«Αξιολόγηση»: Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο παλεύουν για τα συμφέροντα του λαού, όχι των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

«Δύο χρόνια μετά, αυτοί που ήταν “μαθητές” της νεοφιλελεύθερης πολιτικής έχουν ξεπεράσει το “δάσκαλο” στην εφαρμογή και στην πίστη· γιατί επιχειρηματολογούν πλέον με τα ίδια επιχειρήματα, αυτά των Σαμαρά, Μητσοτάκη και Σημίτη, απέναντι στους εργαζομένους απέναντι στους υπαλλήλους του Δημοσίου»

Για την απεργοσπαστική ρύθμιση Γεροβασίλη, που αφορά στην «αξιολόγηση» των δημόσιων υπαλλήλων, μιλά στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» η γραμματέας του Σωματείου ΓΝ και ΚΥ Άρτας και μέλος της διοίκησης του ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ, Βάσω Αμπελογιάννη. Τι σημαίνει για το συνδικαλιστικό κίνημα η απεργοσπαστική ρύθμιση Γεροβασίλη για την «αξιολόγηση» των δημόσιων υπαλλήλων; Γιατί το κάνουν αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης; Γιατί έφεραν αυτή την απεργοσπαστική ρύθμιση; Τι απαντά σε όλους όσοι έχουν «καταπιεί» τον κοινωνικό αυτοματισμό και αναρωτιούνται γιατί δε δέχονται να αξιολογηθούν οι δημόσιοι υπάλληλοι, τι φοβούνται; Είναι υπόλογη η κυβέρνηση με τις ενέργειές της απέναντι στους εργαζομένους και κυρίως απέναντι στο λαό και στους πολίτες;

«Δεν αρνούμαστε την αξιολόγηση, γιατί δε θέλουμε να αξιολογηθούμε. Την αρνούμαστε, όπως έγινε παλαιότερα και με εκείνη του Κ. Μητσοτάκη, διότι και αυτή η “αξιολόγηση” που μόνο που σκοπεύει είναι να διαλύσει ακόμη περισσότερο το χώρο του Δημοσίου, να ιδιωτικοποιήσει υπηρεσίες που αυτή τη στιγμή παρέχονται δωρεάν προς τους πολίτες και να αλώσει το δημόσιο τομέα περνώντας άλλου τύπου εργασιακές σχέσεις και άλλου τύπου εργασιακή ζωή», σημειώνει η Β. Αμπελογιάννη.

Και εξηγεί: Και οι δύο παραπάνω «αξιολογήσεις» είναι της ίδιας διαδικασίας, είναι υπό της νεοφιλελεύθερης αντίληψης και πολιτικής που θέλει ένα πολύ μικρότερο κράτος, το «επιτελικό κράτος» που οραματιζόταν ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Το μόνο που θέλει να κάνει είναι να μεταφέρει τις δυσλειτουργίες του Δημοσίου στις πλάτες των εργαζομένων, να πει δηλαδή ότι αυτοί φταίνε για την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δημόσιο τομέα. Επιπλέον, όπως αναφέρει, μέσω αυτής της διαδικασίας, στόχος είναι το πέρασμα υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες, όπου τον «τροχονόμο» των ιδιωτικών συμβάσεων θα κάνουν οι εργαζόμενοι, με τους πολίτες από την άλλη πλευρά να πληρώνουν αδρά το «μάρμαρο» της ιδιωτικοποίησης.

Όπως ξεκαθαρίζει, το δημοσιοϋπαλληλικό συνδικαλιστικό κίνημα, οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο δε θα σταθούν «συνδρομητικά» σε αυτές τις διαδικασίες «και θα είμαστε απέναντι, διότι έχουμε άλλη απόψη για το Δημόσιο και για την αξιολόγησή του». Δυστυχώς, υπογραμμίζει, «βλέπουμε, δύο χρόνια μετά, αυτοί που ήταν “μαθητές” της νεοφιλελεύθερης πολιτικής έχουν ξεπεράσει το “δάσκαλο” στην εφαρμογή και στην πίστη· γιατί επιχειρηματολογούν πλέον με τα ίδια επιχειρήματα, αυτά των Σαμαρά, Μητσοτάκη και Σημίτη, απέναντι στους εργαζομένους απέναντι στους υπαλλήλους του Δημοσίου».

Το ελληνικό κράτος, επισημαίνει η γραμματέας του Σωματείου ΓΝ και ΚΥ Άρτας και μέλος της διοίκησης του ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ, λειτουργεί με χαρακτηριστικά τύπου φέουδου. Δηλαδή, όποιος είναι κυβέρνηση διορίζει τους παρατρεχάμενους του, προκειμένου να ελέγξει το Δημόσιο. Και αυτό κάνει και η σημερινή κυβέρνηση, που έχει διορίζει παρατρεχάμενους των πολιτικών γραφείων, οι οποίοι «με βάση τα προσόντα τους δε θα μπορούσαν να περάσουν ούτε από ένα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ». Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, όμως, θέλουν να επισημάνουν προς την κυβέρνηση πως δεν είναι υπάλληλοι του κάθε υπουργού, είναι υπάλληλοι του κράτους και του λαού. Και θα παλέψουν για τα συμφέροντα του λαού και των πολιτών αυτής της χώρας.

Συνεχίζοντας, χαρακτηρίζει «φαντασιώσεις» τα όσα αναφέρονται σε εσωτερικό σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με το οποίο η κ. Γεροβασίλη καλεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «να ξεγυμνώσουμε τις συνδικαλιστικές εκείνες ηγεσίες που ήταν απούσες στις απολύσεις, στις διαθεσιμότητες και σε όλα τα στάδια κατασυκοφάντησης του δημόσιου τομέα. Και που ξαναβγήκαν στο δρόμο του αγώνα απέναντι στην πιο φιλοϋπαλληλική και φιλεργατική κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος».

Αυτή η κυβέρνηση, τονίζει, «έχει υπογράψει δύο μνημόνια, τα υλοποιεί με πάθος και με ζέση, επιχειρηματολογεί κατά των ανθρώπων της δουλειάς και ο μόνος της στόχος είναι να παραμείνει στην καρέκλα. Αλλά να ξέρουν η κυβέρνηση και η κυρία Γεροβασίλη, πως και αυτή η απεργοσπαστική τροπολογία θα καταπέσει, θα ακυρωθεί από τους εργαζομένους και τον αγώνα τους στην πράξη».

Υπενθυμίζεται πως έως τον Οκτώβριο, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ βάσει μνημονίου έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει τρία πράγματα: α) την αξιολόγηση δομών (νέοι Οργανισμοί), β) την κινητικότητα και γ) την «αξιολόγηση» του προσωπικού. Και στα τρία αυτά ζητήματα, επισημαίνει η Β. Αμπελογιάννη, «η υπουργός δεν μπορεί να βάλει “χι” στα δικά της κουτάκια αξιολόγησης. Και προκειμένου να πει ότι έκανε “έργο” η κυβέρνηση, η κυρία Γεροβασίλη έφερε αυτήν την απεργοσπαστική τροπολογία στη Βουλή, που ουσιαστικά καταργεί την “αξιολόγηση Βερναρδάκη” και την αντικαθιστά από σχεδόν αστυνομικού τύπου διατάξεις και “fast track” διαδικασία, ποινικοποιώντας παράλληλα την απεργία, καθώς προβλέπει ποινές για όλους όσοι δεν είναι “υπάκουοι” και “καλά παιδιά”», επισημαίνει (σ.σ.: μέσα σε 30 ημέρες πρέπει να γίνει «αξιολόγηση»).

Να είναι σίγουροι, πάντως, καταλήγει, «ότι δε θα συμπληρώσουν αυτό το κουτάκι. Κι αν το συμπληρώσουν, θα πρέπει να ντρέπονται. Με απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, η κυβέρνηση προσπαθεί απέναντι στο λαϊκό αίσθημα να συμπληρώσει το δικό της το κουτάκι για να απολογηθεί στους δανειστές».

Ακούστε αναλυτικά στο οπτικοποιημένο ηχητικό απόσπασμα τι λέει η γραμματέας του Σωματείου ΓΝ και ΚΥ Άρτας και μέλος της διοίκησης του ΝΤ Άρτας ΑΔΕΔΥ, Βάσω Αμπελογιάννη. Η εκπομπή μεταδόθηκε στις 23-09-17, ενώ την οπτικοποίηση του υλικού έκανε το ΣΕΚΕΣ για δημόσια ΕΥΔΑΠ.


Σχετικές αναρτήσεις: