Σωματείο ΕΛΙΝΥΑΕ: Συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τον αγώνα μας

Από τη συνάντηση αντιπροσωπείας του ΜΕΤΑ με μέλη του προεδρείου του Σωματείου ΕΛΙΝΥΑΕ. Από πλευράς ΜΕΤΑ εκφράστηκε η αλληλεγγύη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων και του Σωματείου να κρατήσουν το Ίδρυμα «ζωντανό» σε όφελος του κόσμου της εργασίας και των διεκδικήσεών του για καλύτερες συνθήκες ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους δουλειάς

Το σωματείο μας πραγματοποίησε τις προηγούμενες ημέρες 24ωρη και 48ωρη απεργία και ολοκλήρωσε ένα γύρο συναντήσεων με ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και Υπουργείο Εργασίας, στις οποίες ανέπτυξε τις θέσεις της γενικής μας συνέλευσης ενάντια στις απολύσεις και την απαξίωση του επιστημονικού έργου του Ινστιτούτου, καθώς και για τις δυνατότητες αύξησης της χρηματοδότησής του από το ΛΑΕΚ, το κράτος και άλλες πηγές.

Από τις συναντήσεις αυτές προκύπτει ότι ο κίνδυνος μεγάλου αριθμού απολύσεων που ξεπερνούν το 50% του επιστημονικού δυναμικού, διακοπής λειτουργίας 5 παραρτημάτων και απαξίωση του επιστημονικού έργου του Ινστιτούτου παραμένει, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και το συνολικό λουκέτο.

Οι διεργασίες μεταξύ των φορέων συνεχίζονται, ενώ από την πλευρά του Υπουργείου Εργασίας μάς ανακοινώθηκε ότι θα λάβει κάποια πρωτοβουλία για να διατηρηθεί το Ινστιτούτο για την παραγωγή επιστημονικού έργου, στο πλαίσιο της πολιτικής του για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων. Ειδικότερα, από τον Γ. Γραμματέα του Υπουργείου αναφέρθηκε ότι θα επιδιωχθούν συναντήσεις με τους ιδρυτικούς φορείς του ΕΛΙΝΥΑΕ σχετικά με το μέλλον του Ινστιτούτου, που θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και το ζήτημα της αύξησης της χρηματοδότησής του από τον ΛΑΕΚ.

Το σημαντικό είναι ότι ήδη έχει εκφραστεί αλληλεγγύη στον αγώνα μας από εργατικά κέντρα, ομοσπονδίες, σωματεία και άλλους φορείς, ενώ η προσπάθεια συντονισμού των αγωνιστικών μας πρωτοβουλιών με άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις μισθωτών και αυτοαπασχολούμενων συνεχίζεται και θα ενισχυθεί το επόμενο διάστημα.

Παραμένουμε σε αγωνιστική ετοιμότητα και θα αποφασίσουμε την κλιμάκωση της δράσης μας στη νέα γενική συνέλευση του σωματείου μας. Θα συνεχίσουμε και θα κλιμακώσουμε τον αγώνα:

ενάντια στην προσπάθεια συρρίκνωσης και απαξίωσης του Ινστιτούτου και στις προτάσεις για διακοπή λειτουργίας των περιφερειακών παραρτημάτων

● για αύξηση της χρηματοδότησης του Ινστιτούτου και διασφάλιση της λειτουργίας του για την υλοποίηση δράσεων σχετικά με την έρευνα που αφορά την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων, καθώς και για το σύνολο των καταστατικών του σκοπών για την εκπαίδευση και την πληροφόρηση

● ενάντια στην προσπάθεια να πληρώσουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι του Ινστιτούτου για τις ευθύνες των ιδρυτικών φορέων και των διοικήσεων τα προηγούμενα χρόνια για την οικονομική διαχείριση και το έργο του ΕΛΙΝΥΑΕ.


Σχετικές αναρτήσεις: