ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ: Με «αξιοποίηση», απολύσεις και ΣΔΙΤ, στο δρόμο του (έμμεσου) ξεπουλήματος

Για τις απολύσεις στην ΕΥΔΑΠ, το ξεπούλημα του νερού και το γαλλικό «ενδιαφέρον», μιλούν στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα», που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, οι Μανώλης Μαστοράκης, Αλέκος Μερσινιάς, από το ΣΕΚΕΣ, και Γιώργος Αρχοντόπουλος, πρόεδρος Συλλόγου Εργαζομένων ΕΥΑΘ. Και οι τρεις ξεκαθαρίζουν πως θα υπερασπιστούν οι εργατικές συλλογικότητές τους, τις θέσεις εργασίας των εργαζομένων και το δημόσιο έλεγχο του Νερού. Μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

ΜΑΣΤΟΡΑΚΗΣ

Για τις απολύσεις των 23 εργαζομένων – υδρονομέων, σημειώνει ο Μ. Μαστοράκης: «Αν και έχουν αξιολογηθεί θετικά από τους υπηρεσιακούς παράγοντες και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, και θα έπρεπε να έχουν μονιμοποιηθεί, εντούτοις, η εταιρεία κρυφά και δολίως μέσα στο καλοκαίρι άρχισε να κινείται εναντίον τους, με σκοπό την απόλυσή τους». Όπως δηλώνει ξεκάθαρα, η εταιρεία και η διοίκησή της καλά θα κάνουν να σταματήσουν κάθε τέτοια σκέψη, διότι οι εργαζόμενοι, το συνδικάτο λένε με μια φωνή: «δεν θα περάσουν οι απολύσεις». Αν φύγουν οι υδρονομείς, «υπάρχει πρόβλημα για την υδροδότηση και για την ασφάλεια της υδροδότησης της Αθήνας. Και αυτό πρέπει να γίνει σαφές», σημειώνει.

ΜΕΡΣΙΝΙΑΣ

«Οι απολύσεις συνδέονται με το ξεπούλημα του νερού, αλλά η προσπάθεια της διοίκησης να τους απολύσει, θα παραμείνει προσπάθεια. Με τις δικές μας δυνάμεις και με τις δυνάμεις της κοινωνίας, θα αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο», σημειώνει από την πλευρά του ο Αλέκος Μερσινιάς. Μαζί με το θέμα των απολύσεων, υπογραμμίζει, δημιουργούνται κι άλλα δείγματα, τα οποία «προδικάζουν την έμμεση ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ. Και το πρώτο από όλα είναι η επικείμενη πώληση του 11% (σ.σ: υπάρχει σχετική προκήρυξη από τις 11 Απριλίου 2017). Επιπλέον, άλλο στοιχείο της ιδιωτικοποίησης είναι η παραχώρηση του ΚΕΛ Μεταμόρφωσης, οι εκατοντάδες ελαστικές σχέσεις εργασίας που πλέον δεν υπήρχαν στην ΕΥΔΑΠ και τώρα υπάρχουν, όπως, για παράδειγμα, «για πρώτη φορά, το “καινούργιο φρούτο” που πέρασε από το διοικητικό συμβούλιο και με την ψήφο των εκπροσώπων των εργαζομένων, οι ατομικές συμβάσεις». (σ.σ.: καθαρίστριες). Εκτός αυτών, επισημαίνει ο Α. Μερσινιάς «έχουμε και μια καταστρατήγηση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, προσπαθούν να κάνουν “συνδικαλιστικό νεκροταφείο” την ΕΥΔΑΠ ενόψει της ιδιωτικοποίησης, που θα γίνει -μετά και το γαλλικό ενδιαφέρον από τη SUEZ– μέσω ΣΔΙΤ».

ΑΡΧΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Από την πλευρά του, ο Γ. Αρχοντόπουλος υπενθυμίζει το συντριπτικό ΟΧΙ των πολιτών της Θεσσαλονίκης στο ξεπούλημα της ΕΥΑΘ και πως από το 2014, όταν προσπάθησαν να ιδιωτικοποιήσουν την ΕΥΑΘ, η γαλλική SUEZ μιλούσε για ΣΔΙΤ. Επίσης υπενθυμίζει την απόφαση του ΣτΕ ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και δεν πωλείται. «Πλέον, η κυβέρνηση ψάχνει να βρει τρόπο πώς να παρακάμψει την απόφαση αυτή, για αυτό και παρουσιάζει ένα μοντέλο Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Δε λέει ξεκάθαρα για ΣΔΙΤ, αλλά για “αξιοποίηση” του 51% κτλ. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για “στρατηγικό επενδυτή” στο Νερό, και το σίγουρο είναι πως θα έρθει για να κάνει κουμάντο στις δημόσιες επιχειρήσεις νερού». Αυτός που έρχεται να πάρει το Νερό, υπογραμμίζει ο Γ. Αρχοντόπουλος, «έρχεται για να κερδίσει, όχι για να κάνει κοινωνική πολιτική». Και αυτό είναι το μόνον σίγουρο, πέραν της κακής ποιότητας που θα παρέχει στο νερό και της αύξησης στην τιμή του, όπως έχει γίνει σε πολλές χώρες που έχει ιδιωτικοποιηθεί το Νερό, που στη συνέχεια μετά το φιάσκο της ιδιωτικοποίησης ή των ΣΔΙΤ ξαναπέρασε σε δημόσιο έλεγχο.

Ακούστε αναλυτικά στο οπτικοποιημένο ηχητικό απόσπασμα λένε οι Μ. Μαστοράκης, Α. Μερσινιάς και Γ. Αρχοντόπουλος. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 23-09-17, ενώ την οπτικοποίηση του υλικού έκανε το ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ.