Λαμία: Από την «πόρτα» του ΦΟΣΔΑ, ο ιδιώτης στην Καθαριότητα

Για την κατάσταση στο Δήμο Λαμιέων, όσον αφορά στην υπηρεσία Καθαριότητας, τους 47 απολυμένους συμβασιούχους, την προσπάθεια ιδιωτικοποίησής της, την παράνομη χωματερή στο κέντρο της πόλης αλλά και για τον εργάτη καθαριότητας – αντιδήμαρχο Γιώργο Λάμπρου, που πιάστηκε παρανόμως να οδηγεί απορριμματοφόρο, μίλησαν στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, η Μαρία Αντωνίου, δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας από την παράταξη «Παρέμβαση Πολιτών για τη Λαμία» και ο Βασίλης Γκιτάκος, αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Όπως τονίζει η Μ. Αντωνίου, παρά το ότι όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν από το δήμαρχο Λαμιέων Νίκο Σταυρογιάννη να προσληφθούν οι 47 συμβασιούχοι του δήμου και παρά το ότι ο ίδιος πριν τη ρύθμιση Σκουρλέτη διατυμπάνιζε ότι ήταν μαζί με τους συμβασιούχους, αυτός αρνήθηκε και αρνείται να τους προσλάβει, προκειμένου μέσα από παράνομες συμβάσεις παραχώρησης να δώσει την καθαριότητα σε ιδιώτη. Αποτέλεσμα; «Από τον Ιούνιο η πόλη να βρομάει, τα σκουπίδια να είναι “βουνό”, να υπάρχουν ποντίκια κτλ.. Κι αυτό, προκειμένου μεθοδευμένα να περάσει στη συνείδηση των πολιτών της Λαμίας την “αναγκαιότητα” του ιδιώτη».

«Ζητήσαμε να γίνουν νέες συμβάσεις βάσει της ρύθμισης Σκουρλέτη με τους 47 συμβασιούχους του δήμου, αλλά ο δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης ακολούθησε το δυνητικό της ρύθμισης, ότι δηλαδή “δύναται να γίνονται…” και είπε “Όχι, δε δύναμαι…», επισημαίνει. Μάλιστα, όταν είδε ότι οι προσπάθειές του να περάσει τις παράνομες συμβάσεις για την παραχώρηση της καθαριότητας έπεσαν στο κενό, έκανε τον εξής ελιγμό: «“παρέκαμψε” τον εργολάβο και πήγε να υπογράψει προγραμματική σύμβαση με το ΦοΣΔΑ (σ.σ.: που είναι ανώνυμη εταιρεία), του οποίου πρόεδρος είναι ο δήμαρχος Λαμιέων Ν. Σταυρογιάννης, αντί του τιμήματος των 198.000 ευρώ». Το «πονηρό» σε αυτή την προγραμματική σύμβαση είναι πως με το τίμημα των 198.000 αποφεύγει τον έλεγχο, καθώς κάτι τέτοιο προβλέπεται για συμβάσεις από 200.000 ευρώ και άνω.

Γκιτάκος

«Πίσω από αυτή την προγραμματική σύμβαση κρύβεται ο εργολάβος», καταγγέλλει από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Β. Γκιτάκος, σημειώνοντας πως εντέχνως δεν λέγεται η αλήθεια για το τι πραγματικά σημαίνουν τέτοιες συμβάσεις: δηλαδή, συνθήκες γαλέρας, φθηνοί και απλήρωτοι εργαζόμενοι, εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και αυξημένα δημοτικά τέλη.

«Ο δήμαρχος Λαμιέων χρησιμοποιεί κάθε μέσον, ακόμα και παράνομο, προκειμένου να δώσει τα σκουπίδια στους ιδιώτες, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να χαρακτηρίζει… παράνομη τη ρύθμιση Σκουρλέτη, ώστε να μην προσλάβει τους 47 συμβασιούχους του δήμου. Κι αυτό είναι μόνον η αρχή, διότι ο δήμαρχος θέλει να ξεπουλήσει όλες τις υπηρεσίες του δήμου σε εργολάβους», υπογραμμίζει.

Στηλιτεύοντας τη συμπεριφορά των εισαγγελικών Αρχών, υπογραμμίζει πως «όταν πρόκειται για μια απεργία νόμιμη, ο εισαγγελέας επεμβαίνει άμεσα και ποινικοποιεί τον αγώνα των εργαζομένων», όπως έγινε και με την περίπτωση της Λαμίας, όπου συνελήφθη τον Αύγουστο απολυμένος συμβασιούχος, επειδή αγωνιζόταν και αγωνίζεται για το δικαίωμά του στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα. «Βλέπω, ωστόσο, μεγάλη δυσκολία από πλευράς εισαγγελέα να ψάξει τα πραγματικά αίτια για την κατάσταση με τα σκουπίδια στους δρόμους στο Δήμο Λαμιέων, για τις παράνομες χωματερές κτλ. Το βρίσκω πολύ περίεργο», καταλήγει.

Ακούστε στο οπτικοποιημένο απόσπασμα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπαν αναλυτικότερα ο Β. Γκιτάκος και η Μ. Αντωνίου για την καθαριότητα στο Δ. Λαμιέων. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 7-10-2017.