1.7 C
Athens
Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Μέτρα προστασίας κατά του καύσωνα ζητεί η ΟΣΕΑΔΕ

Πρόσφατα

Οι μέρες του καύσωνα αποτελούν μια δύσκολη περίοδο για όλους, αλλά καθίσταται δυσκολότερη για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό αλλά και στο δημόσιο τομέα που θα πρέπει να δουλέψουν με όλες τις συνθήκες, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής και των προθεσμιών, της “ανταγωνιστικότητας” και της εύρυθμης κανονικότητας της κρατικής μηχανής.

Οι εργαζόμενοι στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις είτε βρίσκονται στο βουνό είτε σε γραφείο στην πόλη δεν χρειάζεται να αποδείξουν σε κανέναν τις ικανότητές τους, τις αντοχές και το κουράγιο τους. Έχουν κριθεί και αξιολογηθεί και κρίνονται καθημερινά από το αδιάψευστο κριτήριο των χιλιάδων πολιτών που εξυπηρετούν. Η δουλειά κάτω από συνθήκες καύσωνα δεν αποτελεί ζήτημα παλικαριάς ή σκληραγώγησης. Δε χωράει λοιπόν κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας από μας τις σωματικές του αντοχές. Δεν μπορούμε να περιμένουμε περισσότερα από το κράτος και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του εάν δεν κινητοποιηθούμε. Θα ξαναδούμε τυπικές ανακοινώσεις, προειδοποιήσεις και ευχολόγια, χωρίς ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης για να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται ακόμα από τη σημερινή κουτσουρεμένη νομοθεσία.

Είναι στο χέρι μας, στο χέρι των πρωτοβάθμιων σωματείων να απαιτήσουν και να επιβάλλουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων σήμερα, γενικά και ειδικότερα σε συνθήκες καύσωνα.

Ζητάμε και διεκδικούμε τώρα:

 1. Εκτίμηση με επιστημονικά εργαλεία, του επαγγελματικού κινδύνου από τους αρμόδιους άμεσα και εφαρμογή από τη διοίκηση όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις Ελλάδας.
 2. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC με πλήρεις αποδοχές.
 3. Άμεση διακοπή όλων των εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38οC σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους, με πλήρεις αποδοχές.
 4. Περιορισμός των εργασιών ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες, όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
 5. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κτλ). Με πλήρη καταβολή του μισθού.
 6. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας και δημιουργία κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
 7. Ύπαρξη και διάθεση σε συνεχή βάση πόσιμου δροσερού και δωρεάν νερού μέσα στους χώρους εργασίας και για τους συναδέλφους αλλά και για τους πολίτες.
 8. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού σε όλους τους χώρους εργασίας με τακτή και επαρκή συντήρηση.
 9. Επαρκή εξαερισμό σε όλους τους χώρους εργασίας. Θερμομόνωση των κτιρίων.
 10. Απαγόρευση διαδικασιών χημικής απολύμανσης, απεντόμωσης κτλ και εργασιών συντήρησης κατά τις εργάσιμες ώρες και ημέρες και ιδιαίτερα κατά τις ημέρες του καύσωνα.
 1. Συντήρηση και επανέλεγχο όλων των μέτρων πυρασφάλειας στα κτίρια των ΑΔ.
 2. Η οργάνωση της κατάλληλης υποδομής για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης και την παροχή πρώτων βοηθειών.

Τα μέτρα αυτά θεωρούμε ότι αποτελούν μια ελάχιστη προστασία των εργαζομένων όπως και των πολιτών που εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες μας, απέναντι στις συνθήκες καύσωνα και θα αποτελέσουν ζήτημα αντιπαράθεσης, το επόμενο διάστημα με τη Διοίκηση για την εφαρμογή τους. Χρειάζεται η πρωτοβουλία και η ενεργητική παρέμβαση των ίδιων των συλλόγων, των ίδιων των εργαζομένων που πρέπει να οργανωθούν σε αυτούς, να τους μαζικοποιήσουν και να παλέψουν για την εφαρμογή όλων των αναγκαίων μέτρων προστασίας. Οι σύλλογοί μας πρέπει να μην ξεχνούν το ταξικό πρόσημο στη δράση τους, να είναι αποκούμπι για τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς, σημείο καταγγελίας, πληροφόρησης και αγωνιστικής στήριξης για την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς τους.

Παρόμοια Άρθρα

Παρατάξεις