Σχετικά με το καθεστώς του Ευγενιδείου Θεραπευτηρίου

Σχόλιο από ygeionomikoi.gr

Ως ygeionomikoi.gr, αποφύγαμε σκόπιμα να πάρουμε θέση για την επέμβαση του κ. Τσίπρα στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο, θεωρώντας ότι είναι δικαίωμα του ασθενούς να επιλέγει το γιατρό της αρεσκείας του.

Ταυτόχρονα, όμως, προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η δήλωση του πρωθυπουργού περί δημόσιου χαρακτήρα του θεραπευτηρίου. Είτε πρόκειται για σκόπιμη προσπάθεια εντυπωσιασμού είτε προέρχεται από άγνοια (ας κρίνει ο αναγνώστης ποιο απ’ τα δύο είναι χειρότερο), η δήλωση δείχνει την πραγματική σχέση του πρωθυπουργού με το δημόσιο σύστημα υγείας. Ακόμη χειρότερα, ακόμα και για συμβολικούς λόγους, ο πρωθυπουργός ελέγχεται για την έμμεση στήριξη (και διαφήμιση) προς ένα θεραπευτήριο-ανώνυμη εταιρεία που αποδεδειγμένα οφείλει εκατοντάδες χιλιάδες στους εργαζομένους του, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα η ημερομηνία εξόφλησης των δεδουλευμένων.

Σχετικά με το καθεστώς του Ευγενιδείου, αναδημοσιεύουμε στη συνέχεια το κατατοπιστικότατο άρθρο του Δημήτρη Τερζή από την Εφημερίδα των Συντακτών:

Είναι τελικά το «Ευγενίδειο Θεραπευτήριο – Η Αγία Τριάς ΑΕ» δημόσιο ή ιδιωτικό νοσοκομείο;

Το ερώτημα αυτό κυριαρχεί στην ατζέντα της επικαιρότητας από την περασμένη Παρασκευή, όταν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εισήχθη στο συγκεκριμένο ίδρυμα για προγραμματισμένη επέμβαση και όταν κατά την έξοδό του, την επόμενη μέρα, «τουίταρε» για τον δημόσιο χαρακτήρα του νοσοκομείου.

Είναι τελικά σημαντικό αυτό το ερώτημα; Είναι, στον βαθμό που συνδέεται με την κατάσταση, η οποία επικρατεί στο Ευγενίδειο χρόνια τώρα και την οποία καμία κυβέρνηση δεν έχει δείξει τη βούληση να ξεκαθαρίσει.

Στα χαρτιά, όπως αναγράφεται και στη σχετική ανακοίνωση του Ευγενιδείου, «είναι νοσηλευτικό Ιδρυμα, του οποίου κύριος μέτοχος είναι το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (99,6% των μετοχών) και διοικείται από διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από το Πανεπιστήμιο». Από την ανακοίνωση, βέβαια, λείπει η επισήμανση πως πρόκειται για Α.Ε.

Επίσης, το επιχείρημα της ανακοίνωσης πως, παρά το γεγονός ότι δεν είναι ενταγμένο στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ, «σε καμία περίπτωση δεν αποκλείει την εισαγωγή ασθενών, που έχουν ανάγκη, καθ’ όλο το 24ωρο» και πως «και άλλα ανάλογα νοσηλευτικά ιδρύματα (όπως π.χ. το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο) δεν είναι ενταγμένα στο σύστημα εφημεριών του ΕΣΥ, παρέχουν, όμως, υψηλού επιπέδου ιατρικές υπηρεσίες στο σύστημα υγείας», πάσχει. Και πάσχει επειδή ιατρικές υπηρεσίες στο σύστημα υγείας παρέχουν και τα ιδιωτικά νοσοκομεία.

Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο ίδρυμα βρίσκεται στο μεταίχμιο μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού.

Προσπαθήσαμε να βρούμε τις διαφορές, μιλώντας με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων Άρη Γεωργάλα, στον οποίο και θέσαμε συγκεκριμένες ερωτήσεις.

Πόσον καιρό είστε απλήρωτοι; «Τέσσερις μήνες. Παλαιότερα έχουμε φτάσει και τους επτά».

Τι ισχύει για τα εξωτερικά ιατρεία; «Μπορεί κάποιος να κλείσει ραντεβού και να έρθει. Δεν δεχόμαστε έκτακτα περιστατικά, δεν εφημερεύουμε».

Μπορείτε να γίνετε πιο συγκεκριμένος; «Π.χ., αν συμβεί ένα περιστατικό έξω απ’ το Ευγενίδειο, εμείς δεν μπορούμε κανονικά να το περιθάλψουμε. Πρέπει να το στείλουμε σε νοσοκομείο που εφημερεύει».

Τι ισχύει για τη νοσηλεία των ασθενών; «Η νοσηλεία εδώ γίνεται κατόπιν συνεννόησης με συνεργαζόμενο θεράποντα γιατρό του νοσοκομείου».

Πληρώνουν συμμετοχή οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ; «Τουλάχιστον 30%. Για παράδειγμα, για μια ιατρική πράξη που ο ΕΟΠΥΥ έχει κοστολογήσει προς 1.000 ευρώ, η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι 300 ευρώ. Εκτός αυτού, κάθε εισαγόμενος ασθενής υπογράφει και μια υπεύθυνη δήλωση πληρωμής σε περίπτωση που χρειαστεί κάτι εξτρά κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του. Π.χ. μια εξέταση που δεν περιλαμβάνεται στο αρχικό πλάνο νοσηλείας. Εκεί την πληρώνει ολόκληρη απ’ την τσέπη του».

Έπειτα από αυτές τις απαντήσεις, αναρωτιέται κανείς ποιος εργαζόμενος σε δημόσιο νοσοκομείο είναι απλήρωτος για 4 μήνες, ποιο δημόσιο νοσοκομείο δεν κάνει εφημερίες, σε ποιο δημόσιο νοσοκομείο καλείται ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ να πληρώσει τουλάχιστον 30% συμμετοχή και 100% σε περίπτωση κάποιας έξτρα εξέτασης ή υλικού;

Για όλα τα ανωτέρω αλλά και για τα διαχρονικά σκάνδαλα που ταλανίζουν το Ευγενίδειο θα έπρεπε να έχει ενημερωθεί καλύτερα ο πρωθυπουργός. Μια μικρή ενημέρωση του έγινε, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες μας, από εργαζόμενους κατά τη διάρκεια της βραχείας νοσηλείας του, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι έλαβε και μια ανθοδέσμη για περαστικά απ’ αυτούς, όπου στο μπιλιέτο υπέγραφαν ως «οι απλήρωτοι εργαζόμενοι του Ευγενιδείου».

Ωστόσο, όπως καταγγέλλουν, η διοίκηση του ιδρύματος έκανε τα πάντα για να μη φτάσουν στ’ αυτιά του πρωθυπουργού τα δικαιολογημένα παράπονά τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προσπάθεια που έγινε να κατεβάσουν το πανό διαμαρτυρίας που είχαν αναρτήσει στην είσοδο του νοσοκομείου και που απευθυνόταν στην Πρυτανεία.

Το ίδιο απόγευμα ο πρωθυπουργός εισήλθε στο νοσοκομείο απ’ την πίσω πόρτα, «από εκεί που βγάζουμε τα σκουπίδια», όπως μας ειπώθηκε χαρακτηριστικά από εργαζόμενους. Κάποιοι μίλησαν για «λόγους ασφαλείας». Κάποιοι άλλοι είπαν πως δεν θα ήταν ωραίο να δει το πανό, το οποίο οι εργαζόμενοι δεν κατέβασαν, παρά τις παρεμβάσεις ακόμα και του ίδιου του πρύτανη.

«Δεν είμαστε τραμπούκοι, ούτε επρόκειτο να κάνουμε κάτι άσχημο», λέει στην Εφ.Συν. ο πρόεδρος των εργαζομένων. «Το πανό αναφερόταν στην Πρυτανεία και δεν ήταν κατά του πρωθυπουργού», προσθέτει και σημειώνει επίσης πως τις τελευταίες δύο εβδομάδες αντίστοιχα πανό έχουν κλαπεί από αγνώστους και για τα περιστατικά έχει γίνει σχετική καταγγελία στο Α.Τ. Συντάγματος.

Δημοσίευση Πολάκη

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης στο πλαίσιο της «ηλεκτρονικής», μέσω facebook, κόντρας του με την ΠΟΕΔΗΝ, προανήγγειλε ένταξη του νοσοκομείου στο ΕΣΥ.

Χαρακτηριστικά έγραψε τα εξής: «Σύντομα θα υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις για να ενταχθεί και αυτό (αλλά και ΑΛΛΑ…) κανονικά στο δημόσιο σύστημα υγείας και όχι με τη νομική μορφή που είναι σήμερα, δηλαδή της Α.Ε. που ανήκει ολοκληρωτικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών».

Αναμένουμε λοιπόν τις ρυθμίσεις και κυρίως τα αποτελέσματα των ελέγχων από ΣΔΟΕ, ΣΕΥΥΠ και Εισαγγελία για τα όσα συνέβαιναν στο νοσοκομείο εδώ και πολλά χρόνια κι έχουν καταγγελθεί αρμόδια.

Το επίμαχο βίντεο

Στις 10 Απριλίου του 2017, η «Εφ.Συν» έφερε στο φως ένα αποκαλυπτικό βίντεο που τραβήχτηκε μεταξύ 2005 και 2007 στα υπόγεια του νοσοκομείου, απεικονίζοντας εργαζόμενο να αδειάζει μπουκάλια με φάρμακα στον υπόνομο, παραβιάζοντας κάθε σχετικό πρωτόκολλο απομάκρυνσης φαρμάκων.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το βίντεο συνοδευόταν από καταγγελίες για διαχρονικό πάρτι στις προμήθειες φαρμάκων του νοσοκομείου, για υπερκοστολογήσεις υλικών που καλούνταν να πληρώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία και για φάρμακα που κατέληγαν στον υπόνομο, ενώ προηγουμένως είχαν «χρεωθεί» παράνομα σε ασθενείς –οι οποίοι δεν τα πήραν ποτέ– μόνο και μόνο για να δικαιολογηθεί το κόστος τους στα Ταμεία.

Δεν υπήρξε καμία διάψευση αλλά και καμία αντίδραση, ούτε από τη διοίκηση του νοσοκομείου ούτε από τα συναρμόδια υπουργεία και, το κυριότερο, από καμία εισαγγελική αρχή. Σαν να μην το δημοσιεύσαμε ποτέ.