ΜΕΤΑ: Συγκέντρωση και πορεία αλληλεγγύης στους τούρκους αγωνιστές, Nuriye Gülmen και Semih Özakça (13/9)

Το ΜΕΤΑ, από την πλευρά του, στέκεται αλληλέγγυο, στο πλευρό των τούρκων αγωνιστών απεργών πείνας, Nuriye Gülmen και Semih Özakça, και καλεί τους εργαζομένους να δώσουν δυναμικό «παρών», την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη και ώρα 6.30μμ., στα Προπύλαια και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την τουρκική πρεσβεία, με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή τους αλλά και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, να στη δουλειά τους όλοι οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και να σταματήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και οι πράξεις «νομοθετικής δικτατορίας» από τον Ερντογάν

Οι αγωνιστές – απεργοί πείνας, καθηγήτρια NURİYE GÜLMEN και ο δάσκαλος SEMİH ÖZAKÇA

Το φασιστικό καθεστώς – η δημ(ι)οκρατία του Ερντογάν διεξάγει έναν ανηλεή πόλεμο, ο οποίος διαρκώς οξύνεται, ενάντια σε όποιον αντιστέκεται. Οι συνεχείς επιχειρήσεις ενάντια σε επαναστατικές οργανώσεις, οι φυλακίσεις, οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας, τα βασανιστήρια, οι δολοφονίες περιγράφουν τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν οι Τούρκοι και Κούρδοι αγωνιστές.

Ο Ερντογάν με όχημα την πάταξη του «γκιουλενισμού» ξεκίνησε μια σειρά εκκαθαρίσεων σε όλο το φάσμα του τούρκικου κράτους. Μια σειρά εκκαθαρίσεων η οποία βάζει στο στόχαστρο όχι μόνο τους αγωνιστές αλλά ακόμα κι ανθρώπους προοδευτικούς, όπως δημοσιογράφους, δημόσιους υπαλλήλους, καθηγητές που απλά έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεση τους σε σχέση με το φασισμό κι το φόβο που επιβάλλεται.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως σ’ αυτό το διάστημα έχουν απολυθεί πάνω από 100.000 δημόσιοι υπάλληλοι και έχουν προφυλακιστεί κοντά στις 42.000 άνθρωποι, στους οποίους συγκαταλέγονται από αγωνιστές με επαναστατική δράση μέχρι άνθρωποι που ανέβασαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρνητικό σχόλιο για τον Ερντογάν κι το καθεστώς του.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον μια απολυμένη καθηγήτρια, η Nuriye Gülmen ξεκίνησε πρώτη ένα πολύμηνο αγώνα, στην Άγκυρα, ενάντια στις απολύσεις. Με σθένος κι αποφασιστικότητα, παρά τις καθημερινές συλλήψεις στις οποίες προέβαινε η αστυνομία για να της κάμψει το ηθικό, κατάφερε να ακουστεί σε όλη την Τουρκία το σύνθημα: «Θέλουμε τις δουλείες μας πίσω. Όχι στο καθεστώς έκτακτης ανάγκης».

Στον ίδιο αγώνα συμμετείχε και ο απολυμένος δάσκαλος Semih Özakça και μαζί με τη Nuriye ξεκίνησαν απεργία πείνας στις 9 Μαρτίου 2017. Με το δίκαιο και παράλληλα σκληρό αγώνα τους κατάφεραν η φωνή τους να φτάσει σε πολλές πόλεις και γειτονιές, τόσο στην Τουρκία όσο κι σε άλλες χώρες, και να ενωθούν με μεγάλα κομμάτια των εργαζομένων, των απολυμένων και ευρύτερα των λαϊκών στρωμάτων της Τουρκίας.

Στις 22 Μαϊου, 76η μέρα απεργίας πείνας, η αντιτρομοκρατική τους συνέλαβε και την επόμενη μέρα προφυλακίστηκαν, με την κατηγορία, σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, ότι «η αντίσταση αυτή μπορεί είτε να μετατραπεί σε απεργία πείνας θανάτου, είτε σε εξέγερση όπως της πλατείας Γκέζι και των καπνεργατών TEKEL του 2010, καθώς και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και άσκηση προπαγάνδας υπέρ αυτής.». Πλέον μέσα στη φυλακή και με την κατάσταση της υγείας τους να είναι σε κρίσιμο στάδιο, συνεχίζουν την πολυήμερη απεργία πείνας, διεκδικώντας τα αιτήματά τους, αντιστεκόμενοι στο φασιστικό καθεστώς του ΑΚP.

Στις 14 Σεπτεμβρίου, 190ή μέρα απεργίας, θα διεξαχθεί ,στην Άγκυρα, το δικαστήριο τους. Το ΜΕΤΑ, από την πλευρά του, στέκεται αλληλέγγυο, στο πλευρό των τούρκων αγωνιστών απεργών πείνας, Nuriye Gülmen και Semih Özakça, και καλεί τους εργαζομένους να δώσουν δυναμικό «παρών», την Τετάρτη 13 Σεπτέμβρη και ώρα 6.30μμ., στα Προπύλαια και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την τουρκική πρεσβεία, με αίτημα την άμεση απελευθέρωσή τους αλλά και την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, να στη δουλειά τους όλοι οι απολυμένοι δημόσιοι υπάλληλοι και να σταματήσει το καθεστώς έκτακτης ανάγκης και οι πράξεις «νομοθετικής δικτατορίας» από τον Ερντογάν.