13.1 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

ΜΕΤΑ Υγειονομικών: Όλοι και όλες στην κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 11 Οκτώβρη

Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 11 Οκτώβρη - Δίνουμε «παρών» στην Απεργία, τη Στάση Εργασίας και τη Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Παίδων, στις 8 το πρωί

Πρόσφατα

Η Κυβέρνηση πανηγυρίζει για την πλήρη υποταγή της στις απαιτήσεις των τοκογλύφων δανειστών και την υλοποίηση των νέων προαπαιτούμενων. Ο λαός και οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουμε κανένα λόγο να πανηγυρίζουμε, αντίθετα, ξέρουμε πολύ καλά τι μας περιμένει: Περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, κατάργηση κοινωνικών και άλλων επιδομάτων, δραματική μείωση του αφορολόγητου, αύξηση εισφορών, περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις κτλ.

Η κοινωνία ματώνει: Η κοινωνική ασφάλιση διαλύεται, οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα, οι μισθοί εξανεμίζονται με τα νέα φορολογικά βάρη. Ο εφιάλτης της ανεργίας, η απλήρωτη και ελαστική εργασία, οι μισθοί πείνας, η εργασιακή ανασφάλεια και η  μετανάστευση, δεν μπορεί να είναι η προοπτική για τα παιδιά μας.

Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας επιδεινώνεται. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση συνεχίζονται κι έχουν οδηγήσει πολλές δομές σε συρρίκνωση. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Οι δομές που έχουν απομείνει υπολειτουργούν. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες αναγκαστικά να προσφεύγουν στα νοσοκομεία, να υφίστανται ώρες ταλαιπωρίας και να εντατικοποιείται περαιτέρω η δουλειά μας. Οι πολυδιαφημισμένες νέες δομές ΠΦΥ (ΤΟΜΥ) στερούνται σταθερής χρηματοδότησης, θα στελεχώνονται με συμβασιούχους και θα καλύπτουν ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Επί πλέον θα λειτουργούν ως «κόφτης» για την πρόσβαση των πολιτών στα Δημόσια Νοσοκομεία σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Τα Νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και συσσωρεύουν νέα χρέη. Επί πλέον για το 2018, σύμφωνα το προσχέδιο του προϋπολογισμού, η χρηματοδότηση των Νοσοκομείων των ΥΠΕ και του ΠΕΔΥ θα είναι μειωμένη κατά 350 εκατ. ευρώ. Αν αυτό συνδυαστεί με το γεγονός ότι και οι πιστώσεις (δηλαδή η δυνατότητα αγορών) για τους παραπάνω φορείς θα είναι μειωμένες κατά 617 εκατ. ευρώ, εύκολα βγαίνει το συμπέρασμα  ότι οδηγούνται σε οικονομική κατάρρευση.

Η έλλειψη προσωπικού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις  που έχουν φτάσει στα νοσοκομεία, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις αποχωρήσεις. Δεν αποτελούν καν σταγόνα στον ωκεανό, όταν οι εργαζόμενοι στην Υγεία δουλεύουν διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό, χωρίς να παίρνουν τις άδειές τους. Σίγουρα πάντως δεν είναι σε αριθμό ικανές να διασφαλίσουν τη ομαλή λειτουργία των νοσοκομείων καθώς και ασφαλή και ικανοιπιητική νοσηλεία των πολιτών. Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση βαφτίζει προσλήψεις τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ, μπλοκάκια, προγράμματα ΟΑΕΔ).

Οι εργαζόμενοι στην Υγεία κατέγραψαν μια  μεγάλη νίκη με την απεργία- αποχή και από αυτή την αξιολόγηση. Μια αξιολόγηση που στόχο έχει τη συρρίκνωση του δημοσίου, τη δημιουργία του μικρού και επιτελικού κράτους, την παράδοση υπηρεσιών στους ιδιώτες, την κατάργηση δομών καθώς και τη δημιουργία μιας δεξαμενής «μέτριων», ‘ανεπαρκών» και «ακατάλληλων» συναδέλφων των οποίων το μέλλον θα είναι αβέβαιο. Παρά τις πιέσεις, τους εκβιασμούς και τη διασπορά ψεύτικων ειδήσεων, οι εργαζόμενοι και τα στελέχη στάθηκαν στο ύψος τους και με Ενότητα, Αλληλεγγύη και Αποφασιστικότητα, έδωσαν ηχηρό χαστούκι στην Κυβέρνηση. Τα ποσοστά συμμετοχής στην Απεργία-Αποχή είναι εντυπωσιακά και ξεπερνούν το 90%! Οι εργαζόμενοι στην Υγεία θα μείνουν μέχρι τέλους στην ίδια πλευρά ακλουθώντας την κατεύθυνση που έδωσε η ΑΔΕΔΥ «Δεν αξιολογούμαι-Δεν αξιολογώ.  Απέχω-Απεργώ»

Το ανθυγιεινό επίδομα κινδυνεύει, αφού σύμφωνα με την ομολογία  της ίδιας της Κυβέρνησης, στο μεσοπρόθεσμο 2018-2021, υπάρχει πρόβλεψη να δίνεται σε είδος η συγκεκριμένη παροχή.

Οι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (σίτιση – φύλαξη – καθαριότητα), έχοντας για χρόνια βιώσει την άγρια και στυγνή εκμετάλλευση των εργολάβων, αντιμετώπισαν αρχικά με ικανοποίηση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την κατάργηση των εργολαβιών και ταυτόχρονα την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους. Όμως η Κυβέρνηση διέψευσε τις ελπίδες τους:  Από την εκδίωξη των εργολάβων και τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς  με πλήρη δικαιώματα, φτάσαμε – δυο χρόνια μετά – να έχουμε τους εργολάβους «να αλωνίζουν» στα περισσότερα Νοσοκομεία και απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους. Απλήρωτοι όμως παραμένουν οι εργαζόμενοι και σε μια σειρά Νοσοκομεία όπου υπογράφηκαν συμβάσεις εργασίας. Το σημαντικότερο απ` όλα όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα απολυθούν μετά τις 31/12/2018 αφού αυτό έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Οι επικουρικοί συνεχίζουν να βιώνουν την αγωνία, την ομηρεία και την ανασφάλεια. Η παράταση, που έδωσε η Κυβέρνηση δεν λύνει οριστικά  το πρόβλημα. Η μετατροπή των συμβάσεων, τουλάχιστον σε αορίστου χρόνου, πρέπει να διεκδικηθεί δυναμικά από τα Σωματεία.

Οι συμβάσεις του ΟΑΕΔ βαίνουν προς τη λήξη τους και η τυχόν απομάκρυνση αυτών των συναδέλφων θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση, αφού -ειδικά στη Νοσηλευτική Υπηρεσία- αφού θα είναι αδύνατον να «βγαίνουν» προγράμματα. Ο Υπουργός Υγείας όμως δήλωσε αδυναμία να απαντήσει για το τι «μέλλει γενέσθαι» με τους συγκεκριμένους συναδέλφους.

Συναδέλφισσες,  συνάδελφοι,

Όσο δεν παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της αντίστασης και της ανατροπής αυτών των  πολιτικών, τόσο το μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων θα μας οδηγεί σε μεγαλύτερη  εξαθλίωση και θα μας βυθίζει όλο και περισσότερο στον εργασιακό μεσαίωνα.

Η λύση δεν βρίσκεται ούτε στις επικοινωνιακού τύπου κινητοποιήσεις που οργανώνει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, ούτε βέβαια στο σιωπητήριο που καλεί ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός. Βρίσκεται στους συντονισμένους και καλά οργανωμένους αγώνες για την διεκδίκηση των πραγματικών μας αιτημάτων και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Διεκδικούμε:

  • Δημόσια-δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Όχι στον κόφτη στις υπηρεσίες υγείας μέσω της εφαρμογής των ΤΟΜΥ. Να μην κλείσει καμιά μονάδα υγείας και να ανοίξουν όσες έκλεισαν.
  • Αύξηση και όχι νέες περικοπές στη χρηματοδότηση των μονάδων υγείας προκειμένου να καλύπτουν όλες τις ανάγκες για τη λειτουργία τους.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (εργολαβιών, επικουρικών, συμβασιούχων.
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών από τις μνημονιακές πολιτικές.
  • Να φύγουν τώρα οι εργολάβοι και να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι – συμβάσεις αορίστου χρόνου τώρα. Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και επανασύσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.
Συμμετέχουμε μαζικά στην απεργιακή κινητοποίηση
της ΠΟΕΔΗΝ στις 11 Οκτώβρη
Δίνουμε «παρών» στην Απεργία, τη Στάση Εργασίας
και τη Συγκέντρωση στο Νοσοκομείο Παίδων, στις 8 το πρωί

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις