Η συνεχιζόμενη απειλή των ελαστικών σχέσεων εργασίας και τα «έπεα πτερόεντα» του υπ. Εργασίας

Από το Γιώργη Χρήστου

Ανησυχητικά και καθόλου ελπιδοφόρα για το μέλλον της σταθερής και πλήρους απασχόλησης είναι τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» που ανακοίνωσε το υπουργείου Εργασίας, για το α’ επτάμηνο του 2017. Για άλλη μια φορά η μερική και η εκ περιτροπής εργασία ξεπερνούν την πλήρη και ασφαλισμένη εργασία για μεγάλο χρονικό διάστημα (επτά μήνες), όπως συμβαίνει σταθερά καθ’ όλη τη μνημονιακή περίοδο που διανύουμε. Κι αυτό, λόγω των μνημονιακών κυβερνήσεων, όπως η σημερινή ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ, που έχουν ταχθεί και υπηρετούν τον ταξικό αντίπαλο: τους δανειστές, τους εργοδότες, το κεφάλαιο.

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως το υπουργείο Εργασίας κρύβει τα στοιχεία για τους εργοδότες που δεν πληρώνουν ή στοιχεία για το ύψος των μισθών των νέων προσλήψεων με καθεστώς πλήρους απασχόλησης, την ώρα που μαζί με τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης πανηγυρίζει για την οριακή αύξηση των θέσεων απασχόλησης, που μάλιστα την αποδίδει στην εργασιακή τουριστική γαλέρα.

Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία του «Εργάνη» (εδώ αναλυτικότερα), η πλήρης απασχόληση μειώθηκε στο ποσοστό του 47,9% από 48,3% το α’ εξάμηνο 2017, ενώ η μερική και η εκ περιτροπής αθροιστικά εκτοξεύθηκε στο 52,14%!! Από τα στοιχεία που μπορεί κανείς να παρατηρήσει είναι και αυτό της απειλητικής αύξησης της εκ περιτροπής εργασίας, η οποία το μήνα Ιούλιο έφτασε στο 14,54%.

Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η ΕΝΥΠΕΚΚ, τα ευρήματα που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια του εργασιακού μεσαίωνα που διανύουμε, είναι άκρως ανησυχητικά:

1ον) Μονιμοποίηση της υψηλής μερικής απασχόλησης,

2ον) Έκρηξη της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης ειδικά για τον μήνα Ιούλιο 2017 (52,1%) και με ταυτόχρονη καθήλωση των μισθών στα 200-300 ευρώ!

3ον) Οι θέσεις πλήρους απασχόλησης στο επτάμηνο 2017 είναι λιγότερες σε σχέση με το εξάμηνο 2017.

«Αν συνεχιστεί η σκληρή μνημονιακή πολιτική στη χώρα μας, το ορατό μέλλον της μισθωτής εργασίας στην Ελλάδα είναι δυσοίωνο, πολύ περισσότερο που πληθαίνουν καθημερινά οι εργοδότες που δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους και που επηρεάζεται άμεσα το ύψος των καταβαλλομένων συντάξεων, αφού το Εργασιακό είναι συνάρτηση του Ασφαλιστικού», σημειώνει η ΕΝΥΠΕΚΚ.