Τσιαπής: «Βενζίνη» τα εταιρικά αυτοκίνητα, για να… καούν ο 13ος και 14ος μισθός

Οπτικοποιημένο ηχητικό απόσπασμα από την εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται κάθε Σάββατο (12.00-13.00) από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen 106,7 FM

Για την υψηλότατη ανεργία στον κλάδο των ιατρικών επισκεπτών (σ.σ.: φτάνει το 50%) αλλά και για το φοροληστρικό Ν.4446/2016 (ΦΕΚ Α/22-12-2016), που μέσω του άρθρου 99 μετακυλίονται τα φορολογικά βάρη των εργοδοτών στους εργαζόμενους για τη χρήση των εταιρικών αυτοκινήτων (δηλαδή, αυτοκινήτων που δεν είναι ιδιοκτησία των εργαζομένων), μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, ο επικεφαλής της Προοδευτικής Κίνησης Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοϋπαλλήλων, Δημήτρης Τσιαπής. Μέσα από τη φορολόγηση των εταιρικών αυτοκινήτων και τη μείωση του αφορολόγητου που έπεται, υπογραμμίζει ο Δ. Τσιαπής, «ουσιαστικά χάνεται ο 13ος και 14ος μισθός που υποτίθεται πως έχει παραμείνει στον ιδιωτικό τομέα».

Όσον αφορά στη φορολόγηση των εργαζομένων για αυτοκίνητα που δεν είναι δικά τους, ο Δ. Τσιαπής δείχνει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα με ένα αυτοκίνητο μεσαίας κατηγορίας, αξίας 17.500:

  • Μια φαρμακοβιομηχανία καταβάλλει μηνιαίο μίσθωμα 250 ευρώ για το συγκεκριμένο όχημα (το οποίο έχει αποκτήσει μέσω leasing), επί δώδεκα μήνες: σύνολο δηλαδή 3.000 ευρώ το χρόνο, τα οποία η επιχείρηση προσθέτει στα έξοδα της μειώνοντας τα κέρδη της και κατά συνέπεια και τη φορολογία της.

  • Από την πλευρά του εργαζομένου τώρα, σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο, θα πρέπει να προστεθεί στο ετήσιο εισόδημά του το 17% της εμπορικής προ φόρο τιμής του συγκεκριμένου αυτοκινήτου, δηλαδή: 17.500 Χ 17% είναι 2.975 ευρώ.

Με λίγα λόγια, αυτό που επισημαίνει ο Δ. Τσιαπής είναι πως αυτός ο «απαράδεκτος φοροεισπρακτικός νόμος» αντιμετωπίζει το ίδιο όλους όσοι χρησιμοποιούν εταιρικά αυτοκίνητα: εργοδοσία, μετόχους και εργαζομένους.

Όμως, μέσω leasing, και οι βουλευτές χρησιμοποιούν τα «εταιρικά» αυτοκίνητα με τον ίδιο τρόπο. Αντιμετωπίζονται όπως οι εργαζόμενοι, με φοροεισπρακτική επίθεση; Όχι, απαντά ο επικεφαλής της Προοδευτικής Κίνησης Ιατρικών Επισκεπτών & Φαρμακοποϋπαλλήλων.

Ο Δ. Τσιαπής ζητεί την άμεση κατάργηση του συγκεκριμένου φοροληστρικού άρθρου και σημειώνει πως το επόμενο χρονικό διάστημα οι ιατρικοί επισπέπτες θα πραγματοποιήσουν μια σειρά από κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν την 1η Νοέμβρη 2017 και ώρα 13.30 έξω από το υπουργείο Οικονομικών. «Καλούμε όλους τους ιατρικούς επισκέπτες αλλά και όλους τους εργαζομένους σε μια συσπείρωση αγωνιστική, ώστε να διεκδικήσουμε την κατάργηση του νόμου», καταλήγει ζητώντας παράλληλα τη συμπαράσταση των εργαζομένων και των Συνδικάτων από το Δημόσιο, όπως η ΠΟΕΔΗΝ και η ΟΕΝΓΕ.

Ακούστε στο οπτικοποιημένο απόσπασπα της εκπομπής «Στη δουλειά & στον αγώνα» τι είπε ο Δ. Τσιαπής αναλυτικότερα. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 30-09-17.