«Ριζοσπαστικοποίηση» στην Ευρωπαϊκή Ένωση – Καλώς ήλθατε στο «1984»

Σχόλιο από το ΜΕΤΑ

Κάπως έτσι θα φανταζόταν ο Τζορτζ Όργουελ την κοινωνία του μέλλοντος, όταν έγραφε το εμβληματικό μυθιστόρημά του «1984». Μια κοινωνία όπου ο «Μεγάλος Αδελφός» (βλ. Ευρωπαϊκή Ένωση) θα εντοπίζει, θα παρακολουθεί και θα ελέγχει, ανά πάσα στιγμή, υποψήφιους «επικίνδυνους» νέους και θα βάζει σε λειτουργία την κρατική μηχανή, ώστε να τους συμμορφώσει άμεσα.

Στις 26 Ιούλη 2017, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης απέστειλε σε Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, Δήμους και Περιφέρειες, πρόσκληση συμμετοχής σε πιλοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. με θέμα: «Πλαισίωση και καθοδήγηση, µέσω του αθλητισμού, των νέων που διατρέχουν κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης». Το πρόγραμμα αυτό θα χρηματοδοτεί και θα επιβραβεύει, με έως 60.000 ευρώ, 15 τοπικά αθλητικά σωματεία και φορείς, τα οποία θα συνεργάζονται με την Ασφάλεια και την Αντιτρομοκρατική ώστε «να εστιάζουν, µέσω του αθλητισµού, στην παρακολούθηση και την πρόληψη διαδικασιών ριζοσπαστικοποίησης».

Το τι ορίζει βέβαια η Ε.Ε. ως «ριζοσπαστικοποίηση» είναι γνωστό. Αν και στο κείμενο γίνεται επιδερμική αναφορά περί «ανεκτικότητας» και «διαπολιτισμικού διαλόγου», αυτό δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο παρά μια ψευδεπίγραφη αναφορά πάνω σε μια πολύ συγκεκριμένη στόχευση.

Είναι γνωστές οι επίσημες θέσεις της πλειοψηφίας του Ευρωκοινοβουλίου όταν από το 2009 έχει υιοθετηθεί ψήφισμα, σύμφωνα με το οποίο στόχος είναι: «Να αναπτύξουμε μια κοινή προσέγγιση σχετικά με τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων, μεταξύ άλλων του κομμουνιστικού καθεστώτος της ΕΣΣΔ, για να διασφαλιστεί η συνέχεια της διαδικασίας της αξιολόγησης των ολοκληρωτικών εγκλημάτων και η ίση μεταχείριση και μη διάκριση των θυμάτων ολοκληρωτικών καθεστώτων». Επίσημη δηλαδή θέση της Ε.Ε. είναι να ξαναγράψει την Ιστορία, εξισώνοντας τον Κομμουνισμό με τα εγκλήματα του φασισμού.

Είναι γνωστές οι επίσημες θέσεις της Ε.Ε. όταν χαριεντίζεται, επικροτεί και στηρίζει (οριακά) ακροδεξιές κυβερνήσεις, όπως αυτές της ομάδας του Βίζεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία). Χώρες όπως η Πολωνία, όπου ποινικοποιείται η χρήση κομμουνιστικών συμβόλων και η πολιτική δράση με αναφορά σε αυτά.

Όταν με τις ευλογίες και την οικονομική υποστήριξή της, ναζιστικά μορφώματα και παραστρατιωτικές οργανώσεις ανατρέπουν δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, όπως στην Ουκρανία. Ναζιστικά μορφώματα, μέλη των οποίων το 2014 στην Οδησσό βίασαν, βασάνισαν και στο τέλος έκαψαν αντιφασίστες και συνδικαλιστές στο κτήριο των Συνδικάτων, αλλά ποτέ δεν χαρακτηρίστηκαν «ριζοσπαστικά». Ναζιστικά μορφώματα και ακροδεξιοί ηγέτες που δεν χαρακτηρίστηκαν, γιατί σήμερα είναι μέλη της ουκρανικής κυβέρνησης και βολικοί – προνομιακοί συνομιλητές της Ε.Ε., ως εκπρόσωποι της υπό ένταξης στην Ε.Ε. Ουκρανίας.

Δεν χρειάζεται βαθιά πολιτική γνώση για να καταλάβει κανείς τι ακριβώς θεωρεί «ριζοσπαστικοποίηση» και τι θέλει να πετύχει το πιλοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε., σε συνεργασία με την κυβέρνηση και κάποιους πρόθυμους «αθλητικούς φορείς». Πολύ περισσότερο δε, όταν το πρόγραμμα θα παρακολουθείται από την ίδια την αντιτρομοκρατική των προκατασκευασμένων υποθέσεων, αφού όπως αναφέρεται στο κείμενο «σε συνεργασία µε τις τοπικές αρχές που είναι αρµόδιες για τη ριζοσπαστικοποίηση και την τροµοκρατία, θα εντοπίζουν άτοµα που διατρέχουν κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης».

Με βάση τις πολύ πρόσφατες εμπειρίες από τις επίσημες πολιτικές της Ε.Ε., η «πρόληψη της περιθωριοποίησης και της ριζοσπαστικοποίησης» έχει πολύ συγκεκριμένη στόχευση. Οι «ευάλωτοι νέοι», αυτοί οι ριζοσπάστες, είναι μάλλον όσοι πιθανά αντιστέκονται στις πολιτικές της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Και αυτό η Ε.Ε. θέλει να το προλάβει και να τους συμμορφώσει από την κούνια.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι περνάμε σε μια νέα «πιλοτική» εποχή Ε.Ε. ολοκληρωτισμού, στην οποία φακέλους δε θα φτιάχνει μόνο η Ασφάλεια. Την προπαρασκευή θα αναλαμβάνουν για αρχή πρόθυμοι τοπικοί παράγοντες, με τη μάσκα του «αθλητικού» φορέα, οι οποίοι θα υποδεικνύουν τον υποψήφιο νεολαίο ριζοσπάστη προς συμμόρφωση.

Τα κράτη έκτακτης ανάγκης δεν έρχονται απ’ το μέλλον, είναι εδώ. Και δεν είναι καθόλου πιλοτικά.


ΕΔΩ το έγγραφο Σκουρλέτη, με θέμα… «Πλαισίωση και καθοδήγηση, μέσω του αθλητισμού, των νέων που διατρέχουν κίνδυνο ριζοσπαστικοποίησης (Πρόσκληση υποβολής προτάσεων – EAC/S17/2017)»