Γεροβασίλη σε ΠΑΣΕΚΔΑΠ: Εγγυώμαι την… εργασιακή σας ανασφάλεια και ομηρία!

Εκτός μόνιμων θέσεων εργασίας οι εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ, «καταδικασμένοι» στην ανασφάλεια και την εργασιακή «ομηρία», σημειώνει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση που εξέδωσε με αφορμή τη συνάντηση ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης

Την Παρασκευή 20 Οκτώβρη, αντιπροσωπεία του διοικητικού συμβουλίου του ΠΑΣΕΚΔΑΠ πραγματοποίησε συνάντηση με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη.

Ο Σύλλογος κατέθεσε για ακόμα μία φορά στην υπουργό τις προτάσεις του για μόνιμες κρατικές κοινωνικές Δομές ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ στους δήμους, με επαρκή – σταθερή – εξασφαλισμένη χρηματοδότηση και μόνιμες θέσεις εργασίας για τους περίπου 1.400 εργαζόμενους καθώς, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος, «μετά από 10-15 χρόνια συνεχών ανανεώσεων είναι προφανές ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες των ΟΤΑ. Προτάσεις με τις οποίες τόσο προεκλογικά όσο και σε προηγούμενη συνάντησή μας μερικούς μήνες πριν, είχε συνταχθεί και η ίδια, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση».

Η Ολ. Γεροβασίλη «δεσμεύτηκε» πως η συνέχιση της λειτουργίας των Δομών ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση και επανέλαβε πολλάκις πως «εγγυάται προσωπικά» για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας του προσωπικού ως έχουν, έως ότου βρεθεί και εφαρμοστεί μία μόνιμη λύση. Οι «δεσμεύσεις» και οι «εγγυήσεις» της υπουργού προκάλεσαν την έκπληξη των εκπροσώπων του ΠΑΣΕΚΔΑΠ, καθώς παρουσιάζοντας «τις προθέσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του εργασιακού μας ζητήματος, της πολυετούς ανασφάλειας και “ομηρίας”, προέκυψαν κάποιες προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις οι οποίες αυτή τη στιγμή παρουσιάζονται ως ανυπέρβλητες με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στα ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ να θεωρεί πως η κυβέρνηση εμφανίζεται – τουλάχιστον – αναξιόπιστη, καθώς το προηγούμενο διάστημα οι δημόσιες τοποθετήσεις και οι δεσμεύσεις των αρμόδιων υπουργών δημιούργησαν φρούδες ελπίδες στους εργαζόμενους για το θέμα των μόνιμων θέσεων εργασίας».

Πιο συγκεκριμένα, απαραίτητη προϋπόθεση – εμπόδιο είναι οι δομές να πάψουν να συγχρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και η χρηματοδότηση να προέρχεται από αμιγώς εθνικούς πόρους, καθώς οι μισθοδοσίες προσωπικού σε μόνιμες θέσεις εργασίας δεν μπορούν να καλύπτονται από ευρωπαϊκούς πόρους. Δεδομένου ότι το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) λήγει το 2020 (και με μία πιθανή παράταση το 2022), η όποια λύση του εργασιακού προβλήματος αναβάλλεται για τότε, σύμφωνα με την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Αυτό σημαίνει, τονίζει ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ, «πως πέρα από τις όποιες προφορικές κυβερνητικές διασφαλίσεις για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας μέχρι τότε, αν δεν αποτυπωθεί η “διασφάλιση” αυτή με νομοθετικές πρωτοβουλίες, οι συμβασιούχοι-εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ των ΟΤΑ θα παραμένουν εκτεθειμένοι στον κίνδυνο της απόλυσης από τις εκάστοτε αιρετές διοικήσεις των δήμων». Η κυβέρνηση, σημειώνει ο Σύλλογος, αν θέλει να συμβαδίζουν οι δεσμεύσεις της με τις πράξεις της, θα πρέπει άμεσα να προστατεύσει νομοθετικά το προσωπικό των συγκεκριμένων δομών, που επί σειρά ετών προσφέρει ανελλιπώς τις υπηρεσίες του στα παιδιά και στα παιδιά ΑμεΑ που εγγράφονται στις δομές.

Με λίγα λόγια; Όπως επισημαίνει ο ΠΑΣΕΚΔΑΠ: «Για ακόμα μία φορά οι συμβασιούχοι-εργαζόμενοι στα ΚΔΑΠ & ΚΔΑΠ-ΜΕΑ “καταδικαζόμαστε” σε διαρκή εργασιακή “ομηρία” και την απόλυτη εργασιακή ανασφάλεια, χωρίς πλήρη δικαιώματα με μόνη δέσμευση από πλευράς της κυβέρνησης πως τόσο οι Δομές όσο και οι θέσεις εργασίας μας θα στηριχθούν και θα διατηρηθούν με το ίδιο επισφαλές καθεστώς που υπάρχει σήμερα. Αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται συνελεύσεις εργαζομένων πανελλαδικά για να δώσουμε άμεσα την απάντησή μας με δυναμικές κινητοποιήσεις πλάι με άλλους συναδέλφους συμβασιούχους».