Καταλονία: Γενική απεργία για τη ωμή βία στο δημοψήφισμα ανεξαρτησίας

Η Καταλονία απαντά στην «επίδειξη βίας» από την κεντρική κυβέρνηση της Ισπανίας για την ακύρωση του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία, διαδικασία που σημαδεύτηκε από την αγριότητα των δυνάμεων ασφαλείας, «παραλύοντας» ολόκληρη την αυτόνομη περιοχή μέσω γενικής απεργίας.

Η τοπική «Τζενεραλιτάτ» διέταξε οι υπηρεσίες του Δημοσίου και τα μέσα μεταφοράς να λειτουργήσουν με προσωπικό ασφαλείας ενόψει της γενικής απεργίας, στις 3 Οκτώβρη, σε όλη την Καταλονία για την υπεράσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της, που κατά την τοπική κοινωνία παραβιάσθηκαν με την αστυνομική και κρατική καταστολή της Κυριακής.

Εκτός από τη στάση εργασίας, τα εργατικά συνδικάτα και οι οργανώσεις και θεσμοί που συμμετέχουν στην «Taula per la Democràcia» («Στρογγυλή τράπεζα για τη Δημοκρατία») έχουν προκηρύξει συγκεντρώσεις στις 12.00 τοπική ώρα (13.00 ώρα Ελλάδος) στους χώρους εργασίας και στην πλατεία του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης.

Το διάταγμα για την στάση εργασίας υπογράφηκε από τη «σύμβουλο» Εργασίας, Κοινωνικών Υποθέσεων και Οικογένειας Ντολόρς Μπάσα και προβλέπει ότι το μετρό, τα λεωφορεία και οι τοπικοί σιδηρόδρομοι θα καλύψουν το 50% των δρομολογίων τους κατά τις ώρες αιχμής (06.30-9.30 και 17.00-20.00) και το 25% κατά την υπόλοιπη ημέρα και στους σιδηροδρόμους και τον προαστιακό το 33% καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στα νοσοκομεία το διάταγμα προβλέπει ότι θα καλύπτονται κανονικά όλα τα επείγοντα περιστατικά στα νοσοκομεία και στις ειδικές μονάδες τους.

Η γενική απεργία κηρύχθηκε από τα συνδικάτα CGT, COS, Intersindical-CSC y Intersindical Alternativa de Catalunya (IAC). Ενώ όμως αρχικά είχε προβλεφθεί απεργία διαρκείας από τις 3 έως τις 9 Οκτωβρίου, τελικά οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν να περιορισθεί η γενική απεργία την Τρίτη 3 Οκτωβρίου. Στην προκήρυξή της τα συνδικάτα επικαλούνται ως στόχο τους «τη μάχη κατά της καταστολής και υπέρ των ελευθεριών». Τα δύο μεγαλύτερα συνδικάτα (CC.OO. και UGT) συντάχθηκαν επίσης με την διακήρυξη για «γενική απεργία στη χώρα» που εξέδωσε η Taula, στην οποία συμμετέχουν και οι αυτονομιστικές οργανώσεις ANC και Òmnium.

Πηγή βίντεο: CNN Greece
Πηγή φωτογραφιών: REUTERS