Προσωπικό Εναέριων Μεταφορών: Απεργιακές κινητοποιήσεις ενάντια στις απολύσεις της «Lufthansa Group»

Στη μείωση του προσωπικού τους στην Αθήνα, προχωρούν οι εταιρείες της «Lufthansa Group», ανακοινώνοντας πακέτο εθελούσιας εξόδου με την προσφορά πρόσθετης αποζημίωσης (απειλώντας έμμεσα με απολύσεις όταν το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου δεν θα βρει ανταπόκριση στους εργαζόμενους), προκειμένου να μην φανεί ότι οι εταιρείες προχωρούν σε απολύσεις. Να σημειωθεί εδώ ότι τη χρονική στιγμή των απολύσεων η «Lufthansa» με το πιο πανηγυρικό τρόπο ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που αποτελούν ιστορικό ρεκόρ στη πολύχρονη λειτουργία της εταιρείας.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Προσωπικού Εναέριων Μεταφορών, αντιδρώντας άμεσα και υλοποιώντας τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης, προχωράει στη κήρυξη στάσεων εργασίας και 24ωρης απεργίας, στις εταιρείες του «Lufthansa Group, δηλαδή στις «Lufthansa», «Swiss» και «Lufthansa Cargo». Συγκεκριμένα:

  • Τετάρτη 11 Οκτώβρη, από 12.00 έως 16.00

  • Παρασκευή 13 Οκτώβρη, από 12.00 έως 16.00

  • Την Δευτέρα 16 Οκτώβρη, 24ωρη απεργία σε όλα τα τμήματα των εταιρειών.

Όπως σημειώνει στη σχετική του ανακοίνωση ο Σύλλογος, η εταιρεία προχωρά στη μείωση του προσωπικού «χωρίς την παρουσίαση κάποιου οικονομικού προβλήματος – είναι γνωστή η μεγάλη κερδοφορία τους – εμφάνισαν σαν αιτιολόγηση τη γνωστή μείωση του λειτουργικού κόστους λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού. Ένα ιδεολόγημα που θέλει να πείσει τους εργαζόμενους ότι αυτοί είναι που δημιουργούν αυξημένο κόστος για τις εταιρείες».

Ο Σύλλογος «απαιτεί τη προστασία των θέσεων εργασίας. Θεωρεί προκλητικές τις απολύσεις και θα πάρει όλα τα απαραίτητα νομικά και συνδικαλιστικά μέτρα για την προστασία των εργαζόμενων. Πάει καιρός που οι εταιρείες του “Lufthansa group” επαίρονταν για το κοινωνικό τους πρόσωπο. Τώρα δείχνουν το πραγματικό τους πρόσωπο, του εργοδότη που το μοναδικό του κίνητρο για υπερκέρδη το φορτώνει στις πλάτες των εργαζόμενων».

Αυτή η πολιτική δεν αντιμετωπίζεται διαφορετικά παρά μόνο με τον αγώνα για την προστασία των θέσεων εργασίας. Αυτή η πρακτική δεν θα σταματήσει. Η πολύχρονη ιστορία των εταιρειών στην Ελλάδα το επιβεβαιώνει, σημειώνει ο Σύλλογος Προσωπικού Εναέριων Μεταφορών και καλεί «τους εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό παρόν στο αεροδρόμιο κατά την διάρκεια των στάσεων εργασίας και το πρωϊ της 24ωρης απεργίας». Καλεί, τέλος, όλα τα μέλη του Συλλόγου και τους εργαζόμενους όλου του Κλάδου, την ΟΠΑΜ και τα υπόλοιπα σωματεία του χώρου να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράσταση τους με την παρουσία τους στη διάρκεια της απεργιακής κινητοποίησης.

«Αυτός ο αγώνας, σε ενα κλάδο που έχει υποφέρει από τέτοιες πρακτικές δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους των συγκεκριμένων εταιρειών. Αφορά όλο τον αεροπορικό κλάδο και έτσι πρέπει να εκφρασθεί», καταλήγει ο Σύλλογος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
ΣΤΟΥΣ ΑΠΕΡΓΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΗΣ LUFTHANSA GROUP

Σωματείο Εργαζομένων της DHL

Το Σωματείο Εργαζομένων της DHL εκφράζει τη συμπαράστασή του στις απεργιακές κινητοποιήσεις που θα γίνουν στις 11, 13 και 16 Οκτωβρίου ενάντια στην απόφαση του Ομίλου της Lufthansa Group για απολύσεις προσωπικού.

Το Σωματείο μας είναι ενάντια σε τέτοιες αποφάσεις που πλήττουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι γίνονται τα εξιλαστήρια θύματα στο βωμό της αύξησης της κερδοφορίας των πολυεθνικών εταιρειών.

Εκφράζουμε έμπρακτα τη συμπαράστασή μας, με τη συμμετοχή μας στις κινητοποιήσεις που έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι.

Εργατικό Κέντρο Αθήνας

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας εκφράζει τη συμπαράστασή του στους εργαζόμενους στις εταιρείες του Lufthansa group (Lufthansa, Swiss, Lufthansa Cargo), οι οποίοι αγωνίζονται για το αυτονόητο, το αναφαίρετο δικαίωμα στην εργασία και άρα στην αξιοπρεπή διαβίωση.

Η γερμανική αεροπορική εταιρεία πραγματοποίησε αύξηση των κερδών της κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017, ενώ γνωστή είναι και η επενδυτική της δραστηριότητα που αφορά την εξαγορά μικρότερης γερμανικής αεροπορικής εταιρείας.

Στα πλαίσια αυτά δεν είναι δυνατόν να αποδεχτούμε την απειλή απολύσεων, μετά την μη αποδοχή του πακέτου εθελούσιας εξόδου από τους εργαζόμενους, το οποίο προτάθηκε για τη μείωση του λειτουργικού κόστους λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού. Πόσο μάλιστα όταν πρόκειται για κερδοφόρα εταιρεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ίδιος ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχει ζητήσει περισσότερες αυξήσεις στους Γερμανούς εργάτες ώστε να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.

Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας στηρίζει τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου Προσωπικού Εναέριων Μεταφορών για κήρυξη στάσεων εργασίας (στις 11/10 και 13/10 από 12.00 έως 16.00) και 24ωρης απεργίας (στις 16/10) και θα είναι αρωγός σε κάθε αγώνα για να μην υπάρξει ούτε μια απόλυση.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ