48ωρη απεργία από τους εργαζομένους στην Υπηρεσία Ασύλου ενάντια στις ομαδικές απολύσεις (1-2/11)

Την Τετάρτη 01/11 και ώρα 9πμ., παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου του Αλίμου | Την Πέμπτη 02/11 και ώρα 10πμ., παράσταση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου – και ώρα 12μ., παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Από δεξιά: Ο υπουργός και υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας και Γιάννης Μπαλάφας

Περίπου 100 εργαζόμενοι συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι από τις αρχές του επόμενου έτους καθότι, όπως ενημέρωσε το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου (ΣΕΣΥΑ), δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους και στην επικείμενη προκήρυξη για προσωπικό ορισμένου χρόνου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να αποκλειστούν με την προβολή του τρίμηνου κωλύματος.

Η Γενική Συνέλευση του ΣΕΣΥΑ, κατά την έκτακτη συνεδρίασή τη, στις 27 Οκτώβρη 2017, αποφάσισε την κήρυξη απεργίας την 1 και 2 Νοεμβρίου 2017, με συμμετοχή όλων των εργαζομένων συμβασιούχων της Υπηρεσίας Ασύλου. «Εναντιωνόμαστε στη λογική “ανακύκλωσης” του προσωπικού και διεκδικούμε σταθερή και συνεχή εργασία για όλους/όλες τους συμβασιούχους. Ζητάμε την άμεση καταβολή της μισθοδοσίας του μηνός Σεπτεμβρίου, την ομαλοποίηση των πληρωμών μας και τις πλήρεις αποδοχές μας σε περίπτωση ασθενείας. Προειδοποιούμε για περαιτέρω κλιμάκωση των κινητοποιήσεών μας», σημειώνει.

Βάσει της απόφασης της Γενικής Συνέλευσης, την Τετάρτη 1η Νοέμβρη και ώρα 9πμ., θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου του Αλίμου. Την Πέμπτη 2 Νοέμβρη και ώρα 10πμ., θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στον προαύλιο χώρο της Κεντρικής Υπηρεσίας Ασύλου. Επίσης, την ίδια μέρα, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος και ώρα 12μ., όπου το ΣΕΣΥΑ θα ζητήσει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του ΥΜΕΠΟ.  Το Σωματείο, επιπλέον, καλεί το Σύλλογο Υπαλλήλων της Υπηρεσίας Ασύλου, καθώς και τα άλλα Σωματεία συμβασιούχων εργαζομένων του δημόσιου τομέα «να στηρίξουν την απεργία και τα δίκαια αιτήματά μας».

Το ΣΕΣΥΑ σημειώνει ότι ο ενδεχόμενος αποκλεισμός του υπάρχοντος προσωπικού από τις νέες προσλήψεις της Υ.Α. «πρακτικά θα σημάνει ομαδική απόλυση, η οποία δε θα είναι μόνο άδικη και βλαπτική για τους/ις συναδέλφους/ισσες που θα χάσουν την εργασία τους, αλλά θα οδηγήσει μαθηματικά στην υπολειτουργία της Υπηρεσίας, με συνέπεια την επιβάρυνση του παλαιότερου έμπειρου προσωπικού της Υ.Α. και σε ακόμη μεγαλύτερες καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση των συσσωρευμένων υποθέσεων, που θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στους αιτούντες άσυλο αλλά και στην πολιτική διαχείρισης του προσφυγικού».

Με βάση στατιστικά στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εκθέσεις πολλών οργανώσεων, κατά τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε νέα αύξηση των μεταναστευτικών-προσφυγικών ροών, με αποτέλεσμα τη συγκέντρωση περίπου 8.000 ανθρώπων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, στους οποίους προστίθενται κι άλλοι χιλιάδες στην ενδοχώρα, πολλοί εκ των οποίων ακόμα αναμένουν τη διεκπεραίωση των αιτημάτων τους για διεθνή προστασία. Η διαχείριση των χιλιάδων εκκρεμών αιτήσεων και του όγκου δουλειάς που συνεπάγονται πέφτει στις «πλάτες» της Υπηρεσίας Ασύλου, η οποία έχει διαρκώς αυξημένες ανάγκες σε προσωπικό, που να είναι εξοικειωμένο με τα σχετικά αντικείμενα εργασίας.

Σημειώνεται δε, όπως το υπογραμμίζει και το ΣΕΣΥΑ ότι «οι συμβασιούχοι αποτελούν την συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων της Υπηρεσίας Ασύλου και έχουν αδιάλειπτα εργαστεί για την διαχείριση του τεράστιου όγκου των αιτημάτων ασύλου που δέχτηκε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Βιώνοντας μάλιστα, μια συνεχή υποβάθμιση και περιορισμό των εργασιακών δικαιωμάτων τους, όπως αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην πληρωμή των μισθών, υπερωριών και αποζημιώσεων,  άρνηση δικαιώματος αναρρωτικής άδειας με πλήρεις αποδοχές, καθώς και αναδρομική περικοπή – ακόμη κι από το 2014! – ημερομισθίων λόγω χορήγησης αναρρωτικών αδειών».