Ιωάννινα: Λουκέτο στο «Χατζηκώστα» από διοίκηση σε ορθοπεδικά χειρουργεία για δύο μήνες επειδή… κοστίζουν!

«Απέναντι στους ασθενείς και τους συνοδούς τους, εγώ προσωπικά και όλοι οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου, νιώθουμε ηθική υποχρέωση για μια ανθρώπινη και αξιοπρεπή αντιμετώπιση των προβλημάτων τους, αντάξια των προσδοκιών τους. Κύριοι στόχοι μου και βασικοί άξονες και αρχές λειτουργίας του νοσοκομείου μας θα επιδιώκω καθημερινά να είναι η προάσπιση και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, στα πλαίσια της αρχής της καθολικής κάλυψης (…) χωρίς καμία έκπτωση στις διαγνωστικές και θεραπευτικές ανάγκες των ανώνυμων ασθενών και ανεξαρτήτως υπηκοότητας, θρησκευτικών πεποιθήσεων, καταγωγής, κοινωνικής τάξης, φύλου, οικονομικής κατάστασης ή ασφαλιστικής κάλυψης».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χατζηκώστα, του δεύτερου μεγαλύτερου νοσοκομείου της Ηπείρου. Τα βρίσκει κάποιος στο επίσημο site του νοσοκομείου – για την ακρίβεια, εμφανίζονται αμέσως μόλις εισέλθει κάποιος στη διεύθυνση και πρέπει να τα διαβάσει για να προχωρήσει στις υπηρεσίες.

Σε εφαρμογή, προφανώς, των παραπάνω δεσμεύσεων, η διοίκηση του νοσοκομείου αποφάσισε να αναστείλει τα προγραμματισμένα ορθοπεδικά χειρουργεία για το υπόλοιπο του καλοκαιριού (ολόκληρο τον Ιούλιο και τον Αύγουστο), διότι έχει ξεπεραστεί η προβλεπόμενη από τους μνημονιακούς νόμους δαπάνη. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι ασθενείς που χρειάζονται χειρουργείο θα πρέπει είτε να μπουν εκ νέου στη λίστα αναμονής του Πανεπιστημιακού, είτε να στραφούν στον ιδιωτικό τομέα εάν αντέχει η τσέπη τους.

Η απόφαση πρέπει να αλλάξει άμεσα. Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες του, να δώσει λύση χωρίς χρονοτριβή και να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τις αποφάσεις των (ούτως ή άλλως διορισμένων από αυτό) διοικήσεων. Ειδάλλως, ας κηρύξει τα Ιωάννινα… νομό όπου απαγορεύονται τα ορθοπεδικά περιστατικά κατά τη θερινή περίοδο.