιωτικοποίηση της περίθαλψης, την εκτόπιση των συνταξιούχων και των άνεργων, την κατάργηση του εφάπαξ και τη μετατροπή της επικουρικής σύνταξης σε επίδομα – φιλοδώρημα. Αποτελεί προϊόν στυγνού εκβιασμού, τον οποίο καλούνται να νομιμοποιήσουν.

Αποτελεί ένα… μεταβατικό «κέλυφος» που θα οδηγήσει ταχύτατα προς το νεοφιλελεύθερης, μνημονιακής έμπνευσης «επαγγελματικό Ταμείο». Και αυτό είναι ουσιαστικά το εκβιαστικό δίλημμα στο οποίο καλούνται να επιλέξουν: ή «επαγγελματικό Ταμείο», με τη συμμετοχή βεβαίως των εργοδοτών και δικαίωμα βέτο, ή… διάλυση και ένταξη στον ΕΟΠΥΥ.

Αυτή την εκτρωματική «λύση» δεν πρέπει να τη νομιμοποιήσουν οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στον Τύπο στο δημοψήφισμα παρωδία. Το ΜΕΤΑ στηρίζει τους εργαζομένους που απέχουν από την ψηφοφορία και δε νομιμοποιούν τη λύση – έκτρωμα.

Εναλλακτική λύση στην κρίση του ΕΔΟΕΑΠ υπάρχει, αρκεί να επιβληθούν οι αυτονόητες προϋποθέσεις για την ανάταξη του Ταμείου και των δικαιωμάτων των εργαζομένων:

  • Να εξαναγκαστούν οι εργοδότες να φέρουν πίσω τα κλεμμένα από το αγγελιόσημο και την εισφοροδιαφυγή, υπό την απειλή βαρύτατων προσφύγων και κατάσχεσης περιουσιών.

  • Να δοθεί η αναγκαία ενίσχυση, από κράτος και εργοδοσία, για την ενίσχυση του ΕΔΟΕΑΠ, σε προσωπικό και υποδομές, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στο αυξημένο βάρος από τη διεύρυνση των ασφαλισμένων.

  • Να καταπολεμηθεί η προσωρινή, ανασφάλιστη εργασία με μπλοκάκι και να επανέλθουν οι συλλογικές συμβάσεις με αξιοπρεπείς μισθούς, κάτι που θα διευρύνει αποφασιστικά και μακροπρόθεσμα τα έσοδα του Ταμείου.

  • Να να συντονίσουν τη δράση τους και να παλέψουν μαζί, με το σύνολο των εργαζομένων, για την έξοδο από τη μνημονιακή τραγωδία, που συντηρεί σε πολύ ψηλά επίπεδα την ανεργία, προκαλώντας ασφυξία και στα ασφαλιστικά Ταμεία.