Προστασία των εργαζομένων ίσον… KAI με «χρηματοεπιταγές» στους εργοδότες

Από τον ταξικό «αποστάτη»

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση με την επιδότηση των…. εργοδοτών (ΦΕΚ 3534Β/2017), προκειμένου να δηλώσουν τους μπλοκάκηδες – μισθωτούς και να πάψουν να τους εμφανίζουν ως «αυτοαπασχολούμενους».

Η «χρηματοεπιταγή» προς τους εργοδοσία ανέρχεται συνολικά σε 156,8 εκατ. ευρώ, για την τριετία 2018-2020, και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, τα χρήματα αυτά θα καταβληθούν από τις εισφορές των ίδιων των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΔ που προορίζονταν για την κάλυψη της ανεργίας αυτών των κατηγοριών!

Η εργοδοσία θα επιδοτείται μέχρι και με 350 ευρώ το μήνα (4.900 ευρώ το χρόνο, μαζί με τα Δώρα) για κάθε εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης, τον οποίο έως τώρα εμφάνιζε ως «αυτοαπασχολούμενο»!

Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση –αφού αρνήθηκε να καταργήσει το παράνομο, όπως το χαρακτηρίζει- καθεστώς με τα μπλοκάκια, πλέον, έρχεται να υφαρπάξει τα χρήματα που προορίζονταν για άνεργους, προκειμένου να τα δώσει ως… μποναμά στους εργοδότες για την «ανάπτυξή» τους.

Γιατί αυτό εννοεί όταν λέει πως η… ανάπτυξη έρχεται. Έρχεται για το κεφάλαιο, κι όχι για τον κόσμο της εργασίας που συνεχώς τον εξαθλιώνει με όλο και περισσότερα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Τα «ψιλά γράμματα» της υπουργικής απόφασης και του σχετικού νόμου; Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν τον εργαζόμενο ως μισθωτό μόνον για έξι μήνες, μετά το πέρας της επιδότησης των 12 μηνών. Μετά; Μετάλλαξή τους εκ νέου από μισθωτούς σε μπλοκάκηδες. Έχετε καμία αμφιβολία επί τούτου;

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να μείνουμε στα γραπτά και στα λόγια του υπουργείου Εργασίας, όταν πριν από μήνες δήλωνε σχετικά ότι με τη «χρηματοεπιταγή» προς τους εργοδότες «δίνεται το κίνητρο για πρώτη φορά για να μετατραπεί η ψευδώς δηλωμένη αυτοαπασχόληση σε αυτό που πραγματικά είναι, δηλαδή μισθωτή εργασία. Με αυτόν τον τρόπο θωρακίζεται η προστατευτική λειτουργία της εργατικής νομοθεσίας».

Κάπως έτσι, δηλαδή, εννοεί την προστασία του εργαζομένου η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας: με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε… επίδομα εργοδότη, με χρηματοεπιταγή προς τους εργοδότες, με διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών για την πάταξη της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, με δελτία Τύπου που θυμίζουν συνδικαλιστικό σωματείο, παρά κυβέρνηση, όταν πρόκειται να «υπερασπιστεί» απολυμένους ή εγκλωβισμένους σε ομηρία εργαζομένους και πάει λέγοντας…