Ιατρικοί επισκέπτες: Από τη δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο ΥΠΟΙΚ για τη φορο-αφαίμαξη μέσω εταιρικών αυτοκινήτων | 01-11-17

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε στη μία και μισή το μεσημέρι, ο Σύλλογος Ιατρικών Επισκεπτών Ελλάδας – Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Κλάδων (ΣΙΕΕ-ΦΣΕΚ), ενάντια στη φοροληστεία των εργαζομένων μέσω της χρήσης εταιρικών αυτοκινήτων, που αποτελούν εργαλείο της δουλειάς τους και σίγουρα όχι δική τους ιδιοκτησία.

Ενεργή ήταν και η παρουσία στη συγκέντρωση της Προοδευτικής Κίνησης Ιατρικών Επισκεπτών καθώς και μελών του ΜΕΤΑ, που παραβρέθηκαν εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των εργαζομένων ιατρικών επισκεπτών. Μεταξύ αυτών: ο Γιώργος Χαρίσης (γραμματέας ΜΕΤΑ, μέλος ΓΣ ΑΔΕΔΥ), Ανδρέας Μακρής (επικεφαλής ΜΕΤΑ Υγειονομικών και μέλος ΕΕ ΠΟΕΔΗΝ) και Θανάσης Σέρμπος (μέλος ΜΕΤΑ Υγειονομικών).

Αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων συναντήθηκε με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, όπου (ξανα)ειπώθηκε το γνωστό δίπολο – παραμύθι: κατανόηση – αλλά… Οι εργαζόμενοι της επισήμαναν το άδικο του νόμου για τη χρήση εταιρικών αυτοκινήτων (άρθρο 99 του Ν. 4446/2016), ότι δηλαδή τους φορολογούν όπως τους μετόχους, πως συντελείται μεταβίβαση φορολογικής υποχρέωσης και αντίστοιχων οικονομικών βαρών από τις εργοδότριες εταιρείες στους εργαζόμενους και ότι είναι άμεσος ο κίνδυνος ενίσχυσης της τάσης για σταδιακή υποκατάσταση του μισθού με παροχές. Με βάση τα παραπάνω, της ζήτησαν την άμεση κατάργηση του νόμου.

Η υφυπουργός, όπως προαναφέρθηκε, δήλωσε ότι τους καταλαβαίνει, αλλά δεν μπορεί να κάνει τίποτε διότι είναι νόμος της τρόικας, και η όποια «βελτίωση» μπορεί να γίνει μετά την γ’ αξιολόγηση (σ.σ.: συνηθισμένη πρακτική των υπουργών, για να αποφύγουν την ευθύνη που έχουν για την αποτυχία τους στις «διαπραγματεύσεις», όπου υποτίθεται πως υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων και του λαού). Μάλιστα, η υφυπουργός έβαλε σε ρόλο… ντεντέκτιβ τους ιατρικούς επισκέπτες, καθώς τους ζήτησε να μαζέψουν αυτοί τα στοιχεία για το άδικο του νόμου.

Οι εργαζόμενοι της κατέθεσαν το παρακάτω ψήφισμα διαμαρτυρίας και δήλωσαν πως θα κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Λίγο αργότερα μετέβησαν και στον Πρόεδρο της Βουλής, όπου επέδωσαν στη γραμματεία του το ίδιο ψήφισμα, προκειμένου να λάβει γνώση της κατάστασης τόσο ο ίδιος όσο και τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα.

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΙΕΕ-ΦΣΕΚ

ΠΡΟΣ:
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ κα ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ
ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ

Αξιότιμοι,

Με το άρθρο 99 του Ν. 4446/2016, απότοκο των μνημονιακών δεσμεύσεων της χώρας, τροποποιήθηκαν οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ώστε η χρήση εταιρικού αυτοκινήτου από τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως αν αυτή συμβαίνει για την επιτέλεση του εργασιακού τους καθήκοντος, να θεωρείται ως εργοδοτική παροχή και συνεπώς ως εισόδημα, το οποίο και φορολογείται.

Με την αντίθετη, βάσει απόφασης της Ολομελείας του Αρείου Πάγου, και επιπλέον άδικη και παράλογη αυτή διάταξη:

  1. καθίστανται οι εργαζόμενοι ως εκ του νόμου υπόχρεοι για παροχή σε είδος, και μάλιστα με όρους εξομοίωσης με τους εταίρους και τους μετόχους των εργοδοτριών εταιριών, γεγονός που αποτελεί προφανή και αδικαιολόγητα δυσανάλογη και τελικά άδικη μεταχείριση εκ μέρους του κράτους σε βάρος των εργαζομένων, παρά τις περί αντιθέτου διαχρονικές εξαγγελίες.

  2. συντελείται μεταβίβαση φορολογικής υποχρέωσης και αντίστοιχων οικονομικών βαρών από τις εργοδότριες εταιρίες στους εργαζόμενους, στο βαθμό που οι πρώτες έχουν τη δυνατότητα να φοροαπαλλάσσονται για χρήση υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), πρακτική που χρησιμοποιείται από άπασες για τη μίσθωση των εταιρικών οχημάτων τους. Με δεδομένο, επιπλέον, ότι η συγκεκριμένη οικονομική επιβάρυνση είναι δυσβάσταχτη για το εισόδημα της μεγάλης πλειοψηφίας των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις σημερινές διαμορφωμένες συνθήκες.

  3. ελλοχεύει ε. Ήδη επεκτείνεται η χρήση κουπονιών σίτισης, προγραμμάτων κινητής τηλεφωνίας και άλλων πρακτικών, που σε βάθος χρόνου ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν αντί μισθολογικών καταβολών, όπως αυτές προβλέπονται από ατομικές και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

  4. δημιουργούνται αντισυνταγματικά δύο κατηγορίες ελλήνων πολιτών. Οι προνομιούχοι που χρησιμοποιούν κρατικά μέσα και δεν φορολογούνται και οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που πληρώνουν.

Για τους παραπάνω λόγους ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

  • ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ άρθροΥ 99 του Ν. 4446/2016

  • ΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙς ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ την 1η Νοεμβρίου 2017 και την παράσταση διαμαρτυρίας στην Βουλή την ίδια ημέρα ΚΑΙ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΟΥΝ όταν ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ!


Σχετικές αναρτήσεις: