Ριζοσπαστική Παρέμβαση Κέρκυρας: Οι ναυτεργάτες μάχονται για τα ταξικά συμφέροντα και το λαό

Οι ναυτεργάτες στα πορθμεία της Κέρκυρας, αγωνιζόμενοι για τα δίκαια αιτήματα τους, επιδιώκουν την καλή λειτουργία της πορθμειακής γραμμής, ζήτημα που αποτελεί αίτημα του συνόλου της κερκυραϊκής κοινωνίας. Αγωνίζονται για την ασφάλεια των επιβατών και την απρόσκοπτη επικοινωνία της Κέρκυρας με την ηπειρωτική Ελλάδα που τίθεται σε κίνδυνο στη διάρκεια του χειμώνα, στο όνομα του κέρδους. με την μη δρομολόγηση πλοίων κλειστού τύπου.

Διεκδικούν:

  • Να οριστεί στη ΣΣΕ χρόνος ανάπαυσης και σίτισης των πληρωμάτων σε 1 ώρα από 35 λεπτά που ισχύουν τώρα.

  • Αύξηση 3 τις εκατό επί της ΣΣΕ και να μειωθούν οι ακινησίες των πλοίων που φτάνουν έως και τους 5 μήνες ετησίως.

  • Να δοθεί σε όλα τα πληρώματα το νυκτερινό επίδομα εργασίας.

  • Να προστεθεί ένας βοηθός μηχανής σε ανοιχτού τύπου πλοία.

  • Να προστίθεται κατά την θερινή περίοδο ένας επιπλέον επίκουρος στα κυλικεία των πλοίων ανοικτού τύπου.

Αντ’ αυτών, οι πλοιοκτήτες βάζουν πάνω από το κοινωνικό – οικονομικό συμφέρον του νησιού τα κέρδη τους. Βρίσκουν σύμμαχους τους τη μνημονική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και το Επιμελητήριο της Κέρκυρας, αυτούς που υπέγραψαν και χειροκρότησαν την εκχώρηση του κρατικού αεροδρομίου στη γερμανική -κρατικών συμφερόντων- «Fraport» και τη δημόσια έκταση του Ερημίτη στην Κασσιόπη σε ιδιώτες.

Κι αυτό, για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κερδών των «επενδυτών», σε βάρος του συνόλου της κερκυραϊκής κοινωνίας, ονομάζοντας αυτή την πολιτική «δίκαιη ανάπτυξη», «επιστροφή στην κανονικότητα», «υγιή επιχειρηματικότητα» κτλ. Φυσικά, όλα αυτά αφορούν το κεφάλαιο και προϋποθέτουν ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Ο αγώνας των ναυτεργατών στα πορθμεία της Κέρκυρας είναι για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας για μόνιμες εργασιακές σχέσεις και αξιοπρεπείς αμοιβές σε ασφαλές περιβάλλον που θα διασφαλίζει την ακεραιότητα του εργαζομένου.

Είναι αγώνας ενάντια στις μνημονιακές νομοθετικές ρυθμίσεις που εξαθλιώνουν τους εργαζόμενους, με αποδοχές που μόλις φτάνουν να καλύψουν το φαγητό τους. Είναι αγώνας για την υπεράσπιση των κοινών, όπως είναι η επικοινωνία με την ηπειρωτική χώρα, απρόσκοπτα, με ασφάλεια των επιβατών και σεβασμό στο κοινωνικό σύνολο.

Ο αγώνας των ναυτεργατών χρειάζεται την έμπρακτη στήριξη όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα· όλων όσοι αγωνίζονται για ποιοτικό τουρισμό προς όφελος της τοπικής οικονομίας, που απαιτεί ασφαλή συγκοινωνία.

Η μάχη των ναυτεργατών είναι αγώνας όλης της Εργατικής Τάξης ενάντια στην ισοπέδωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων από τη σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που γίνεται σε αγαστή συνεργασία με κεφάλαιο και εργοδοσία.

Για μια ακόμα φορά η Εργατική Τάξη αγωνίζεται όχι για τα στενά συντεχνιακά της συμφέροντα αλλά και για τα ευρύτερα συμφέροντα της κοινωνίας,  αναδεικνύοντάς την σε ηγετική δύναμή.

Κι αυτή, εν τέλει, είναι η ηθική της Εργατικής Τάξης: αγώνας – ρήξη – ανατροπή όλων όσοι βλάπτουν τα συμφέροντά της, τα συμφέροντα του λαού και της χώρας.