15.6 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Πρόστιμο και πλήρης είσπραξη ή πρόστιμο και… επικοινωνιακό τρικ;

Από τον ταξικό «αποστάτη»

Πρόσφατα

Όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπ. Εργασίας, με ημερομηνία 4 Σεπτέμβρη 2017, στο πλαίσιο ελέγχων που πραγματοποιηθήκαν το προηγούμενο διάστημα για την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας, σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της παροχής ελεγκτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, καθώς και στον ασφαλιστικό κλάδο, εντοπίστηκαν ύστερα από επιτόπιο έλεγχο Επιθεωρητών του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) σημαντικές παραβάσεις που αφορούσαν τα χρονικά όρια εργασίας. «Επιβλήθηκαν κυρώσεις συνολικού ύψους 277.500 ευρώ για 25 περιπτώσεις αδήλωτης υπερωριακής εργασίας», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου, ήτοι 11.100 ευρώ και παράβαση.

Το ζήτημα που τίθεται σε αυτήν την περίπτωση είναι κατά πόσο εισπράττονται τελικά αυτά τα πρόστιμα στο σύνολό τους, ή αν τελικά είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό τέχνασμα για να δείξει η κυβέρνηση ότι έχει πάρει το «όπλο» της και κυνηγά τους παραβάτες εργοδότες.

Με αφορμή την πρόσφατη περίπτωση τράπεζας στα Τρίκαλα, που έκρυψε τους εργαζομένους της στο υπόγειο, για να «ξεγελάσει» τους επιθεωρητές εργασίας, και το πρόστιμο που της επιβλήθηκε, ύψους 50.000 ευρώ, ο Νίκος Παπατριανταφύλλου, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΜΕΤΑ, της εκτελεστικής γραμματείας της ΟΤΟΕ και εργαζόμενος στην ΕΤΕ, είπε στην εκπομπή «Στη δουλειά & στον αγώνα» που μεταδίδεται από το ραδιόφωνο της ΕΡΤopen, ερωτηθείς σχετικά, δηλαδή εάν εισπράττονται τα χρήματα – πρόστιμο στο σύνολό τους, απάντησε:

«Κανείς δεν μπορεί να μπει στα λογιστήρια και κανείς δεν μπορεί να μπει στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που εισπράττουν. Αλλά, όπως κυκλοφορεί στην “πιάτσα”, λέγεται, ακούγεται, συζητείται ότι μόνον μέρος αυτών των χρημάτων καταβάλλονται. Ακόμα και ολόκληρα να καταβάλλονται, είναι μέρος των χρημάτων που θα κατέβαλε η εργοδοσία στους εργαζομένους, εάν τηρούσε τη νομοθεσία».

Ωστόσο, όπως σημείωσε, «τέτοιου είδους έλεγχοι είναι συνδικαλιστικά αξιοποιήσιμοι. Αναδεικνύεις ένα γεγονός, ασκείς μια πίεση στην εργοδοσία, αλλά η λύση που είναι η τήρηση της νομοθεσίας είναι υπόθεση των συνδικάτων και πρέπει να επιβληθεί με συνδικαλιστικούς όρους».

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις