Πρώτες εκτιμήσεις από τις εκλογές στο Συνεταιρισμό Προσωπικού ΕΥΔΑΠ

Πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 25 και την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017 οι αρχαιρεσίες για την εκλογή Διοικητικού και Εποπτικού Συμβουλίου στον Προμηθευτικό και Καταναλωτικό Συνεταιρισμό Προσωπικού ΕΥΔΑΠ. Οι αρχαιρεσίες χαρακτηρίστηκαν από τη μεγάλη συμμετοχή (την μεγαλύτερη από ποτέ) των μελών, υπαλλήλων και συνταξιούχων της ΕΥΔΑΠ. Στις φετινές εκλογές ψήφισαν 908 μέλη (περίπου το 1/3 των μελών), ενώ το 2015 είχαν ψηφίσει 602 και το 2013, 652 μέλη.

Μερικές πρώτες εκτιμήσεις, όπως τις καταγράφει το ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ.

  • Μεγάλη κινητοποίηση από την ΑΚΕ κυρίως στους συνταξιούχους. Εκτός από την αύξηση της συμμετοχής, την έφερε με άνεση στην πρώτη θέση και με διπλάσιο αριθμό ψήφων από την ΔΑΚΕ (τον βασικό της αντίπαλο).

  • Η Συμμαχία πήρε όπως αναμενόταν τη δεύτερη θέση. Παρά την αυξημένη συμμετοχή και την απουσία της ΠΑΣΚΕ, οι ψήφοι που συγκέντρωσε (238) ήταν όσοι περίπου και της ΠΑΣΚΕ το 2015 (235)

  • Η ΔΑΚΕ κατάφερε να παραμείνει μια υπολογίσιμη δύναμη, πήρε 2 έδρες στο νέο ΔΣ και αποτελεί ρυθμιστικό παράγοντα, αφού δεν υπάρχει απόλυτη πολειοφηφία, αλλά σε τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση στην ΕΥΔΑΠ φαίνεται οτι στο νεοδημοκρατικό χώρο η ΑΚΕ έχει επικρατήσει οριστικά.

  • Το ΣΕΚΕΣ δεν έδειξε και μεγάλη… όρεξη να το παλέψει για την εκ νέου  συμμετοχή του στο νέο ΔΣ του Συνεταιρισμού, αν και με απλή αναλογική θα είχε πάρει την ένατη έδρα στην τρίτη κατανομή. Κατάφερε να πάρει τα 2/3 των ψήφων από τις εκλογές του 2015 και 13 ψήφους παραπάνω από τις εκλογές του 2013. Η άρνησή του στην προεκλογική πρόταση για κοινό ψηφοδέλτιο με ΠΑΣΚΕ- ΔΑΚΕ, του επέτρεψε να διατηρήσει την αυτόνομη και… ανυπότακτη παρουσία του ως διακριτός πόλος απέναντι στις δυνάμεις του νέου και παλιού δικομματισμού.

  • ΠΑΣΚΕ (η μεγάλη απούσα) και ΠΑΜΕ δεν συμετείχαν στις εκλογές.


Αναλυτικότερα για τα αποτελέσματα, εδώ.