ΕΝΔΙΣΥ: Μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη παρακράτηση εισφορών

Μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για την παράνομη παρακράτηση εισφορών θα υποβάλει την Πέμπτη 14/9 το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ)Μ το οποίο οργάνωσε το πρωί της Τετάρτης 13/9 δυναμική διαδήλωση έξω από το υπουργείο Εργασίας ζητώντας την άμεση καταβολή των κλεμμένων. Η μηνυτήρια αναφορά θα κατατεθεί στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών κατά παντός υπευθύνου για την διάπραξη αξιοποίνων πράξεων σχετικά με την παράνομη παρακράτηση εισφοράς για την ασφάλιση ασθενείας των συνταξιούχων πλέον του ποσοστού, που ορίζεται από τον νόμο.

Το προεδρείο του ΕΝΔΙΣΥ συναντήθηκε με τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο, ο οποίος αναγνώρισε ότι «είναι παράνομη η παρακράτηση των εισφορών» και δήλωσε ότι «από 1/1/2018 θα δώσει εντολή στην ΗΔΙΚΑ ώστε να υπολογιστούν τα οφειλόμενα ανά συνταξιούχο, χωρίς ωστόσο να δεσμευτεί για την καταβολή τους».

Υπενθυμίζεται πως χιλιάδες συνταξιούχοι ζητούν να τους επιστραφούν από τον ΕΦΚΑ οι επιπλέον εισφορές που παράνομα παρακρατήθηκαν υπέρ ΕΟΠΥΥ από τις συντάξεις τους. Εδώ και χρόνια τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις όσο και η σημερινή εφάρμοζαν το Ν.2084/1992 εσφαλμένα, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους. Και αυτό, γιατί ο νόμος αναφέρει ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Οι απώλειες για τους συνταξιούχους είναι μεγάλες και εκτιμάται ότι για καθένα συνταξιούχο φτάνουν έως και 3.000 ευρώ. Το ΕΝΔΙΣΥ έχει υπολογίσει ότι το κράτος χρωστά σε πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους.