Σοβαρές καταγγελίες κατά της διοίκησης από τα Σωματεία του ΓΝ Αιτωλοακαρνανίας

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα στο ΓΝ Αιτωλοακαρνανίας, με τους εργαζομένους των δύο μονάδων να καταγγέλλουν τη διοίκηση για αυθαιρεσίες στο πρόγραμμα εφημεριών και τη διαδικασία παράτασης των συμβάσεων των επικουρικών.

Μεσολόγγι: Αναγκαστική υπερεφημέρευση για τους καρδιολόγους

Το Μεσολόγγι έχει αναλάβει την τρέχουσα εβδομάδα όλα τα χειρουργικά περιστατικά του νομού, καθώς τα χειρουργεία του Αγρινίου θα είναι κλειστά για επτά μέρες.

Δεδομένων των ελλείψεων σε προσωπικό και του αυξημένου φόρτου εργασίας που προκύπτει, η μονάδα ζήτησε την -έστω προσωρινή- ενίσχυση σε ειδικότητες που συνδέονται με το χειρουργείο (καρδιολόγους, αναισθησιολόγους). Αντί όμως γι’ αυτό, ο διοικητής του φορέα διέταξε την υπερεφημέρευση των υπαρχόντων γιατρών.

Αυτό, όπως αντιλαμβάνεται ο καθένας, όχι μόνο είναι αντίθετο με τις κοινοτικές και εθνικές οδηγίες περί εφημέρευσης, αλλά είναι και βιολογικά αδύνατο με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους γιατρούς, τονίζει ο Σύλλογος Εργαζομένων και Ιατρών του ιδρύματος. Ζητάμε από τον Κο Μιχάλη (σσ: διοικητή του ΓΝ Αιτ/νίας) να πράξει αυτό που επιτάσσει ο κοινός νους, δηλαδή την ενίσχυση των ειδικοτήτων όπως αυτό ζητήθηκε. Αλλιώς έχει την αποκλειστική ευθύνη κάθε δυσλειτουργίας που τυχόν θα προκύψει.

Αγρίνιο: Με ποια διαδιακασία ανανεώνονται οι συμβάσεις των επικουρικών;

Παράλληλα, σοβαρό ζήτημα ολιγωρίας στις διαδικασίες παράτασης των συμβάσεων του επικουρικού προσωπικού, θέτει το Σωματείο Εργαζομένων του Αγρινίου.

Η πρακτική των επικουρικών (όχι μόνο γιατρών αλλά και προσωπικού άλλων ειδικοτήτων) ξεκίνησε για να καλύπτονται οι επείγουσες ανάγκες των νοσοκομείων μέχρι να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες πρόσληψης μονίμων. Στο πλαίσιο όμως των μηδενικών νέων προσλήψεων, οι επικουρικοί καλύπτουν μεγάλα κενά σε λειτουργίες για τις οποίες δεν προβλέπεται σύντομα μόνιμο προσωπικό, συν τω ότι η μισθοδοσία τους δεν επιβαρύνει άμεσα τον κεντρικό προϋπολογισμό. Αυτός, μαζί με την πίεση του υγειονομικού κινήματος, είναι ο λόγος που το υπουργείο νομοθέτησε τον Αύγουστο την παράταση των συμβάσεών τους για 15 μήνες με μία πολύ απλή διαδικασία.

Στο Αγρίνιο υπηρετούν αυτή τη στιγμή 9 επικουρικοί (εκτός των γιατρών). Αλλά αντί η διοίκηση να εφαρμόσει το νόμο και να προχωρήσει στην αυτόματη παράταση των συμβάσεών τους, απέστειλε ερώτημα στους προϊσταμένους των τμημάτων εάν τους χρειάζονται – και μάλιστα όχι σε όλους!

Όπως καταγγέλλει το σωματείο, με αυτήν την κίνηση ο διοικητής παρακάμπτει ακόμη και την κυβερνητική επιλογή, επιδιώκοντας να στείλει μια ώρα γρηγορότερα κάποιους εργαζόμενους στην κόλαση της ανεργίας, αν και εφόσον κάποιος από τους εν λόγω προϊσταμένους εισηγηθεί αρνητικά για την αναγκαιότητα της ύπαρξής τους. Αυτές οι πρακτικές, εκτός του ότι είναι παράνομες, είναι επίσης δηλωτικές του αυθαίρετου τρόπου που έχει επιλέξει η διοίκηση να κουμαντάρει το νοσοκομείο μας σαν να είναι ιδιοκτησία της. Εμείς από τη μεριά μας όχι μόνο καταγγέλλουμε την πρακτική αυτή, αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό να υπερασπίσουμε το ιερό δικαίωμα της εργασίας αυτών των ανθρώπων, ως έχουμε υποχρέωση.