Γαλάτσι: Ντελιβεράς έχασε τη ζωή του εν ώρα εργασίας – ΜΕΤΑ: Οι εργαζόμενοι δεν είμαστε αναλώσιμοι

Φωτογραφία αρχείου

Στην άσφαλτο και εν ώρα εργασίας, άφησε την τελευταία του πνοή 23χρονος εργαζόμενος σε κατάστημα καφέ στο Γαλάτσι. Όλα έγιναν όταν ένα αυτοκίνητο το οποίο είχε κατεύθυνση από την οδό Αγίας Ειρήνης προς Χριστιανουπόλεως, στην προσπάθειά του να στρίψει αριστερά για να μπει σε χώρο στάθμευσης πολυκατοικίας, συγκρούστηκε με το μηχανάκι το οποίο ερχόταν από το αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση προς την ΕΥΔΑΠ.

Από τη σύγκρουση, όπως προαναφέρθη, έχασε τη ζωή του ο οδηγός της μοτοσικλέτας, ο οποίος εργαζόταν ως ντελίβερι σε κατάστημα καφέ επί της λεωφόρου Βεΐκου. Σε 15 λεπτά από τη στιγμή της σύγκρουσης έφτασε το ασθενοφόρο και παρέλαβε τον άτυχο νεαρό για τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Οι διασώστες όμως αμέσως διαπίστωσαν ότι δεν είχε σφυγμό και ξεκίνησαν την προσπάθεια να τον επαναφέρουν στη ζωή, αλλά αυτό δεν κατέστη δυνατόν.

Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής

Και αυτό το εργατικό δυστύχημα, όπως αυτά του 28χρονο διανομέα Γ.Κ., εργαζόμενος στην επισιτιστική αλυσίδα της Θεσσαλίας DE-TOX και του 22χρονου Μέμο των Mikel Κολωνού, έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει αυτό που έχει σημειώσει το ΜΕΤΑ: ότι οι εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κλάδο είναι αντιμέτωποι και απροστάτευτοι σε μια καθημερινή άνιση μάχη με την άσφαλτο, με αντίτιμο ένα φτωχοκάματο τρόμου και εξαθλίωσης.

Στη συντριπτική πλειονότητα τους, οι εργαζόμενοι του κλάδου δουλεύουν ανασφάλιστοι, πολλές φορές 10ωρα, κάνοντας μάλιστα δύο δουλειές, με μεγάλη πίεση από τον εργοδότη, χωρίς ρεπό και με ωρομίσθιο που κυμαίνεται στα 2-3 ευρώ την ώρα. Είναι εργαζόμενοι κυρίως νεαρής ηλικίας, οι οποίοι αντιμετωπίζονται μισθολογικά και εργασιακά ως «αναλώσιμοι», αφού για πολλούς η συγκεκριμένη εργασία είναι προσωρινή (εξωθούνται σε παραίτηση λόγω κακών εργασιακών συνθηκών).

Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας είναι στην πρώτη γραμμή της επισφάλειας για τη δουλειά τους, για το μισθό τους και κυρίως για την υγεία και την ασφάλειά τους. Αποτελεί την πιο σύγχρονη έκφραση σύγχρονης δουλείας. Οι εργοδότες εφαρμόζουν τους δικούς τους νόμους χωρίς να πληρώνουν τις προσαυξήσεις, δώρα και επιδόματα, υπερωρίες όπως πρέπει και πολλές φορές δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για το μηχανάκι και τα έξοδα κίνησης.

Από την άλλη πλευρά, και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μένει απαθής στην καταπάτηση της εργατικής νομοθεσίας και στην τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας και με τη στάση της βοηθά στην «παράλυση» των ελέγχων, στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, προωθεί με ταχείς ρυθμούς τη βαρβαρότητα των μνημονίων και των αντεργατικών μέτρων.

Και σε όλα αυτά, βρίσκει «σύμμαχο» την αστική δικαιοσύνη, η οποία με αποφάσεις της χτυπά το δικαίωμα στην εργασία, στη σταθερή και μόνιμη δουλειά με πλήρη δικαιώματα, όπως έκανε προσφάτως το Ελεγκτικό με την απόφασή του για τους συμβασιούχους, ή ο Άρειος Πάγος με τις αποφάσεις του για τη μη καταβολή δεδουλευμένων, την επίσχεση εργασίας και την άρση της ρήτρας μονιμότητας και τις απολύσεις.

Το ΜΕΤΑ εκφράζει τη λύπη του στην οικογένεια και στους οικείους του άτυχου εργαζομένου και δηλώνει ότι στέκεται στο πλευρό όλων αυτών των συναδέλφων που διεκδικούν ανθρώπινους ρυθμούς εργασίας, μισθούς και ζωή με αξιοπρέπεια.

Καλεί, δε, τους συναδέλφους από τον κλάδο του επισιτισμού να οργανωθούν στα σωματεία τους και -σε συντονισμό με τους άλλους από τις μνημονιακές πολιτικές κλάδους και κοινωνικά στρώματα- να δημιουργήσουν ένα πλατύ ριζοσπαστικό εργατικό – παλλαϊκό – κοινωνικό μέτωπο για την εργατική και λαϊκή αντεπίθεση απέναντι στην ασυδοσία κυβέρνησης, δανειστών και εργοδοτών.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΑΛΩΣΙΜΟΙ

ΜΑΖΙΚΟΣ, ΕΝΩΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΤΑΞΙΚΑ ΜΑΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ