Δημοτικοί Υπάλληλοι Ροδόπης: «Η τροπολογία της “αξιολόγησης” είναι ένας καθαρός εκβιασμός»

aksiologosi-skitsoaxiologisi1

«Η τροπολογία της Αξιολόγησης είναι ένας καθαρός εκβιασμός» δήλωσε στην ΕΡΤ Κομοτηνής η πρόεδρος του Συλλόγου Δημοτικών Υπαλλήλων Ροδόπης Φωτεινή Αντωνιάδου σημειώνοντας πως προσπαθεί να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους στην Τ.Α., που δεν δέχονται την αξιολόγηση, έτσι όπως ζητά να εφαρμοστεί η Κυβέρνηση.

«Είναι προσχηματική γιατί, όπως προκύπτει, είναι καθαρά ένας όρος που έχουν θέσει οι δανειστές. Η κυβέρνηση θέλει να ολοκληρώσει την διαδικασία μόνο και μόνο για να παρέχει στους δανειστές την ικανοποίηση ότι μπορεί να υπάρξει μια δεξαμενή από την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων την οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν αργότερα για την μείωση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα αφού αυτός είναι ο σκοπός τους» εξηγεί η κυρία Αντωνιάδου σημειώνοντας πως, όπως πριν ήταν ο Νόμος του Μητσοτάκη που ζητούσαν ένα 15% να βαθμολογηθεί κάτω από τη βάση, έτσι και τώρα είναι μια απαίτηση των δανειστών που θα αποτελέσει εργαλείο για να διώξουν κόσμο.

«Είναι κάτι που το ζητούν και το θέλουν. Θέλουν ένα ευέλικτο δημόσιο τομέα, όπως αυτοί των φαντάζονται. Ειδικά στον δικό μας χώρο, στη Ροδόπη η έλλειψη προσωπικού είναι τραγική. Υπάρχουν υπάλληλοι που ασχολούνται με δύο, τρία και περισσότερα αντικείμενα, που ανήκουν σε ένα και δύο και τρία Τμήματα και πρέπει οι αξιολογητές τους να είναι όχι ένας Τμηματάρχης, αλλά όλοι μαζί, αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει. Οπότε, η αξιολόγηση δεν μπορεί να είναι ουσιαστική κι αντικειμενική. Είναι οι συνάδελφοι που ασχολούνται με άλλα αντικείμενα γιατί δεν υπάρχει προσωπικό» δηλώνει.

Αξιολόγηση δομών, περίγραμμα θέσεων και καθηκοντολόγιο

«Δεν είμαστε κατά της αξιολόγησης» ξεκαθαρίζει ο κύριος Δημήτρης Μάγγας και σημειώνει ότι «δεν είμαστε εναντίον των αξιολογήσεων. Εμείς θέλουμε αξιολόγηση η οποία θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες. Αυτή όμως η αξιολόγηση που πάει να περάσει, με τον τρόπο που πάει να περάσει, δεν θέλει αυτό. Θέλει να δημιουργήσει μια δεξαμενή εν δυνάμει απολυμένων, εν δυνάμει μετακινουμένων στο πλαίσιο της κινητικότητας.

»Εμείς θέλουμε μια αξιολόγηση η οποία, όπως προβλέπει ο Νόμος, που η ίδια η κυβέρνηση ψήφισε και δεν τον εφαρμόζει, θα είναι αξιολόγηση δομών σε πρώτη φάση. Θα εξετάζει τι σκοπό επιτελεί κάθε δομή, τι στελέχωση υπάρχει, τι επίπεδο επιμόρφωσης υπάρχει μετά το διορισμό του υπαλλήλου. Αυτά δεν γίνονται. Πρέπει να υπάρχουν περιγράμματα θέσεων, καθηκοντολόγιο. Τι κάνει ένας υπάλληλος, τι υποχρεώσεις έχει. Ούτε αυτό υπάρχει. Κατά την κρίση και σύμφωνα με τις ανάγκες που υπάρχουν, λόγω της έλλειψης προσωπικού, όλοι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Δεν υπάρχει η περιγραφή των καθηκόντων της θέσης μου. Δεν νομίζω μια μεγάλη επιχείρηση του ιδιωτικού τομέα να μην έχει περίγραμμα θέσης. Ας τα εφαρμόσουν αυτά που λένε για τον Ιδιωτικό Τομέα και μετά ας μιλάνε για αξιολόγηση».

Διάταξη εντελώς αντισυνταγματική

Όπως σημειώνει ο κύριος Μάγγας δεν έγιναν καινούργια οργανογράμματα, κάτι το οποίο ήταν προαπαιτούμενο. «Έλεγαν ότι αφού γίνουν όλα αυτά, μόνο τότε θα υπάρξει αξιολόγηση» τονίζει και χαρακτηρίζει «εντελώς αντισυνταγματική τη διάταξη».

«Τιμωρείται ο αξιολογητής για την συμμετοχή του στην απεργία, ποινικοποιούν ουσιαστικά την απεργία. Υπάρχουν γνωματεύσεις που λένε ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη. Είμαστε υποχρεωμένοι να μην την εφαρμόσουμε. Αν, όταν γίνουν οι κρίσεις Προϊσταμένων, τιμωρηθεί κάποιος συνάδελφος για την συμμετοχή του στην απεργία, θα τον συνδράμομε ηθικά και οικονομικά σε όποιον δικαστικό αγώνα κάνει και η απεργία θα συνεχιστεί».

Να αποσύρουν τις εκθέσεις τους

Σύμφωνα με την κα Αντωνιάδου από τους 430 εγγεγραμμένους στο σύλλογο της Ροδόπης, δέκα άτομα μόνο υπέβαλαν αξιολογήσεις. «Ζητάμε ακόμη και σήμερα να το σκεφτούν ξανά και να αποσύρουν τις εκθέσεις τους και από τους αιρετούς να συμμετέχουν κι αυτοί στον αγώνα μας» δηλώνει τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Ζητάμε να εφαρμοστεί ο Νόμος. Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς και τρομοκρατία. Η συσπείρωση των συναδέλφων είναι μεγάλη και τώρα θα πετύχουμε πάλι στον αγώνα μας».

Και τα παράπονα των πολιτών

Όσον αφορά τέλος στα παράπονα ορισμένων πολιτών για κακή εξυπηρέτηση τους από τις δημοτικές υπηρεσίες η κυρία Αντωνιάδου σημειώνει: «Δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Τα παράπονα προέρχονται περισσότερο από δημότες που θέλουν κι έχουν μάθει να παραπονιούνται γενικότερα. Πιστεύω ότι οι συνάδελφοι κάνουν ό,τι περισσότερο μπορούν. Και ίσως και οι δημότες, αν γνώριζαν τι γίνεται πίσω από τα γκισέ, τι δουλειά πρέπει να γίνει, θα έδειχναν κατανόηση».