Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο: Θα χαθούν 6.174 θέσεις εργασίας από την επιβολή φόρου διαμονής

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας παρουσίασε μελέτη της «Grant Thornton» για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν από το φόρο διαμονής, που εμπεριέχεται ήδη στο Προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2018, ζητώντας από την κυβέρνηση την απόσυρση του νόμου.

Σύμφωνα με τη μελέτη, με τίτλο «Διερεύνηση των επιπτώσεων του φόρου διαμονής στον ξενοδοχειακό κλάδο στην Ελλάδα», ο φόρος διαμονής θα προκαλέσει τετραπλάσια ζημιά σε επίπεδο οικονομίας σε σχέση με τον εισπρακτικό στόχο των 84 εκατ. ευρώ, απομείωση των εσόδων του κράτους κατά 435 εκατ. ευρώ καθώς επίσης και απώλεια 6.174 θέσεων εργασίας.

Συγχρόνως, όμως, η μελέτη καταδεικνύει ότι τελικώς οι απώλειες στην οικονομία, από την εφαρμογή του νόμου για το φόρο διαμονής, θα ανέλθουν στα 340 εκατ. ευρώ, ποσό που ουσιαστικά εξαφανίζει τα όποια εισπρακτικά οφέλη. Και αυτό διότι η επιβολή του φόρου διαμονής εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε μια αύξηση της μέσης τιμής δωματίου κατά 1,9%, προκαλώντας ένα περιορισμό της ζήτησης που θα οδηγήσει στη μείωση της συνολικής αγοράς που δημιουργούν τα ξενοδοχεία κατά 2,5%.


ΕΔΩ αναλυτικά η μελέτη.