8.9 C
Athens
Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, 2023

ΣΕΤΗΠ: Καταγγελία για τα εργατικά δυστυχήματα στο τμήμα φύλαξης των εταιρειών ΟΤΕ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ

Ανακοίνωση του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων σε Τηλεπικοινωνίες και Πληροφορική νομού Αττικής

Πρόσφατα

Τους τελευταίους τρεις μήνες συνέβησαν δυο θλιβερά εργατικά συμβάντα στο τμήμα φύλαξης των εταιριών ΟΤΕ και όμιλος Ιντρακόμ. Και στα δυο περιστατικά φαίνεται ότι υπάρχει σοβαρή ολιγωρία από τις διοικήσεις για την μετάβαση των συναδέλφων που ήταν σε βάρδια εργασίας  σε νοσοκομεία που δυστυχώς κατέληξαν σε θάνατο.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στις οικογένειες των αδικοχαμένων συναδέλφων.

Είναι γεγονός ότι εργοδοσίες και κυβερνήσεις θέλουν να επιβάλλουν σιγή νεκροταφείου για να μπορούν να θυσιάζουν ανενόχλητες τις ανάγκες μας και τις ζωές μας στο βωμό της καπιταλιστικής τους κερδοφορίας. Όμως στις περιπτώσεις και των δυο συναδέλφων οι ευθύνες είναι συγκεκριμένες και απορρέουν από τις επιλογές των διοικήσεων να μειώσουν δραματικά το προσωπικό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη εντατικοποίηση της εργασίας με μισθούς αρκετά μειωμένους. Την ίδια ώρα που το άγχος, η πίεση της εργοδοσίας, ο φόβος της απόλυσης και τα μέτρα που μας ξεζουμίζουν κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνη τη δουλειά μας.

Προειδοποιούμε τις διοικήσεις του ΟΤΕ και της Ιντρακόμ ότι με την τακτική της μείωσης του προσωπικού, με την τρομοκρατία ότι θα αναλάβουν εξολοκλήρου την φύλαξη από outscourcing εταιρίας και της ακραίας εντατικοποίησης έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Η επιλογή της να «σπείρει ανέμους» θα οδηγήσει στο να «θερίσει θύελλες».

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟΥΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ, ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ; ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΤΣΑΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ;

Εμείς οι δυνάμεις που ακολουθούμε το δρόμο της ταξικής πάλης κόντρα στο συμβιβασμό και την καταστροφική για τους εργαζόμενους γραμμή της  «εργασιακής ειρήνης» δεν σιωπούμε μπροστά στα τραγικά συμβάντα, όπως δεν σιωπήσαμε και σε άλλα, παρά και ενάντια στο κλίμα κουκουλώματος που επικρατεί.

Καταγγέλλουμε όλες αυτές τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις των μεγαλοβιομήχανων για την επιβολή της «εργασιακής ειρήνης», δηλαδή για περάσει στην πράξη η εξαθλίωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των εργαζομένων δίχως να ανοίξει μύτη. Η «εργασιακή ειρήνη» είναι πάντα προς όφελος της εργοδοσίας, καθώς εξασφαλίζει την μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης. Η «εργασιακή ειρήνη» σημαίνει ότι δεν επανέρχονται μισθοί και δικαιώματα. Η «εργασιακή ειρήνη» είναι πάντα η δέσμευση των εργαζομένων ότι δε θα διεκδικούν τα δικαιώματά τους, καθώς ποτέ η εργοδοσία δεν είναι δεσμευμένη απέναντι στους εργαζόμενους ότι δεν  θα προχωρήσει σε αντεργατικές επιθέσεις.

Θα κάνουμε ότι πρέπει για να :

  • Αναλάβει άμεσα η εργοδοσία τις ευθύνες της για την αναγκαία στήριξη των οικογενειών τους
  • Περάσει στις συνειδήσεις των εργαζόμενων ότι τα συγκεκριμένα εργατικά ατυχήματα δεν είναι τυχαίο γεγονός, και δεν οφείλεται σε κάποια «κακιά ώρα»…

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου, να  πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υγείας και της ασφάλειας, της σωματικής ακεραιότητας στους εργασιακούς χώρους, να οργανωθούν και να ανασυγκροτήσουν σε αγωνιστική – ταξική κατεύθυνση τα επιχειρησιακά σωματεία.

Οι εργαζόμενοι εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας. Στην προκειμένη περίπτωση απαιτούμε να δηλωθεί, άμεσα, εργατικό ατύχημα και η εργοδοσία να αναλάβει άμεσα, χωρίς καμία καθυστέρηση στήριξης των οικογενειών τους.

Τα όσα συμβαίνουν στον όμιλο, δεν είναι παρέκκλιση, είναι συστατικό στοιχείο του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Στο σύνολο της οικονομίας, στο σύνολο των κλάδων, συμβαίνουν καθημερινά εργατικά ατυχήματα, άλλοτε αποκαλύπτονται και δηλώνονται άλλοτε όχι. Οι καπιταλιστές μετράνε τα πάντα με το μόνο μέτρο που ξέρουν, το κέρδος. Για αυτούς οτιδήποτε μειώνει τα κέρδη τους, είναι απώλεια που πρέπει να ελαχιστοποιηθεί. Θεωρούν σαν «κόστος» το μισθό μας παρόλο που εμείς παράγουμε τον πλούτο, θεωρούν σαν «κόστος» που πρέπει να μειωθεί στο ελάχιστο τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας. Το κεφάλαιο απαιτεί φθηνή εργατική δύναμη για να ανακάμψουν και να αυξηθούν τα κέρδη του. Ο πραγματικός αντίπαλός μας έχει ονοματεπώνυμο. Είναι οι όμιλοι, το κεφάλαιο και η εξουσία του, οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που το στηρίζουν. Είναι η εγχώρια άρχουσα τάξη (ΣΕΒ, ΣΕΠΕ κλπ.), η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Οι νέες κυβερνητικές υποσχέσεις ότι μια ανάκαμψη των κερδών των ομίλων θα μεταφρασθεί σε ευημερία για όλους μας, είναι καθαρή απάτη. Όρος για αυτή την “ανάπτυξη” είναι η συμπίεση εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Αυτός ο δρόμος, με ή χωρίς ευρώ, με όποια απόχρωση, πάντα είχε τον ίδιο κερδισμένο -το μεγάλο κεφάλαιο- και τον ίδιο χαμένο: Τους εργαζόμενους.

Είναι ώρα να πάρουμε την υπόθεση της ζωής μας στα δικά μας χέρια. Εμπρός λοιπόν, να σπάσουμε το φόβο και το συμβιβασμό. Κανένα ατύχημα να μη μένει στο «σκοτάδι». Να μπει, τώρα, φρένο στην εντατικοποίηση. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας σε όλο το φάσμα της εργασίας στις εταιρίες του κλάδου. Μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις