Ανακοίνωση του ΜΕΤΑ Υγειονομικών για τις κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη

Τα μνημόνια διαλύουν τη δημόσια υγεία και τα δικαιώματά μας

Η φωτογραφία από τη συμμετοχή του ΜΕΤΑ Υγειονομικών στο «Καραβάνι της Υγείας» στη Θεσσαλονίκη (09-09-2016)

Οι φετινές κινητοποιήσεις της ΔΕΘ βρίσκουν το λαό μας για όγδοη κατά σειρά χρονιά εξουθενωμένο  από τη νεοφιλελεύθερη μνημονιακή βαρβαρότητα. Μετά την ψήφιση και του τέταρτου μνημονίου διαρκείας, έρχεται για το 2018 η υλοποίηση των νέων προαπαιτούμενων όπου προβλέπονται νέα βάρη για το λαό όπως περαιτέρω μειώσεις συντάξεων, κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, περαιτέρω φορολογικές επιβαρύνσεις κτλ.

Η κοινωνία ματώνει: Η κοινωνική ασφάλιση διαλύεται, οι συντάξεις μετατρέπονται σε προνοιακά επιδόματα, οι μισθοί εξανεμίζονται με τα νέα φορολογικά βάρη. Ο εφιάλτης της ανεργίας, η απλήρωτη και ελαστική εργασία, οι μισθοί πείνας, η εργασιακή ανασφάλεια και η  μετανάστευση, δεν μπορεί να είναι η προοπτική για τα παιδιά μας.

Η κατάσταση στο δημόσιο σύστημα υγείας επιδεινώνεται. Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση συνεχίζονται κι έχουν οδηγήσει πολλές δομές σε συρρίκνωση. Η πρωτοβάθμια περίθαλψη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Οι δομές που έχουν απομείνει υπολειτουργούν. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες αναγκαστικά να προσφεύγουν στα νοσοκομεία, να υφίστανται ώρες ταλαιπωρίας και να εντατικοποιείται περαιτέρω η δουλειά μας. Οι πολυδιαφημισμένες νέες δομές ΠΦΥ (ΤΟΜΥ) στερούνται σταθερής χρηματοδότησης, θα στελεχώνονται με συμβασιούχους και θα καλύπτουν ένα μικρό μέρος του πληθυσμού. Επί πλέον θα λειτουργούν ως «κόφτης» για την πρόσβαση των πολιτών στα Δημόσια Νοσοκομεία σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης.

Τα νοσοκομεία αδυνατούν να καλύψουν τις λειτουργικές τους ανάγκες. Η χρηματοδότηση για το 2017 είναι ίδια με το 2016 με αποτέλεσμα τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα και να συσσωρεύουν νέα χρέη. Επί πλέον για το 2018, προβλέπεται νέο «πετσόκομμα» κατά 370 εκατ. ευρώ στη χρηματοδότηση των Νοσοκομείων που θα οδηγήσει στην οικονομική τους κατάρρευση.

Η έλλειψη προσωπικού έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Οι ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις  που έχουν φτάσει στα νοσοκομεία, σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τις αποχωρήσεις. Δεν αποτελούν καν σταγόνα στον ωκεανό, όταν οι εργαζόμενοι στην Υγεία δουλεύουν διπλοβάρδιες, χωρίς ρεπό, χωρίς να παίρνουν τις άδειές τους. Και σίγουρα δεν αποτελούν τον αριθμό αυτό που διασφαλίζει τη λειτουργία των νοσοκομείων και τη χωρίς προβλήματα ασφαλή και πλήρη νοσηλεία των πολιτών. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση βαφτίζει προσλήψεις τις ελαστικές σχέσεις εργασίας (επικουρικοί, ΚΕΕΛΠΝΟ, μπλοκάκια, προγράμματα ΟΑΕΔ).

Η μεγάλη νίκη που κατέγραψαν οι εργαζόμενοι στην Υγεία και στο υπόλοιπο Δημόσιο, με την απεργία- αποχή και από αυτή την αξιολόγηση, πρέπει να περιφρουρηθεί. Η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΕΔΗΝ και τα Σωματεία πρέπει να είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν την διαφαινόμενη προσπάθεια της Κυβέρνησης να περάσει την αξιολόγηση με τιμωρητικά μέτρα  .

Το ανθυγιεινό επίδομα κινδυνεύει, αφού σύμφωνα με την ομολογία  της ίδιας της Κυβέρνησης, στο μεσοπρόθεσμο 2018-2021, υπάρχει πρόβλεψη να δίνεται σε είδος η συγκεκριμένη παροχή.

Οι εργαζόμενοι στις υποστηρικτικές υπηρεσίες (σίτιση – φύλαξη – καθαριότητα), έχοντας για χρόνια βιώσει την άγρια και στυγνή εκμετάλλευση των εργολάβων, αντιμετώπισαν αρχικά με ικανοποίηση τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την κατάργηση των εργολαβιών και ταυτόχρονα την αποκατάσταση των δικαιωμάτων τους. Η προσχώρηση όμως της Κυβέρνησης στο μνημονιακό στρατόπεδο, διέψευσε τις ελπίδες τους. Από την εκδίωξη των εργολάβων και τη διασφάλιση μόνιμης και σταθερής δουλειάς  με πλήρη δικαιώματα, φτάσαμε – δυο χρόνια μετά – να έχουμε τους εργολάβους «να αλωνίζουν» στα περισσότερα Νοσοκομεία και απλήρωτους τους εργαζόμενούς τους. Απλήρωτοι όμως παραμένουν οι εργαζόμενοι και σε μια σειρά Νοσοκομεία όπου υπογράφηκαν συμβάσεις εργασίας. Το σημαντικότερο απ` όλα όμως είναι ότι οι εργαζόμενοι αυτοί θα απολυθούν μετά τις 31/12/2018 αφού αυτό έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση.

Οι επικουρικοί συνεχίζουν να βιώνουν την αγωνία, την ομηρεία και την ανασφάλεια. Η παράταση, που έδωσε η Κυβέρνηση δεν λύνει οριστικά  το πρόβλημα. Η μετατροπή των συμβάσεων, τουλάχιστον σε αορίστου χρόνου, πρέπει να διεκδικηθεί δυναμικά από τα Σωματεία.

Οι συμβάσεις του ΟΑΕΔ βαίνουν προς τη λήξη τους και η τυχόν απομάκρυνση αυτών των συναδέλφων θα επιδεινώσει ακόμα περισσότερο την κατάσταση αφού -ειδικά στη Νοσηλευτική Υπηρεσία- θα είναι αδύνατον να «βγαίνουν» προγράμματα. Ο Υπουργός Υγείας δήλωσε αδυναμία να απαντήσει για το τι «μέλλει γενέσθαι» με τους συγκεκριμένους συναδέλφους.

Συναδέλφισσες,  συνάδελφοι,

Όσο δεν παίρνουμε στα χέρια μας την υπόθεση της αντίστασης και της ανατροπής αυτών των  πολιτικών, τόσο το μπλοκ των μνημονιακών δυνάμεων θα μας οδηγεί σε μεγαλύτερη  εξαθλίωση και θα μας βυθίζει όλο και περισσότερο στον εργασιακό μεσαίωνα.

Η λύση δεν βρίσκεται ούτε στις επικοινωνιακού τύπου κινητοποιήσεις που οργανώνει η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, ούτε βέβαια στο σιωπητήριο που καλεί ο νέος κυβερνητικός συνδικαλισμός. Βρίσκεται στους συντονισμένους και καλά οργανωμένους αγώνες για την διεκδίκηση των πραγματικών μας αιτημάτων και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Διεκδικούμε:

  • Δημόσια-δωρεάν υγεία για όλο το λαό. Όχι στον κόφτη στις υπηρεσίες υγείας μέσω της εφαρμογής των ΤΟΜΥ. Να μην κλείσει καμιά μονάδα υγείας και να ανοίξουν όσες έκλεισαν.
  • Αύξηση και όχι νέες περικοπές στη χρηματοδότηση των μονάδων υγείας προκειμένου να καλύπτουν όλες τις ανάγκες για τη λειτουργία τους.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων (εργολαβιών, επικουρικών, συμβασιούχων.
  • Ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ. Καμία περικοπή στο ανθυγιεινό επίδομα
  • Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών από τις μνημονιακές πολιτικές.
  • Να φύγουν τώρα οι εργολάβοι και να μην απολυθούν οι εργαζόμενοι – συμβάσεις αορίστου χρόνου τώρα. Διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και επανασύσταση των καταργημένων οργανικών θέσεων στις υποστηρικτικές υπηρεσίες.

Στη Θεσσαλονίκη συμμετέχουμε μαζικά στις διαδηλώσεις
για την Υγεία και στην συγκέντρωση ενόψει της ΔΕΘ

Σεπτέμβρης 2017