Αποκλεισμοί πολυκαταστημάτων – Συγκεντρώσεις εμποροϋπαλλήλων ενάντια στο κυριακάτικο άνοιγμα των καταστημάτων

Φωτογραφία | left.gr, Άγγελος Καλοδούκας

Με συγκέντρωση στην αρχή της Ερμού και συλλαλητήριο συμμετείχαν οι εμποροϋπάλληλοι στην απεργιακή κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ) ενάντια στην κυριακάτικη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, χθες Κυριακή 16 Ιούλη.

Αναφορικά με το νέο μέτρο του ανοίγματος των καταστημάτων 32 Κυριακές τον χρόνο στα καταστήματα του κέντρου της Αθήνας και του παραλιακού μετώπου, βάσει του 4ου μνημονίου, όπως εκτίμησε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Κυριακούλιας, δεν θα συμβάλει στην αύξηση του τουρισμού αλλά ούτε και στην ανάπτυξη των μικρομεσαίων, «απεναντίας θα αυξήσει τα λουκέτα οδηγώντας τους εργαζόμενους στην ανεργία». Όπως δήλωσε ο ίδιος, εξάλλου, τα περισσότερα εμπορικά επί της Ερμού παρέμειναν κλειστά, ενώ η παρουσία των ξένων επισκεπτών στα καταστήματα την Κυριακή ήταν περιορισμένη με την πλειονότητά τους να επιλέγει τα καταστήματα εστίασης και την υπαίθρια αγορά στο Μοναστηράκι.

Θεσσαλονίκη: Επιτροπές περιφρούρησης της απεργίας απέκλεισαν τις εισόδους πολυκαταστημάτων

Στη Θεσσαλονίκη, επιτροπές περιφρούρησης – μέλη της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων νομού Θεσσαλονίκης είχαν αποκλείσει από νωρίς το πρωί τις εισόδους δύο πολυκαταστημάτων καθώς και καταστημάτων πολυεθνικών αλυσίδων στην οδό Τσιμισκή στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της απεργίας των εμποροϋπαλλήλων με αίτημα την κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας. Εκπρόσωποι άλλων οργανώσεων όπως η ΠΑΣΕΒΕ, η Αντεπίθεση Εργαζομένων, το Δίκτυο Ανέργων Επισφαλώς Εργαζομένων και άλλων συλλογικοτήτων είχαν αποκλείσει κυρίως μεγάλα καταστήματα πολυεθνικών.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εμποροϋπαλλήλων Δημήτρης Μπελόπουλος δήλωσε ότι «κανείς δεν πρέπει να μείνει θεατής στη κατάργηση της κυριακάτικης αργίας» προσθέτοντας ότι η κατάργησή της θα έχει ως συνέπεια «την υλοποίηση των αξιώσεων των μονοπωλίων για ολοσχερείς ανατροπές στον εργάσιμο χρόνο, για ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις και για απελευθερωμένο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων που θα συνοδεύεται με μισθούς των 200 και 300 ευρώ».

Ηράκλειο Κρήτης: ΟΧΙ στο ωράριο των πολυεθνικών

Στο πλαίσιο της κλαδικής απεργίας στο εμπόριο, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι του Ηρακλείου Κρήτης πραγματοποίησαν μαζική απεργιακή συγκέντρωση στα δικαστήρια, με τη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων και εργαζομένων από άλλους κλάδους που εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο δίκαιο αίτημα όλων των εμποροϋπαλλήλων για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας.

Από νωρίς απεργιακές περιφρουρήσεις βρέθηκαν στις εισόδους καταστημάτων μεγάλων πολυεθνικών ομίλων, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα σε μονοπωλιακούς ομίλους και κυβέρνηση ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Και στην Ξάνθη αντιστάθηκαν στην πολιτική των μονοπωλίων που μας ξεκληρίζει

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν το πρωί της Κυριακής στην Κεντρική Πλατεία οι εμποροϋπάλληλοι της Ξάνθης, ενημερώνοντας Ξανθιώτες και τουρίστες που βρίσκονταν στην πλατεία για την ανάγκη νομοθετικής κατοχύρωσης της Κυριακής αργίας. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις σε μαγαζιά – εμπορικές αλυσίδες στο κέντρο της πόλης που παρά το κάλεσμα και του Εμπορικού Συλλόγου άνοιξαν την Κυριακή.

Τα συνθήματα «Κάτω τα χέρια από τις Κυριακές, Δούλοι δεν θα γίνουμε στις πολυεθνικές» «αντιστεκόμαστε στην πολιτική των μονοπωλίων που μας ξεκληρίζει» αποτελούν οδηγό και στις επόμενες δράσεις μας ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης

Δυναμική κινητοποίηση στη Λαμία

Δυναμική κινητοποίηση πραγματοποίησε το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων νομού Φθιώτιδας, με την συμπαράσταση του Εργατικού Κέντρου Λαμίας, ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Το αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε από το πρωί έξω από το BΕRSHKA και ZARA για την περιφρούρηση της απεργίας και συνεχίστηκε με μαζική πορεία στους δρόμους της πόλης, καταλήγοντας έξω από το σουπερμάρκετ ΜΑΣΟΥΤΗ για να σπάσει η εργοδοτική τρομοκρατία, που δεν αφήνει τους εργαζόμενους να πάρουν ούτε την ανακοίνωση του σωματείου. Η κινητοποίηση συνάντησε την καθολική αποδοχή της από τους εργαζόμενους της πόλης.

  • Να σημειωθεί πως απεργιακές συγκεντρώσεις ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας.