Αερολογίες… από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ

Από τη στήλη «Αλάτι & Πιπέρι» του ygeionomikoi.gr

ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ οι καλύτεροι αβανταδόροι των μνημονιακών και της κυβέρνησης

Αφορμή για το σχόλιό μας στάθηκε άλλο ένα δελτίο (εδώ) που εξέδωσε η ΠΟΕΔΗΝ στις 11-8-2017, με αφορμή την καθιερωμένη επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Δεκαπενταύγουστο. Μάλιστα, το συγκεκριμένο δελτίο τύπου, για να γίνει πιο βαρύγδουπο και «πιασάρικο»  βαφτίστηκε «ανοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό». Έχει προηγηθεί και άλλη επιστολή το Μάϊο του 2017.

Η επιστολή αφού κάνει αναφορά στις δραστηριότητες, το περιβάλλον αλλά και τον τρόπο διασκέδασης του Πρωθυπουργού (!) συνεχίζει σε μορφή «φτηνού» δημοσιογραφικού ρεπορτάζ να παρουσιάζει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Νοσοκομεία της περιοχής καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς. Η επιστολή κλείνει με ευχές στον Πρωθυπουργό και σαν κερασάκι στην τούρτα εμπλέκεται και ο Μαδούρο ώστε η ταύτιση με συγκεκριμένα ΜΜΕ, φυλλάδες, και όλο το στελεχικό συρφετό του παλιού μνημονιακού μπλόκ και των ακραίων συντηρητικών κύκλων να είναι εμφανέστατη.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία, προσφέρονται στο βωμό της επικοινωνιακής, αντικυβερνητικής ρητορείας που έχει επιλέξει η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου να εξυπηρετήσει τους σχεδιασμούς του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ (ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ) έχει μετατρέψει την Ομοσπονδία από δευτεροβάθμια συνδικαλιστική Οργάνωση σε γραφείο έκδοσης εκατοντάδων δελτίων τύπου χιλιάδων σελίδων  που το περιεχόμενό τους, στις περισσότερες των περιπτώσεων, μπορεί να χαρακτηριστεί μνημείο λαϊκισμού και ενίοτε, κιτρινισμού. Σε αρκετές περιπτώσεις εκτός από τα υπαρκτά προβλήματα που παρουσιάζονται συνοδεύονται και από ανακρίβειες δίνοντας έτσι την δυνατότητα στους κυβερνητικούς παράγοντες να αμφισβητούν την τραγική πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν τα Δημόσια Νοσοκομεία και οι δημόσιες δομές υγείας. Προφανώς όλες αυτές οι ανακοινώσεις δεν είναι αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων ούτε βεβαίως ενημερώνονται οι υπόλοιπες παρατάξεις που τις μαθαίνουν από τη σελίδα της Ομοσπονδίας.

Οι ΔΗΣΥ-ΔΑΚΕ στην ΠΟΕΔΗΝ, πλήρως ταυτισμένες με το παλιό μνημονιακό μπλοκ (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ) έχουν επιδοθεί σε μια επικοινωνιακή αντιπαράθεση με τη σημερινή κυβέρνηση χωρίς βέβαια να «αγγίζουν» την ουσία της πολιτικής της που είναι ταυτόσημη με τις προηγούμενες νεοφιλελεύθερες-μνημονιακές. Ούτε λόγος-φυσικά- από την πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ για  ρήξη με την Ε.Ε και  ανατροπή αυτών των πολιτικών.

«Τρίβουν τα χέρια τους» στην κυβέρνηση με την τακτική της πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ αφού το συνδικάτο απαξιώνεται στα μάτια της κοινωνίας και των εργαζομένων και ταυτόχρονα, απομαζικοποιείται. Το καλύτερο δώρο που μπορεί να προσφέρει κανείς σε μια κυβέρνηση που υλοποιεί αντεργατικά μέτρα και πολίτικες είναι να έχει απέναντί της απομαζικοποιημένα, απαξιωμένα και χωρίς κύρος συνδικάτα.

Η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, ούτε θέλει ούτε μπορεί να αρθρώσει ουσιαστικό αντιμνημονιακό λόγο. Πολύ περισσότερο, δεν θέλει να οργανώσει, να μαζικοποιήσει και να δυναμώσει τα Σωματεία σε μια αγωνιστική αντιμνημονιακή- αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση με στόχο την ανατροπή αυτών των πολιτικών.

Οι εργαζόμενοι στην δημόσια υγεία έχουν ανάγκη από μια αγωνιστική ΠΟΕΔΗΝ που να στέκεται απέναντι σε ολόκληρο το μνημονιακό μπλόκ (νέο και παλιό) και να αγωνίζεται, παράλληλα με το συνδικαλιστικό και λαϊκό κίνημα για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής που θα υπερασπίζεται τα κοινωνικά αγαθά και τα συμφέροντα του λαού και όχι του κεφαλαίου και των δανειστών.

Το ΜΕΤΑ Υγειονομικών καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση του αγώνα απέναντι στις μνημονιακές πολιτικές στα χέρια τους και να συσπειρωθούν γύρω από τα σωματεία τους με στόχο την ανατροπή αυτών των  πολιτικών. Καλεί επίσης τους εργαζόμενους να στηρίξουν στους χώρους δουλειάς αγωνιστικά ψηφοδέλτια και σχήματα ώστε να ανατραπούν και οι συσχετισμοί στην ΠΟΕΔΗΝ προκειμένου η Ομοσπονδία να γίνει όργανο πάλης για τα συμφέροντα των εργαζομένων και το δικαίωμα του λαού για δωρεάν-δημόσια Υγεία.