Σωματείο ΕΛΙΝΥΑΕ: Στο χέρι του κόσμου της εργασίας, να αποτραπούν τα λουκέτα και οι απολύσεις (βίντεο)

Φιλοξενούμενη στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7 FM, η πρόεδρος του Σωματείου ΕΛΙΝΥΑΕ Εύη Γεωργιάδου μιλά για τη συνάντηση των εργαζομένων με την διοίκηση της ΓΣΕΕ, σε μια προσπάθεια τους να αποτρέψουν τα λουκέτα στα περιφερειακά παραρτήματα τις απολύσεις προσωπικού, αλλά και την περαιτέρω απαξίωση ενός τόσο σημαντικού Ιδρύματος για το συνδικαλιστικό κίνημα. Κι αυτό, διότι αποτελεί σημαντικότατο «εργαλείο» για τη διεκδίκηση από τους εργαζομένους καλύτερων συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, μέσα από τις επιστημονικά τεκμηριωμένες μελέτες του.

Όπως αναφέρει, «στη συνάντηση διαπιστώσαμε ότι η ΓΣΕΕ κινείται στην ίδια κατεύθυνση με αυτή του ΣΕΒ, δηλαδή στη συρρίκνωση του ΕΛΙΝΥΑΕ. Συγκεκριμένα, με τον εκβιασμό του οριστικού κλεισίματος του Ινστιτούτου, όχι μόνον προωθούνται απολύσεις, αλλά επεκτείνονται και μάλιστα συγκεκριμένα προωθείται το κλείσιμο πέντε περιφερειακών παραρτημάτων και η απαξίωση του επιστημονικού χαρακτήρα του Ινστιτούτου, με το δεδομένο ότι σχεδιάζεται η αποψίλωση του 50% του επιστημονικού προσωπικού».

Το Σωματείο ΕΛΙΝΥΑΕ βρίσκεται σε συντονισμό με άλλα Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Φορείς, προκειμένου να υπάρξει συντονισμένη αντίδραση απέναντι στο εκβιαστικό δίλημμα των «κοινωνικών εταίρων». «Κι αυτό θα συνεχιστεί», σημειώνει η Ε. Γεωργιάδου, «διότι το ζήτημα δεν είναι απλώς οι απολύσεις των εργαζομένων, που φυσικά δε δεχόμαστε και θα αντιπαλέψουμε. Η απαξίωση του Ινστιτούτου αφορά το σύνολο των εργαζομένων της χώρας, γιατί το να γίνεται επιστημονικό έργο, να γίνεται έρευνα, να υπάρχει στήριξη, πληροφόρηση και εκπαίδευση των εργαζομένων στα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας, να μπορούν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν τις μελέτες του, είναι πολύ σημαντικό στον τομέα της πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου στη χώρα μας».

Και μάλιστα, συμπληρώνει, «σε μια περίοδο που τα θέματα της υγιεινής και ασφάλειας έρχονται στην επικαιρότητα, δυστυχώς, με τα θανατηφόρα ατυχήματα και τα άλλα ατυχήματα. Και φυσικά αυτή είναι η κορυφή του “παγόβουνου”, διότι υπάρχει και η αθέατη πλευρά με τις επαγγελματικές ασθένειες, όπως, για παράδειγμα, δερματικές παθήσεις, αναπνευστικές παθήσεις, μυοσκελετικά προβλήματα, επαγγελματική εξουθένωση, επαγγελματικός καρκίνος…».

Είναι στο χέρι των εργαζομένων να σταματήσουν τα σχέδια των «κοινωνικών εταίρων» να μπει λουκέτο στο Ίδρυμα και να απολυθούν οι υπάλληλοί του; «Ναι», λέει η πρόεδρος του Σωματείο ΕΛΙΝΥΑΕ, «είναι στο χέρι των εργαζομένων. Και γι’ αυτό κι εμείς αναφερόμαστε στα Σωματεία, στις συνδικαλιστικές Οργανώσεις, ότι πρέπει να μπουν μπροστά. Και με το δεδομένο ότι η ΓΣΕΕ φαίνεται πως συμπορεύεται με την πρόταση του ΣΕΒ και την προωθεί, απαιτείται τα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία, τα μέλη της ΓΣΕΕ να πάρουν μέτρα και να πιέσουν κατ’ αρχήν την ίδια τη διοίκηση της ΓΣΕΕ να μην μπουν λουκέτα και να μη γίνουν απολύσεις».

Ακούστε αναλυτικά στο οπτικοποιημένο απόσπασπα που ακολουθεί τι είπε η πρόεδρος του ΕΛΙΝΥΑΕ για τη συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, τη χρηματοδότηση του Ινστιτούτου, τις ευθύνες για την υποχρηματοδότησή του και την απαξίωσή του, τις περαιτέρω κινήσεις του Σωματείου, αλλά και το πόσο χρήσιμο «εργαλείο» είναι οι μελέτες του για το συνδικαλιστικό κίνημα αλλά και και για την ίδια την κοινωνία, τους πολίτες δηλαδή. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 07-10-17.


Να σημειωθεί πως το Σωματείο ΕΛΙΝΥΑΕ πραγματοποιεί 48ωρη απεργία, σήμερα και αύριο 12 Οκτώβρη, αντιδρώντας στις απολύσεις και στα λουκέτα. Στο πλευρό των εργαζομένων και του Σωματείο στο δίκαιο αγώνα τους στέκεται και το ΜΕΤΑ.

Προηγούμενη σχετική ανάρτηση: Γεωργιάδου: Η ΓΣΕΕ είναι η πρώτη που έχει την ευθύνη να διασφαλίσει το ΕΛΙΝΥΑΕ και τις θέσεις εργασίας