19.3 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Σ. Αραβία: Οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται πολλούς περιορισμούς

Πρόσφατα

Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία μπορεί να έχουν χαρεί μετά το βασιλικό διάταγμα που τους επιτρέπει να οδηγούν, όμως εξακολουθούν να υφίστανται πολλούς περιορισμούς πολύ πιο σοβαρούς και βαθιά ριζωμένους στη συντηρητική μουσουλμανική χώρα.

Το σύστημα κηδεμονίας εξακολουθεί να περιορίζει τις γυναίκες, αναγκάζοντάς τες να ζητούν την άδεια ενός άνδρα συγγενή τους ακόμη και για τις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι μια γυναίκα θα πρέπει να ζητήσει την άδεια ενός άνδρα συγγενή της –συνήθως του πατέρα, του αδελφού ή του συζύγου– για να υποβληθεί σε ιατρική επέμβαση ή να ταξιδέψει στο εξωτερικό.

Επίσης οι γυναίκες δεν επιτρέπεται να συναναστρέφονται με άνδρες πέραν από τους στενούς τους συγγενείς, ενώ κινδυνεύουν με φυλάκιση αν το κάνουν.

Μόλις εκτίσουν την ποινή τους, ο άνδρας κηδεμόνας τους μπορεί να μην υπογράψει την εντολή αποφυλάκισής τους, αφήνοντάς τες στην ευθύνη του κράτους.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο για πρώτη φορά οι γυναίκες μπόρεσαν να γιορτάσουν την εθνική γιορτή της Σαουδικής Αραβίας σε ένα στάδιο του Ριάντ. Μπόρεσαν να παραστούν στις εορταστικές εκδηλώσεις από έναν χώρο που ήταν αποκλειστικά για οικογένειες και ήταν ξεχωριστός από τον χώρο όπου βρίσκονταν οι ανύπαντροι άνδρες.

Περιορισμοί υπάρχουν και στο θέμα του γάμου.

Εκτός από το γεγονός ότι, όπως και στις περισσότερες αραβικές χώρες, δεν μπορούν να παντρευτούν μη μουσουλμάνους, η Μόνιμη Επιτροπή Ισλαμικών Ερευνών και Έκδοσης Φάτουα, ένας επίσημος οργανισμός, αποφάσισε ότι μια σουνίτισσα δεν μπορεί να παντρευτεί έναν «σιίτη ή έναν κομουνιστή (άθεο)».

Άλλοι περιορισμοί εις βάρος των γυναικών έχουν αρθεί στη θεωρία, όμως πρακτικά εξακολουθούν να εφαρμόζονται στους συντηρητικούς κύκλους της Σαουδικής Αραβίας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις