Συνεχίζουμε μαζικά στην απεργία – αποχή από την «αξιολόγηση»

Ανακοίνωση των Ριζοσπαστικών Αγωνιστικών Κινήσεων Εργαζομένων ΕΦΚΑ

Η Κυβέρνηση και η Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Όλγα Γεροβασίλη με τη διάταξη του άρθρου 36 του Ν. 4489/17 που ψήφισαν στη Βουλή, προσπαθούν να εφαρμόσουν την ανταπεργία, αφού προβλέπει τιμωρητικά μέτρα για όσους συμμετέχουν στην απεργία- αποχή της ΑΔΕΔΥ. Με αυτό τον τρόπο παρεμβαίνουν στη λειτουργία του συνδικαλιστικού κινήματος, καταστρατηγούν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και ιδιαίτερα το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων και για πρώτη φορά θεσμοθετούνται ποινές και διακρίσεις σε βάρος απεργών, με τον αποκλεισμό από τις κρίσεις των προϊστάμενων και των διευθυντών που δεν θα αξιολογήσουν τους υφιστάμενους τους.

Και αυτή η «αξιολόγηση» δεν είναι αντικειμενική και θα χρησιμοποιηθεί σαν εργαλείο για τη συρρίκνωση του δημοσίου, τη δημιουργία του μικρού και επιτελικού κράτους, την παράδοση υπηρεσιών στους ιδιώτες, την κατάργηση δομών καθώς και για τη δημιουργία μιας δεξαμενής «μέτριων», «ανεπαρκών» και «ακατάλληλων» συναδέλφων των οποίων το μέλλον θα είναι αβέβαιο.

Η κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ για την αποχή από την προσχηματική αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων είναι καθ’ όλα νόμιμη και θα παραμείνει νόμιμη, μέχρι κάποιο δικαστήριο τελεσίδικα να αποφασίσει διαφορετικά, αν και εφόσον υπάρξει προσφυγή εναντίον της.

Η διάταξη του άρθρου 36 του Ν.4489/17 είναι προδήλως αντισυνταγματική, έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 23 του Συντάγματος (Ατομικά και Κοινωνικά δικαιώματα), με τα άρθρα 19, 22 και 23 του Ν.1264/1982 (Κατοχύρωση των συνδικαλιστικών ελευθεριών), καθώς και με τον Ν.3528/2007 (Υπαλληλικός Κώδικας).

Επομένως σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις εργατολόγων και καθηγητών, η μη εκπλήρωση της «υποχρέωσης αξιολόγησης», όταν οφείλεται σε συμμετοχή σε νομίμως προκηρυχθείσα απεργία, δεν μπορεί να αποτελεί λόγο αποστέρησης από τη δυνατότητας συμμετοχής σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης Προϊσταμένων.

Οι εργαζόμενοι, με τη συλλογική και αποφασιστική στάση μας, μπορούμε να χαλάσουμε και αυτά τα σχέδια της κυβέρνησης. Συνεχίζουμε ακόμα πιο δυναμικά την απεργία-αποχή!

Η καθολική συμμετοχή στην απεργία-αποχή θα στείλει ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση, ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν υποχωρούμε και δεν υποκύπτουμε σε εκβιασμούς και τιμωρίες και θα ακυρώσουμε στην πράξη και αυτή την «αξιολόγηση».

Μπλόκο και ανυπακοή στην «αξιολόγηση»
και στον απεργοσπαστικό σχεδιασμό της κυβέρνησης